Dezvoltarea cognitivă a copilului: activități care îi stimulează inteligența

Activitati care stimuleaza inteligenta copilului

Dezvoltarea copilului este un proces esențial pentru creșterea armonioasă a acestuia, prin care gândirea, personalitatea, abilitățile fizice și psihice se conturează și îl pregătesc pe cel mic pentru întreaga viață.

Descoperă de ce este importantă dezvoltarea cognitivă a copilului și prin ce activități o poți stimula, care este principala teorie a etapelor de dezvoltare și cum te ajută pentru a-ți înțelege mai bine copilul și a-l ajuta în mod corespunzător să pună bazele adultului din viitor.

Ce este dezvoltarea cognitivă?

Conform definiției, dezvoltarea cognitivă reprezintă modul prin care se formează totalitatea proceselor de gândire. Achizițiile cognitive sunt etapizate, uneori alternând, dar în general având o evoluție ascendentă, care este de mult timp studiată. 

Printre elementele care alcătuiesc complexitatea psihicului uman se află procesul decizional și cel analitic, formarea unei opinii și felul în care percepem și interpretăm factorii externi.

Specialiștii în dezvoltarea cognitivă a copilului se ocupă cu studierea etapelor de achiziție mintală a celor mici, modul în care ei gândesc și percep lumea din jur, cât și nivelul de înțelegere a informațiilor pe care le primesc.

Teoria lui Jean Piaget

Psihologia copilului a fost mult îmbogățită datorită studiilor unui psiholog elvețian, Jean Piaget, care a înaintat teoria etapelor de dezvoltare. Contribuția sa a fost semnificativă, ajutând la înțelegerea mecanismelor de procesare cognitivă și la felul cum acestea se formează.

Stadiile lui Piaget sunt în număr de patru și corespund anumitor intervale de vârstă, în funcție de principalele achiziții mintale și schimbări cognitive ce au loc la nivelul psihicului uman: 

  1. Etapa senzorio-motorie (0-2 ani)

Dezvoltarea cognitivă a bebelușului se formează de la naștere până în jurul vârstei de 2 ani. Este o etapă exploratorie, în care cel mic își însușește reflexele primare, coordonarea mișcărilor și primele contacte cu lumea înconjurătoare. 

Prioritatea organismului este cea de creștere și dezvoltare, iar capacitatea de absorbție informațională este foarte mare. Bebelușul este ghidat de simțurile sale către cunoașterea lumii și înțelegerea experiențelor. 

Mișcarea este acțiunea principală a etapei, copiii obișnuindu-se cu trupul lor și învățând să îl coordoneze înspre atingerea scopurilor de explorare și învățare. De-a lungul stadiului senzorio-motor, câteva subetape ies în evidență:

  • Perioada reflexelor simple (0-6 săptămâni), în care bebelușul fixează cu privirea obiectele de interes și le prinde cu mâna (reflexul palmar);
  • Perioada obiceiurilor repetitive (6 săptămâni-4 luni), în care cel mic repetă, în mod voluntar, anumite acțiuni;
  • Dezvoltarea voluntară (4-8 luni), în care bebelușul, devenind conștient de anumite efecte (pozitive) ale acțiunilor sale, le repetă cu scopul de a obține bucurie sau plăcere;
  • Perioada obiectivelor (8-12 luni), în care copilul poate plănui o anumită acțiune, cu scopul de a atinge un anumit obiectiv sau a provoca un anumit efect dorit;
  • Subetapa curiozității (12-18 luni), în care cel mic devine preocupat de utilizările variate ale obiectelor, încercând și experimentând cu texturile, culorile, sunetele lucrurilor din jurul lui;
  • Perioada internalizării (18-24 de luni), care se remarcă prin dezvoltarea capacității de a crea reprezentări mintale, acesta fiind începutul gândirii creative și a proceselor cognitive incipiente.
  1. Etapa preoperatorie (2-7 ani)

Între 2 și 7 ani are loc etapa preoperatorie, în care cei mici își cultivă primele mecanisme de gândire, dezvoltă abilitatea de a înțelege simboluri simple și învață să asocieze obiectul din viața reală cu reprezentarea mintală aferentă.

Este o etapă intensă de învățare, dezvoltarea fiind atât cognitivă, cât și psiho-emoțională și fizică. Copiii pun multe întrebări și sunt ghidați de curiozitate și dorința de înțelegere a diverselor aspecte ale lumii înconjurătoare. 

Cu timpul, își fac primii prieteni și se joacă împreună, încep să decodeze umorul și să înțeleagă diverse aspecte ale limbajului abstract, își dezvoltă un set de tehnici de negociere a lucrurilor pe care și le doresc, învață reguli și cum să le respecte.

Această etapă este perioada în care copiii imită foarte mult, sunt plini de energie și creativitate și atribuie noi sensuri obiectelor din jur. Totuși, încă nu știu să distingă între ceea ce este real și ceea ce este imaginar.

  1. Etapa operațiilor concrete (7-11 ani)

A treia etapă este caracterizată de formarea raționamentelor logice. Școlarii deprind abilități de comunicare, de empatie, memorie, gândire avansată și își reorganizează modul de percepere a lumii exterioare.

Este etapa în care copiii înțeleg conceptul de reversibilitate a acțiunilor și procesele de conservare a substanței, greutății și volumului.

  1. Etapa operațiilor formale (11-14 ani)

Ultima etapă corespunde achiziției proceselor de logică abstractă, care îi permit copilului să înțeleagă limbajul simbolic din ce în ce mai bine, adolescentul în devenire reușind să internalizeze cognițiile, să efectueze operații în minte și să facă o distincție clară între real și imaginar.

Exercițiile de stimulare cognitivă sunt foarte importante în această etapă, copilul fiind în continuare capabil să absoarbă o mulțime de informații din mediul înconjurător. El își dezvoltă raționamentul deductiv și își perfecționează modul de înțelegere a ideilor abstracte.

Totodată, acum este perioada când personalitatea și identitatea sunt definite, conturându-se primele principii de viață și regulile după care preadolescenții își ghidează prieteniile și relațiile cu cei din jur.

Activități care stimulează dezvoltarea cognitivă a copilului

Lectura

Cititul este unul dintre principalii factori care stimulează dezvoltarea cognitivă a copilului. Cărțile ajută la îmbogățirea vocabularului și a culturii generale, promovează abilitatea de comunicare și exprimare, încurajează imaginația și creativitatea și conferă oportunitatea de a experimenta sentimente și trăiri dintr-o perspectivă exterioară, cea a personajelor.

De asemenea, lectura facilitează achiziția de noi cuvinte și expresii de limbaj, dar și înțelegerea mai bună a simbolurilor lingvistice. De aceea, o metodă foarte bună de învățare a unei limbi noi este cititul cărților străine

Chiar dacă nu va înțelege prea bine la început, imaginile și explicațiile tale îi vor furniza celui mic toate informațiile de care are nevoie pentru însușirea, pas cu pas, a noilor cuvinte și expresii. Totodată, o modalitate practică pentru dezvoltarea creativității este să-i citești copilului povești înainte de culcare.

Când mai crește și poate citi singur, este bine să susții pasiunile celui mic și să îi pui la dispoziție cărți de specialitate, scrise pe înțelesul copiilor, bineînțeles, pentru a-și putea îmbogăți cunoștințele și îndeletnicirile. 

De asemenea, începând cu perioada adolescenței, tinerii pot beneficia de pe urma cărților de dezvoltare personală, care îi ajută să se înțeleagă mai bine și să pună bazele unei personalități trainice. Îți recomandăm, totuși, să optezi pentru titlurile scrise de psihologi avizați în domeniu.

Călătoriile

Excursiile sunt un alt mod de a stimula dezvoltarea cognitivă, fizică și psiho-emoțională a copiilor. O călătorie furnizează multiple oportunități de învățare, de la istorie și geografie, până la cultură și, eventual, exersarea unei limbi străine. 

Totodată, explorarea unor locații nemaivăzute implică efort fizic, capacitatea de adaptare la situații noi, soluționarea posibilelor probleme neprevăzute și cunoașterea unor noi culturi și tradiții. 

Astfel, se cultivă un spirit de toleranță, iubire față de natură și oameni, valori precum empatia, răbdarea, într-ajutorarea, dragostea de viață și frumos.

Pregătește cu cei mici următoarele vacanțe în familie cu ajutorul ghidurilor de călătorie. Inspiră-le dorul de ducă prin achiziționarea unei genți de voiaj cu model atractiv pentru copii și provoacă-i la noi aventuri.

Activitatea fizică

Printre factorii care influențează dezvoltarea cognitivă a copilului se numără și sportul. Mișcarea are multiple beneficii pentru sănătate, ajută la o mai bună oxigenare a creierului, eliberează endorfine și hormoni benefici organismului, protejează împotriva infecțiilor și a bolilor.

În cazul copiilor, activitatea fizică este esențială, promovând o creștere sănătoasă și armonioasă. Sportul induce o stare de bine și conferă energie, încurajează spiritul de competiție, dar și pe cel de cooperare. Copiii învață reguli și importanța respectării acestora, cum să piardă frumos, dar și cum să câștige cu modestie.

Prezintă celui mic mai multe sporturi și hobby-uri din care poate alege, susține-i pasiunile prin achiziționarea de articole sportive de care are nevoie și încurajează-l să aibă o viață activă și un mod de a trăi sănătos.

Joaca

De cum se nasc, copiii sunt atrași de jocuri și activități cu spirit ludic. Prin joacă, cei mici explorează lumea înconjurătoare, stabilesc relații cu persoanele din jurul lor și se dezvoltă cognitiv și emoțional. 

Bebelușii apreciază jucăriile zgomotoase și colorate sau interacțiunea cu adulții. Ei se vor simți foarte bine dacă sunt iubiți și protejați, momentele petrecute alături de părinți fiind de neprețuit pentru buna lor dezvoltare.

Preșcolarii dobândesc noi abilități, fiind atrași de jocurile de construcție, mima, jocurile de rol, animăluțele de pluș, imitarea adulților și jucăriile interactive. Copiii de vârste mici sunt extrem de creativi și energici, învață repede cum funcționează lucrurile și pun multe întrebări, ghidați de o curiozitate molipsitoare.

Dacă observi că cel mic are înclinații artistice, îi poți pune la dispoziție jocuri educative în acest scop: seturi de pictură sau creație, materiale speciale pentru modelaje sau instrumente muzicale.

Școlarii se pot distra cu ajutorul jocurilor de societate, prin care învață, în același timp, cum să coopereze și să respecte regulile, și își pot exersa memoria și gândirea logică prin intermediul puzzle-urilor.

Părinții și profesorii au datoria de a susține și încuraja dezvoltarea copilului la orice vârstă. Dragostea, înțelegerea, răbdarea și sprijinul constant clădesc o fundație sănătoasă prin intermediul căruia cel mic poate evolua și învăța. 

Încurajează-ți copilul să avanseze cu încredere prin etapele de dezvoltare, urmându-și parcursul firesc de experimentare și înțelegere a lumii înconjurătoare!

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *