Top 8 cărți de dezvoltare personală

Top 8 carti de dezvoltare personala

Cea mai importantă investiție pe care o vei face vreodată va fi cea în educația ta. Tocmai de aceea, ne-am gândit să îți prezentăm un top al cărților de dezvoltare personală care te vor ajuta să ajungi la următorul nivel. Fără alte cuvinte, iată propunerile noastre de titluri pe care le poți comanda de pe CLB.ro care s-ar putea să-ți schimbe viața, prin ordinea pe care o vor stabili asupra gândurilor tale.

1. Despre arta fericirii

Mulți vorbim despre noțiunea de fericire, fără a fi în stare să punem „degetul pe rană”. Până la urmă, ce este această aspirație pe care o avem cu toții? Să fie, oare, fericirea sinonimă cu bunăstarea? Ori poate, așa cum spune și proverbul, să fie sănătatea mai bună decât toate? Atunci iubirea, familia sau un serviciu satisfăcător ce poziție ocupă în mintea noastră, când vine vorba de un ideal în viață? 

FIlosofii spun că fericirea nu este altceva decât un viitor promis, pe care o conștientizăm când este prea târziu, adică atunci când ne-a părăsit. Cu alte cuvinte, fericirea nu poate fi simțită decât atunci când ea dispare. Însă cum ar fi să devenim mai prezenți în viețile noastre și să schimbăm acest fapt în trăiri de moment, să ne bucurăm de surprizele vieții atunci când ele se petrec, nu după ce ele se vor fi evaporat?

Cartea lui Christophe Andre, Despre arta fericirii, ne învață să gustăm pe deplin din fiecare moment pe care îl experimentăm, cu seninătatea care atrage, negreșit, senzația de împlinire infinită.

2. Skogluft. Efectul aer de pădure în casă și la birou

Natura a reprezentat, dintotdeauna, o sursă infinită de inspirație, jucând rolul unui medicament pentru sănătatea mintală. Spațiile închise, așa cum sunt propria locuință sau biroul în care ne petrecem aproape 90% din timp, ne pot oferi prea puțin din senzația de libertate și deschidere, de care ar trebui să ne bucurăm cât mai mult. Nu și dacă le decorăm astfel încât să creăm un mediu care ne amintește constant că suntem aproape de plante, arbori, lumină sau aer curat. Știai că un simplu aranjament floral, aparent banal, îți poate ridica starea de spirit și te poate energiza? 

Skogluft. Efectul aer de pădure în casă și la birou este cartea din care vei învăța să cuprinzi în decorul casei elemente din natură. Jørn Viumdal, autorul acesteia, și-a lepădat cariera de inginer mecanic pentru a putea studia, susținut de oamenii de știință de la NASA, nevoile astronauților de pe stațiile spațiale, care aveau nevoie de un confort ce avea să suplinească absența elementelor naturale, cât timp erau în misiune. 

Acest ghid indispensabil unei sănătăți mintale echilibrate îți va arăta ce poți face pentru a te simți plin de energie, pentru a face față cu brio stresului și pentru a-ți întări sistemul imunitar cu ajutorul plantelor. Cartea va fi una care te va învăța cum să-ți transformi spațiul în care îți petreci cel mai mult timp dintr-o zi într-o mică oază de inspirație.

3. Psihologie pentru oameni obișnuiți

Psihologia lumii urbane este mai importantă de descifrat decât ți-ai putea imagina. Ramona și Radu F. Paraschivescu îți promit să-ți dezvăluie, în paginile cărții Psihologie pentru oameni obișnuiți, toate secretele vieții de birou, ale flirturilor online, ale speakerilor motivaționali și ale comerțului, care te-ar ajuta să îți ușurezi traiul în societate. Știința sufletului, psihologia, este, astfel, descătușată de principii greu de ingerat și transpusă în contexte cu care te-ai putea întâlni zi de zi. 

Comparată cu o cafea tare fără zahăr, care te va trezi, negreșit din latența rutinei, cartea va despica delicat toate aspectele vieții cotidiene, vorbind pe înțelesul tuturor despre detalii ignorate până acum.

4. Antifragil

Raportându-ne, din nou, la detalii din natură, ce crezi că rezistă mai bine în fața unui vânt puternic, un copac gros, bine înrădăcinat și scorțos sau o plantă firavă, care se lasă înclinată în toate direcțiile? De fapt, cartea Antifragil chiar așa începe, cu un pasaj în care suntem îndemnați să învățăm să iubim vântul, în aparență un fenomen natural neplăcut, și să deprindem capacitatea de a ne mula, mai degrabă, după bătaia acestuia, decât să ne încăpățănăm să îi ținem piept. 

Cu o mulțime de recenzii pozitive, cartea scrisă pe înțelesul tuturor explică de ce tensiunea și stresul sunt tocmai cele care ne ajută să ne modelăm și să evoluăm, așadar ar fi indicat să le acceptăm și să învățăm cum să le folosim în favoarea noastră, în loc să le combatem. Apelând la exemple din finanţe, politică, ecologie, medicină, arhitectură şi educaţie, Taleb face un tur de forţă prin toate domeniile vieţii umane în căutarea componentelor care întăresc sistemele, făcându-le antifragile. 

5. NLP pentru carieră și viața personală

Cauți să ajungi la un echilibru în ceea ce privește realizările profesionale și viața personală? Atunci acest ghid de NLP (Programare Neuro Lingvistică) îți va deveni cel mai de nădejde prieten în călătoria de autocunoaștere. Ușor de citit și foarte practică, cu exemple simplu de înțeles, cu care s-ar putea să te identifici, cartea NLP pentru carieră și viața personală reprezintă una dintre scrierile care ar trebui să se afle pe lista oricui. 

Printre multe altele, cartea te va ajuta să ai mai multă încredere în forțele proprii, să te bucuri de relații de calitate, să îți menții sănătatea fizică și mentală la un nivel ridicat și să ai un real succes în carieră. Răspunsul la toate întrebările se află deja în tine, trebuie doar să permiți acestui ghid să te învețe cum poți deschide cutia infinită a împlinirii pe toate planurile!

6. Arhitectura fericirii

Așa cum îți spuneam, spațiile în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului ne influențează, cel mai adesea, starea de spirit. Dacă simți că nu mai ai energie sau că tristețea a pus stăpânire pe gândurile tale, de vină pentru toate acestea s-ar putea să fie tocmai cei patru (sau mai mulți?) pereți care te înconjoară. Alain de Botton analizează în paginile cărții sale, Arhitectura fericirii, cum anume clădirile în care locuim, lucrăm sau pur și simplu interacționăm cu ceilalți ne pot influența starea. 

Designul interior al locuințelor sau al biroului nostru își lasă o amprentă pregnantă asupra sănătății noastre mentale, ceea ce înseamnă că a venit momentul să îl îmbunătățim, lăsându-ne inspirați de sfaturile elvețianului Botton. Cartea se construieşte în jurul unei întrebări aparent simple şi chiar naive: Cum arată o clădire frumoasă?, la care se răspunde într-un stil psihologic cel puțin interesant.

7. Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm

Dacă ai început anul cu gândul de a înlocui anumite obiceiuri cu unele sănătoase, trece și Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm pe lista cărților din care să te inspiri. Cu siguranță ai mai auzit de importanța unui somn bun, dar știi, oare, asupra câtor aspecte ale vieții noastre se pot răsfrânge efectele unui program de dormit haotic? Somnul acționează ca un scut al sistemului nostru imunitar, așadar o educația în acest sens ar fi binevenită, dacă și tu îți dorești să te bucuri de mai multă energie și o stare de bine generală. 

Tot în paginile acestei cărți se mai dezvoltă și ideea filosofică menită să descifreze motivele pentru care avem nevoie de somn, când această acțiune reprezintă, la bază, ideea vulnerabilității asupra eventualilor prădători. Scrierea se adresează, așadar, celor care vor să trăiască mai sănătos, să își îmbunătățească programul de somn, dar și celor care studiază biologia, psihologia sau psihiatria.

8. Arta de a trăi bine

Oare ar fi mai bine să căutăm în permanență fericirea, sub toate formele ei, sau mai degrabă ne-ar fi mai ușor să stăm departe de nefericire? La această întrebare adânc înrădăcinată în filosofie, pe care, cel mai probabil, și tu ți-ai adresat-o cel puțin o dată, încearcă să răspundă Rolf Dobelli, autorul cărții Arta de a trăi bine. Acesta dezbate ideea că, asemenea unui avion aflat în timpul zborului, și noi, ca indivizi, suntem construiți să rezistăm turbulențelor la care ne expune viața, amintindu-ne, din ce în ce mai rar, că reacțiile noastre posibil negative la stimulii externi sunt tocmai cele care ne mențin pe „culoarul de zbor”. 

Cartea își propune să dezvăluie rolul destinului, al limitelor în fața cărora ne-am putea frustra, scopul banilor, dar și amprentele pe care le lasă știința, politica, medicina sau arta asupra noastră, cuprinzând în cele 52 de instrumente menite să ne ajute să ne modificăm viziunea asupra vieții tot ce ar trebui să știi pentru a-ți relaxa existența, deci de a trăi mai bine.

Te invităm să „răsfoiești” și alte titluri din categoria generoasă de cărți de dezvoltare personală pe care ți le punem la dispoziție pe siteul nostru. Începe anul cu energie proaspătă și idei noi, pe care să le aplici cu succes!

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *