Comunicarea dintre părinte și copil: reguli, sfaturi și greșeli de evitat

Carti CCARE ITI VOR FI DE AJUTOR PENTRU CRESTEREA COPILULUI

Foto

Importanța comunicării dintre părinți și copii

Comunicare eficientă are ca scop înțelegerea și încrederea. Atunci când părinții știu cum să comunice, vor putea contribui mai bine la dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Copiii încep să-și formeze idei și credințe despre propria persoană pe baza modului în care părinții lor comunică cu ei. În plus, abilitățile bune de comunicare le vor aduce beneficii copiilor pe durata întregii vieți. 

Comunicarea părinte copil: Reguli de bază

Comunicare dintre părinte și copil include totalitatea interacțiunilor verbale și nonverbale în cadrul unui sistem familial. Comunicarea are loc în mod continuu, de-a lungul vârstelor și etapelor de dezvoltare ale copilului. 

  1. Ascultă cu atenție și politicos

Nu-l întrerupe pe cel mic atunci când încearcă să îți povestească ceva. Fii la fel de politicos cu copilul tău, la fel cum ești cu un prieten sau orice altă persoană care îți inspiră respect. 

  1. Practică ascultarea activă

Repetă sau reformulează ce spus copilul tău, din când în când. Astfel, cel mic știe că asculți dar, în același timp, poți verifica dacă ai înțeles corect.

  1. Evită să ceri justificări

Decât să întrebi de ce a făcut ceva, mai bine întreabă cum de a fost posibil. Ascultă întreaga poveste fără să acuzi și fără să învinovățești.

  1. Acordă-i toată atenția

Atunci când cel mic vorbește cu tine, oprește televizorul, lasă telefonul sau închide cartea, pentru a-i acorda toată atenția ta. 

  1. Fii clar și direct

Spune exact ce vrei să spui, într-o manieră pe care copilul să o înțeleagă. Folosește cuvinte accesibile și pune-l să repete pentru a te asigura că totul este clar. 

  1. Fii răbdător

Permite-i copilului să pună întrebări, dar și să exprime diferențe de opinie.

  1. Nu te certa

Negocierea este cea mai indicată, atunci când situația permite acest lucru sau dacă vârsta copilului este mai mare. Vei avea întotdeauna decizia finală și poți controla într-un mod pozitiv procesul de negociere. 

  1. Evită jignirile

Acestea nu aduc niciun beneficiu real comunicării voastre, ba mai mult, îl poate îndepărta pe copil de tine. Dacă acest comportament se repetă, cel mic își va pierde încrederea, iar procesul de comunicare va fi compromis total. 

Sfaturi practice pentru o comunicare eficientă părinte-copil

  • Copilul tău trebuie să știe că ești interesat de tot ce se întâmplă cu el și că îl vei ajuta ori de câte ori este nevoie. 
  • Exceptând situațiile în care și alte persoane sunt implicate într-o anumită situație, păstrează toate discuțiile confidențiale. Cea mai bună comunicare între tine și copilul tău va avea loc atunci când nu sunt și alții prezenți. Aceștia pot interveni cu păreri personale care să nu aibă nicio legătură cu discuția respectivă și pot afecta încrederea copilului în tine. 
  • Dacă ești foarte furios ori supărat în legătură cu un anumit comportament sau un incident anume, încearcă să îți recapeți calmul înainte să începi o discuție cu cel mic. În caz contrar nu poți rămâne obiectiv, iar lucrurile pot degenera. Este mai bine să te oprești, să aștepți să treacă ceva timp și să vorbești mai târziu cu copilul. 
  • Atunci când ești obosit, este posibil să faci un efort suplimentar pentru a fi un ascultător activ. O ascultare activă autentică are nevoie de multă implicare și poate fi dificilă atunci când mintea și corpul tău au nevoie de odihnă. 

Bariere în comunicarea părinte copil

  • Utilizarea unor cuvinte pe care copilul nu le înțelege. Termeni complicați și necunoscuți.
  • Lipsa de atenție, distrageri sau atitudine respingătoare. 
  • Diferențe de percepție și puncte de vedere.
  • Așteptări și prejudecăți care duc la presupuneri false ori stereotipuri.
  • Organizare ineficientă a timpului. Atunci când timpul este întotdeauna insuficient pentru o comunicare adevărată. Expresiile trecătoare precum ”te iubesc” sau ”ai grijă de tine”, nu reprezintă comunicare ci doar manifestări ale afecțiunii. 

Comunicarea părinte copil: 5 cărți recomandate

  1. Cele cinci limbaje ale iubirii

Vezi aici cartea: Link

Cum puteţi descoperi limbajul de iubire al partenerului tău? Cartea include chestionare scurte, pe care le poți completa, precum şi întrebări aplicate, la care poți medita şi răspunde pe larg. Deşi unii oameni găsesc foarte dificilă ideea de a iubi un partener la care nu mai ţin, în speranţa că va veni cu timpul şi afecţiunea, Gary Chapman promite că rezultatele vor răsplăti efortul. Iubirea este o alegere, spune autorul. Şi fiecare partener poate începe procesul acesta chiar acum.

  1. Emoțiile Sarei: Frica și curajul

Vezi aici cartea: Link

Doua povestioare frumoase pentru a domoli emoțiile prin jocuri de relaxare și sfaturi pentru părinți. 

Cecile Alix îi învață pe cei mici sa se relaxeze, însă lucrează si cu profesori și educatori. Autoare a mai multor romane, aceasta a fost nominalizata chiar și la Premiul UNICEF pentru literatura pentru copii în 2019 pentru cartea Șase contra unu. 

Florence Millot este psiholog si psihopedagog pentru copii, fiind specializată în gestionarea emoțiilor în familie. Aceasta susține in mod regulat conferințe și ateliere, in special in crese. A scris și două cărți de specialitate pentru copii.

În fiecare poveste din Emoțiile Sarei o veți regăsi pe Sara, o fetita adorabilă, cu care copiii se vor identifica imediat și vor empatiza cu usurinta. Sara este în situații obișnuite și foarte des intalnite de copii în general: o serbare la școală, un joc in parc, un picnic in padure. Micuța Sara are de-a face cu emoții intense, pe care toți copiii le intalnesc în numeroase momente ale vieții lor. Dar aceasta reușește să îmblânzească fiecare emoție care îi invadează sufletul cu ajutorul familiei și al prietenilor.

  1. Poți să treci peste orice!

Vezi aici cartea: Link

Fă cunoștință cu Ema! Este rezilientă, independentă și curajoasă. Dă mereu tot ce are mai bun, iar când situația devine dificilă, Ema nu se dă niciodată bătută.

Această poveste captivantă vorbește despre reziliență, perseverență și capacitatea de a înfrunta cu tenacitate situațiile dificile. Copiii rezilienți sunt curajoși, curioși, încrezători și pricepuți să rezolve probleme. Cultivarea acestor trăsături îi va ajuta pe viitor să facă față numeroaselor provocări pe care le vor întâlni de-a lungul vieții.

Cartea include sugestii de întrebări pentru părinți și educatori, precum și sugestii de activități pentru încurajarea rezilienței.

  1. Parenting conștient

Vezi aici cartea: Link

Susținută de cercetări ample privind importanța dietei și a mediului, multe dintre ele realizate de dr. Gabriel Cousens, o autoritate mondială în domeniul nutriției spirituale, Parenting conștient conține sfaturi și informații care te ajută:

  • să alegi mâncare autentică, organică, vegană pentru o sănătate optimă;
  • să sprijini dezvoltarea emoțională, socială și mentală a copilului;
  • să contracarezi efectele toxinelor din mediu și din mass-media;
  • să creezi un mediu hrănitor pentru dezvoltarea spirituală a copiilor.
  1. Comunicarea eficientă cu copiii

Vezi aici cartea: Foto

Adele Faber și Elaine Mazlish, specialiste în comunicare și în educația copiilor, propun metode inteligente și pline de umor, completate de o serie de sfaturi punctuale, de ilustrații amuzante, precum și de studii de caz din care se pot trage concluzii utile. Prin aplicarea acestor metode, părinții și profesorii îi pot ajuta pe copii să facă față celor mai diverse probleme care le afectează procesul de învățare. Totodată, vor înțelege mai bine diferența dintre cuvintele care stârnesc conflicte și cele care construiesc un context pașnic, de cooperare. Dacă îți dorrești un copil care să aibă o imagine de sine pozitivă, abilități puternice de comunicare, un simț dezvoltat al empatiei, un caracter puternic și care să fie stăpân pe propriile emoții, aceasta este cartea de care ai nevoie.

Foto

Comunicarea părinte copil: Greșeli de evitat

Ținerea de prelegeri

Copilul tău nu este atent atunci când vorbești cu el? Asta poate pentru că ai reușit să-l plictisești cu predicile tale moralizatoare. Durata de atenție a copiilor mici este destul de limitată. Vorbește concis, cu propoziții scurte, care conțin maxim 3-4 cuvinte. Nu repeta ideile și nu lungi discuția mai mult decât este nevoie. Acest lucru va duce la supra informare. Oferă-i copilului o pauză, dă-i timp să înțeleagă. Pune-l să repete, pentru a te asigura că mesajul tău a ajuns la el. 

Vorbești mai mult decât asculți

Copiii vor să fie auziți. Chiar dacă nu ești de acord cu ce îți spune copilul tău, trebuie să lași impresia că nu îi vei ignora sentimentele și îi înțelegi punctul de vedere. Exceptând situațiile în care trebuie să oferi explicații despre anumite situații, ar trebui să-ți asculți copilul mai mult decât să-i vorbești. Evident, copiii au nevoie de îndrumare, dar poți face asta în comunicări scurte, care nu se repetă. Nu uita să pui întrebările potrivite. 

Criticarea

Reprezintă respingerea ideilor, a sentimentelor și a copilului însăși. Critica afectează stima de sine în mod negativ, iar asta poate duce la formarea unor copii instabili emoțional, reticenți și fără încredere în ei. Poți critica comportamentul, dar niciodată persoana. 

Compararea

Este acțiunea care îi transmite mesajul că este mai puțin valoros decât altcineva. Compararea creează resentimente între copii, în special între frați. Laudă-ți copilul pentru efortul depus și susține-l atunci când rezultatele nu sunt cele pe care șile dorește. 

Amenințarea

Avertismentele repetate cu privire la nesupunere, în special, au două rezultate. În primul rând copilul va începe să ignore acele amenințări. În al doilea rând, copilul se poate speria,  devenind supărat și agresiv. Oferă-i instrucțiuni clare și scurte, care să explice așteptările pe care le ai, dar și consecințele neîndeplinirii lor. 

Copiii au nevoie să fie auziți și trebuie să aibă încredere în tine, referitor la sentimentele și gândurile lor. Acesta este punctul de pornire pentru o conectare de calitate. Modul în care comunici cu ceilalți, în prezența copilului tău, este de asemenea important. La urma urmelor, copiii învață cel mai bine prin imitație, iar aici putem include și abilitățile de comunicare. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *