Terapie de cuplu: soluții, metode, cărți recomandate

Să faci terapie de cuplu poate suna dramatic dar, în fapt, poate fi un lucru foarte sănătos pentru relație. În definitiv, este un semn că tu și partenerul tău vreți să depuneți un efort pentru menținerea relației într-un mod matur și responsabil. Citește mai departe pentru a descoperi ce se întâmplă în terapia de cuplu, care pot fi metodele folosite de terapeut și când este momentul să apelezi la ea.

Ce este terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie care se concetreaza asupra rezolvării problemelor și a provocărilor care apar în viața de cuplu. Aceasta are ca rezultate o mai bună înțelegere a relației și dezvoltarea unor modalități sănătoase de a trăi împreună. Terapeutul folosește tehnici si intervenții specifice pentru a susține obiectivele cuplului și îi ajută pe parteneri să își îmbunătățească relația.

Multe cupluri optează pentru terapie deoarece au de-a face cu o provocare specifică, cum ar fi o problemă de comunicare, dificutăți de natură sexuală, infidelitate sau chiar posibilitatea despărțirii. Scopul terapeuților de cuplu este de a ajuta partenerii să scape de tiparurile de comportament dureroase care se tot repetă.

În ce constă terapia de cuplu?

În mod tipic, psihoterapia de cuplu implică discuțiile despre provocările care apar în cuplu alături de terapeut, care are scopul de a te ajuta să ajungi la miezul problemei. Acesta pune întrebări specifice partenerilor pentru a-i determina să comunice într-un mod mai sănătos, mai onest și luând în considerare perspectiva și sentimentele celuilalt. Astfel te poate ajuta să dezvolți noi moduri de a aborda un conflict, astfel încât lucrurile să decurgă constructiv.

Terapeutul te poate învăța noi abilități de a relaționa, cum ar fi exprimarea dorințelor personale în locul criticii neconstructive. Spre exemplu, te poți deprinde să spui „Îmi doresc să îmi arăți mai multă afecțiune” în loc de „Nu mă ții niciodată de mână”. De asemenea, un terapeut bun ar trebui să știe să discearnă dacă unul dintre parteneri trece printr-o depresie care poate fi interpretată de cealaltă parte a cuplului ca o dezamăgire vizavi de relație. Multe cupluri învață, cu ajutorul terapiei, cum să interpreteze mai bine tiparurile relaționale ale partenerului și deprind noi abilități de a comunica eficient și de a rezolva problemele care apar pe parcurs.

Terapie de cuplu: 5 tehnici

Metoda Gottman

Metoda Gottman pentru terapia în cuplu este folosită pentru a crește afecțiunea, apropierea și respectul reciproc. Aceste tehnici te vor ajuta să soluționezi un conflict atunci când simți că te afli într-un impas. Tu și partenerul tău veți învăța să vă înțelegeți mai bine și veți putea discuta lucrurile cu calm.

Cu ajutorul acestei metode poți deprinde cum să realizezi „hărți ale afecțiunii”, care te vor ajuta să-ți dai seama de lumea interioară a partenerului tău, „cartografiindu-i” grijile, stresul, bucuriile, speranțele și istoria emoțională. Veți deprinde cum să exprimați respectul și aprecierea reciprocă, iar astfel afecțiunea și admirația unul față de celălalt vor fi ranforsate. Tu și partenerul tău veți putea vorbi deschis despre aspirațiile și convingerile voastre, astfel încât să creați un mediu de încredere care să reprezinte baza relației voastre.

Terapia de cuplu Imago

Terapia de cuplu Imago caută să transforme conflictele în oportunități de vindecare și de dezvoltare și este disponibilă indiferent de orientarea sexuală. Cu ajutorul acesteia, tu și partenerul tău vă veți înțelege mai bine sentimentele, traumele din copilările și rănile din istoria voastră emoțională individuală. Empatia este pusă pe primul loc, deoarece îți permite să conștientizezi ce înseamnă relația ta la un nivel personal, cât și la nivel de cuplu.

Disonanța emoțională într-o relație de multe ori e exprimată ca nemulțumire, critică sau mânie, iar acest lucru poate forța unul dintre parteneri să-și caute alinarea în afara relației. Terapia de cuplu Imago are rolul de a ajunge la baza emoțiilor negative și de a găsi cauzele comunicării defectuoase dintre tine și partenerul tău. Recunoașterea faptului că fiecare comunică diferit ajută la rezolvarea problemelor, iar tu și partenerul tău învățați că neînțelegerile nu sunt neapărat semne ale diminuării afecțiunii unuia față de celălalt, ci sunt normale chiar și într-o relație sănătoasă și pot fi rezolvate prin comunicare.

Terapia narativă

Terapia narativă se bazează pe rescrierea propriilor noastre povești, dar mai ales a aspectelor neglijate ale acestora, cărora li s-a oferit mai puțină vizibilitate, dintr-o perspectivă nouă. La început, cuplul vede problema ca parte din identitatea lor relațională, însă terapeutul îți va cere ție și partenerului tău să vă descrieți problemele într-o formă narativă. Acest lucru vă va ajuta să rescrieți părțile negative ale poveștii și să separați problemele de aspectele identitare: o problemă nu este ceva care te definește, ci e ceva ce ai.

Terapia narativă te ajută să-ți vezi problema din diferite unghiuri, fie ele culturale, politice sau sociale. Prin afirmarea aspectelor negative într-o formă narativă, devii astfel factorul dinamic al poveștii, acesta fiind singurul factor care are abilitatea de a schimba povestea. Explorând trecutul și aducând la lumină părțile negative care până atunci rămăseseră ascunse, poți căpăta o nouă perspectivă asupra lucrurilor care au intervenit între tine și partenerul tău. Astfel găsești noi modalități de a face față problemelor, tocmai prin rescrierea narativă a relației tale.

Terapia atașamentului

În mod tipic, terapia de relație bazată pe teoria atașamentului se rezumă la o serie de 10-20 de sesiuni. Terapeutul începe prin a identifica tiparele de comunicare care contribuie la lucrurile care cauzează suferință și lipsă de siguranță în relație. Atunci când tu și partenerul tău începeți să identificați aceste tipare ca fiind principala voastră problemă (și să nu mai grefați Problema, cu „P” mare, peste imaginea partenerului), puteți să începeți să dezvoltați noi moduri de a interacționa care să fie constructive.

Tu și partenerul tău sunteți ajutați prin crearea unui mediu sigur, de încredere, în care vă puteți întoarce unul către altul atunci când aveți nevoie de afecțiune și de intimitate. Scopul terapiei de cuplu bazate pe teoria atașamentului este de a diminua interacțiunile negative și de a întreține apropierea emoțională și conexiunea dintre partenerii cuplului.

Terapia centrată pe emoții

Terapia centrată pe emoții este utilă și dă roade în multe situații, dar este absolut necesară acolo unde depresia este suspectul principal pentru stagnarea relației sau surparea conexiunii dintre cei doi parteneri. Acest tip de terapie încurajează extinderea și reorganizarea răspunsurilor emoționale care sunt cheie pentru funcționarea relației, încercând să asigure o conexiune strânsă între tine și partenerul tău. În timpul interacțiunilor dintre voi, poziția fiecăruia este redefinită și sunt create noi tipuri de interacțiuni care, de această dată, sunt funcționale pe termen lung și constructive. Terapia centrată pe emoții reușește, în general, să aducă 70-75% dintre cuplurile care optează pentru aceasta pe cea calea bună în ce privește armonia în relație.

Terapie de cuplu: 4 cărți recomandate

Înainte să apelezi la un psihoterapeut care să te ajute în relația cu partenerul tău, nu strică să consulți câteva cărți care s-ar putea să te ajute în a-ți da seama ce tip de terapie de familie ți se potrivește. Fie că optezi pentru cărți de dezvoltare personală, fie că alegi cărți de psihologie practică, cu siguranță recomandările noastre îți vor fi de folos pentru relația ta de cuplu.

„Iubirea în opt capitole”

Pentru a naviga printre provocările unei relații de lungă durată este nevoie de efort. Din fericire, lucrurile sunt mai simple atunci când ai la dispoziție o carte care să te ghideze pas cu pas în comunicarea cu partenerul tău despre lucrurile care contează pentru amândoi. După 40 de ani de cercetări în faimosul lor „Love Lab”, doctorii John Gottman și Julie Schwartz Gottman (după care a fost numită și metoda Gottman despre care am vorbit mai sus) invită cuplurile să ia parte la 8 întâlniri romantice, fiecare dintre acestea concentrându-se asupra încrederii, conflicului, vieții sexuale, familiei, simțului aventurii, spiritualității și visurilor. 

În „Iubirea în opt capitole”, autorii propun activități interactive care stârnesc curiozitatea, dar mențin și comunicarea dintre tine și partenerul tău. De la abilitățile de care ai nevoie pentru a întreține o conversație intimă, până la a fi deschis legat de nevoile tale, în timp ce validezi emoțiile partenerului tău, această carte cu siguranță îți va oferi suficiente resurse pentru a reaprinde scânteia în relația ta, fie că e vorba de o relație tânără sau cu mulți ani la activ. 

„NLP și relațiile de cuplu”

După cum ți-ai dat deja seama, relațiile nu sunt statice, ci trec prin momente de fluctuație. Deși nu mulți se opresc să se întrebe ce anume se îmbunătățește sau se înrăutățește într-o relație, Robin Prior și Joseph O’Connor, în „NLP și relațiile de cuplu”, îți oferă toate instrumentele prin care să realizezi acest lucru. Cu ajutorul unor strategii simple și eficiente oferite de tehnicile NLP (programare neuro-lingvistică) poți învăța cum să determini o relație să meargă „ca pe roate”, cum să îmbunătățești comunicarea în cuplu, cum să alegi un partener potrivit, să îți descătușezi pasiunea și să fii tu însuți într-o relație.

„Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta”

În cartea „Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta”, Patricia Love și Steven Stosny ajung, în urma unor studii ale dinamicii dintre bărbați și femei, la o concluzie care pare contra intruitivă. Chiar și atunci când ai cele mai bune intenții, să vorbești despre relația ta nu va avea ca efect apropierea dintre tine și partenerul tău, din contră. Autorii argumentează că acest lucru se întâmplă deoarece vulnerabilitatea femeilor le face să-și dorească cu ardoare o apropiere, în timp ce sentimentul de vină îi determină pe bărbați să se retragă ca răspuns. Soluția acestora este reaprinderea conexiunii în cuplu prin diverse activități desfășurate împreună, inclusiv cele de rutină.

„Primește iubirea pe care o dorești. Ghid pentru cupluri”

Mulți dintre noi ne pricepem mai bine să oferim iubire mai degrabă decât să o primim și, fără să ne dăm seama, rezistența noastră la apreciere, laudă, complimente și primirea unei forme de ajutor îl rănește pe partenerul nostru și ne afectează relația de cuplu. În „Primește iubirea pe care o dorești. Ghid pentru cupluri” Harville Hendrix (care a mai scris și o carte despre terapia Imago) afirmă că sursa problemelor noastre în cuplu este auto-respingerea care a început în copilărie, atunci când părinții noștri au neglijat sau au ignorat anumite trăsături, caracteristici sau impulsuri. Autorul prezintă un ghid care să te ajute să rupi definitiv „lanțurile” auto-respingerii și să primești cu brațele deschise dragostea pe care ți-o oferă partenerul tău.

Terapie de cuplu: când ai nevoie de ea?

Dacă vă certați iar și iar pe aceleași teme, fără să găsiți o rezolvare a problemei, atunci cel mai probabil este cazul să faceți o vizită unui terapeut de cuplu. Același lucru este valabil inclusiv când nu ești fericit în relație, dacă vă simțiți blocați în ce privește luarea unei decizii importante împreună, dacă vă gândiți să vă despărțiți, sau dacă apare un factor negativ major în relația voastră, cum sunt infidelitatea, traumele sau problemele financiare.

Multe cupluri optează pentru terapie de cuplu atunci când întâmpină probleme de comunicare. Se poate întâmpla să vă aflați împreună la o răscruce și să nu știți cum să înaintați sau chiar să nu vă mai doriți să înaintați împreună pe aceeași cale. Cu toate aceastea, există și cupluri cu o relație sănătoasă care fac terapie, deoarece văd acest lucru ca pe o oportunitate de a îmbunătăți relația dintre ei și modul în care comunică unul cu altul.

Să îți dorești să ai parte de cea mai bună relație de care tu și partenerul tău sunteți capabili este un motiv suficient să începeți împreună terapia de cuplu. În definitiv, dragostea e un sentiment inalienabil, însă o relație sănătoasă are nevoie să fie întreținută cu un set de abilități care îmbină empatia, comunicarea și dialogul constructiv. Multe persoane nu dobândesc aceste abilități pe măsură ce se maturizează și se așteaptă ca dragostea să fie suficientă pentru a întreține focul unei relații pe termen lung. Cu toate acestea, abilitățile de comunicare și de relaționare în cuplu sunt esențiale pentru a avea o relație longevivă, iar din fericire se pot învăța cu ajutorul terapiei.

Atunci când cauți un terapeut de cuplu, este bine să întrebi persoanlele apropiate ție, cum sunt prietenii, rudele sau chiar și psihoterapeuții sau doctorii pe care îi cunoști deja. S-ar putea să dureze o vreme până găsiți terapeutul de cuplu potrivit pentru tine și partenerul tău, unul în care să aveți încredere și în preajma căruia să vă simțiți confortabil să vă deschideți referitor la relația voastră. Cu determinare, cu răbdare, cu o listă de cărți de citit în cuplu pentru o relație fericită și cu terapeutul potrivit, cu siguranță veți reuși să faceți ajustările necesare în relația voastră astfel încât să ajungeți pe calea ce bună în ce privește intimitatea și comunicarea.

Nu doar atât, dar atunci când vrei să îți salvezi relația, să mergeți împreună la un terapeut de cuplu nu este suficient. De aceea este bine să ții cont de 3 sfaturi practice pentru o relație de cuplu armonioasă și durabilă. Dincolo de aceste lucruri, îți recomandăm să privești ajustările pe care va trebui să le faci în comunicarea interpersonală cu partenerul tău cu ochi noi, fără prejudecăți și să încerci să primești feedback-ul din partea lor fără să judeci prea dur forma nu întotdeauna perfectă în care acesta este exprimat. În definitiv, nimeni nu este perfect, dar acest lucru nu înseamnă că nu poți avea o relație armonioasă.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *