Ce faci atunci când plouă? 5 idei de jocuri pentru copii

jocuri clasice

Copiii par o sursă inepuizabilă de energie și poftă de viață, râsetele lor fiind de cele mai multe ori molipsitoare. Cu toate acestea, este nevoie de multă creativitate pentru a-i menține concentrați și interesați o perioadă mai lungă de timp fiindcă aceștia sunt într-o descoperire continuă a lumii din jur. Ce te faci în zilele în care vremea nu îți permite să ieși cu ei la plimbare în parc sau în împrejurimi?

Soluția este să îți lași problemele și grijile deoparte pentru o vreme și să apelezi la cutia cu jucării… sau cu jocuri! Dacă prichindelul tău are deja câțiva ani, adică se află la vârsta la care înțelege lucrurile din jur și debordează de energie, o zi ploioasă poate fi ocazia perfectă pentru a petrece puțin timp împreună.

În funcție de preferințele copilului tău, dar și de lucrurile pe care le știe sau încă încearcă să le deprindă, puteți să încercați diverse activități interactive și educative. Pe lângă desenat, colorat și construcțiile din lego, cărți de joc, cuburi sau diverse forme pe care le puteți face, există jocuri care vă vor provoca amândurora gândirea, curajul și abilitățile. Iată doar câteva:

1. Seturile pentru karaoke 

Muzica este interactivă și distractivă… mai ales când nu ai talent muzical! Te vei amuza copios împreună cu puștiul tău încercând să reproduceți melodiile preferate ale fiecăruia cu ajutorul unui set pentru karaoke. Partea bună la acest joc este că se potrivește inclusiv prichindeilor de câțiva ani, fiind sigur din punct de vedere fizic. 

Puteți organiza concerte și spectacole de talent pentru ceilalți membri ai familiei sau îl poți ruga să îți arate cât de priceput este, în timp ce îi jurizezi calitățile. Posibilitățile sunt variate, iar cel mic va uita cu siguranță de vremea posomorâtă de afară. 

2. Twist – jocul flexibilității 

Învârte roata și bucură-te de culori! Twist, un joc devenit celebru în țara noastră de câțiva ani, presupune folosirea unui covoraș cu mai multe cercuri în diverse culori pentru a te poziționa conform unor indicații prestabilite. 

Jocul se poate realiza cu minimum doi jucători, dar nu mai mult de patru. Partea amuzantă va veni atunci când posibilitățile de a respecta regulile vor fi limitate și va trebui să vă exersați flexibilitate. Cu alte cuvinte… mâna stângă pe albastru, iar piciorul drept pe roșu! 

3. Monopoly 

Strânge bani, construiește, demolează sau evadează din închisoare. Monopoly este deja un joc clasic de societate care a bucurat generații întregi de-a lungul timpului. Această variantă de a petrece o zi ploioasă împreună cu juniorul va contribui la abilitatea lui de a gândi strategic bazându-se în același timp și pe noroc. 

Mai mult, unele dintre cele mai moderne variante sunt concepute într-o manieră prietenoasă cu mediul înconjurător din mai multe perspective. Pe de-o parte, jucătorii sunt provocați să ia decizii care țin cont de natură – să investească și să construiască ecologic; pe de altă parte, piesele sunt realizate din lemn sau plastic reciclat. 

4. Rummy 

Rummy este un joc potrivit pentru zilele mohorâte atât pentru copiii de numai câțiva ani care încă își dezvoltă gândirea logică, cât și pentru școlari sau chiar adolescenți. Acesta este realizat din plastic ori lemn în majoritatea cazurilor și presupune aranjarea pieselor în ordine crescătoare sau în funcție de culori. 

Partea bună este că puteți juca Rummy atât în doi, cât și alături de alți membri ai familiei sau prieteni ai copilului. Acesta este solicitant din punct de vedere cognitiv, fiind ideal pentru înțelegere, strategie și creativitate. 

5. Jocuri de inteligență și perspicacitate 

Acest tip de joc probabil nu se va demoda niciodată, în special datorită abilităților cognitive pe care le presupune. Este vorba în special despre șah și table, două activități recreative care îl vor antrena din punct de vedere intelectual pe cel mic fiindcă necesită deopotrivă o strategie bine stabilită și perspicacitate, nu numai noroc. 

Deși la început poate părea dificil să îl înveți pe cel mic regulile, dacă vă jucați săptămânal șah și table, vei vedea cât de repede avansează. Jocurile sunt ideale în special în zilele ploioase, deoarece îl pot ține distras de la vremea mohorâtă ore întregi.  

Zilele ploioase ar trebui privite ca pe o oportunitate suplimentară de a petrece timpul cu puștiul tău în mod interactiv și distractiv. Educația și învățarea prin joacă sunt metode consacrate care aduc multiple beneficii în perioada de dezvoltare a celor mici motiv pentru care ar trebui să profiți de ele din plin. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *