Cele mai bune cărți de dragoste: 10 recomandări de lectură

CLB iti recomanda 10 povesti de dragoste

Un top de cărți de dragoste care să fie recomandări de lectură este dificil de alcătuit, dintr-un singur motiv: gusturile de lectură diferă de la cititor la cititor, este destul de greu ca o carte romance să fie preferată de foarte mulți oameni. Prin urmare, acest articol cuprinde topul celor mai bune cărți de dragoste din punctul nostru de vedere, cu siguranță dumneavoastră ați alcătui această listă cu totul altfel. 

Chiar și așa însă, acest articol cuprinde recomandări de lectură care pot fi pe placul celor mai mulți dintre dumneavoastră și asta dintr-un singur motiv: toate, dar absolut toate cărțile menționate în articol au o poveste care merita să fie spusă. Și aceste povești mai au în comun ceva: sunt scrise de autori care au știut să le spună în cel mai frumos mod posibil.  Iată, așadar, recomandările noastre de lectură:

Margaret Mitchell: Pe aripile vântului

Pe aripile vântului, publicat în 1936, nu este numai un roman de dragoste, este și unul istoric, pentru că surprinde foarte bine viața în sudul american, înainte de declanșarea războiului civil. Este povestea unei națiuni al cărei destin va fi schimbat pentru totdeauna. Inițial, cartea trebuia să se numească „Tomorrow is another day” (E și mâine o zi), aceasta fiind și ultima replică din roman. Și într-adevăr, replica este des auzită chiar și în zilele noastre, deși mulți nu știu exact de unde vine. 

Gabriel Garcia Marquez: Dragoste în vremea holerei

Primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la Gabriel Garcia Marquez este premiul Nobel pe care l-a primit pentru literatură. Dintre toate cărțile scrise de autorul columbian, Dragoste în vremea holerei rămâne cea mai înduioșătoare poveste de dragoste, pentru că este vorba despre o iubire pierdută și așteptată vreme de 50 de ani.

William Shakespeare: Visul unei nopți de vară

Visul unei nopți de vară este  de fapt aventurile a patru iubiți din Atena și a unui grup de actori amatori care-și fac de lucru într-o pădure plină de spiriduși. Visul unei nopți de vară este una dintre cele mai populare piese ale dramaturgului englez și a beneficiat, de-a lungul timpului, de diverse puneri în scenă. Nu se știe când a fost scrisă piesa, dar cel mai probabil s-a întâmplat între 1595-1596.

Francis Scott Fitzgerald: Marele Gatsby

The Great Gatsby este o carte devenită emblematică pentru „generația pierdută”. Unii critici au considerat cartea al doilea mare roman scris în limba engleză, după romanul lui James Joyce, Ulise. Marele Gatsby este povestea civilizației americane și în aceeași măsură este povestea jazzului. Atmosfera anului 1922 este minunat surprinsă de autor, iar personajul principal, oricât ar părea de ciudat, nu este Nick Carraway, cel care spune povestea, ci Jay Gatsby, eroul întâmplărilor, un personaj misterios, bogat, plin de succes, dar care este totuși nefericit și care trăiește într-o lume a iluziei. Iubirea lui nu se va împlini niciodată.

Jane Austen: Mândrie și prejudecată

Ce șanse ar fi ca o fată fără avere, dintr-o familie cu o reputație îndoielnică, să se mărite cu un burlac foarte bogat și arogant, care la început o tratează cu superioritate și chiar cu grosolănie? Exact această întrebare a făcut milioane de cititori să dea pagină după pagină pentru a afla ce se întâmplă mai departe cu Elizabeth Bennet și Fitzwilliam Darcy. Mândrie și prejudecată a fost tradusă în foarte multe limbi și a devenit unul dintre cele mai cerute cărți în bibliotecile din întreaga lume. 

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Cartea scriitoarei engleze este povestea de dragoste a unei guvernante modeste, Jane Eyre, orfană, micuță și nu foarte frumoasă. Cu toate acestea, Jane are o tărie de caracter impresionantă, știe ce este bine, ce este rău, care este locul ei în această lume și mai ales știe că nu trebuie să renunțe la principiile sale pentru că reputația este cel mai de bun preț pe care îl are. Jane Eyre va avea parte de iubirea vieții ei, dar nu așa cum și-ar fi putut imagina la început. Jane Eyre a fost publicată la Londra în 1847 sub pseudonimul Currer Bell, iar în anul următor a fost publicată la New York.

Elizabeth Gaskell: Nord și Sud

Nord și Sud este o poveste de dragoste bine scrisă, care a beneficiat de o ecranizare pe măsură, cu Daniela Denby-Ashe și Richard Crispin Armitage în rolurile principale. Elizabeth Gaskell construiește o frumoasă poveste de dragoste în contextul diferențelor economice și de mentalitate dintre nordul puternic industrializat și sudul dominat de agricultură care beneficiază de un ritm mai așezat al vieții. Cei doi protagoniști, Margaret Hale și John Thornton, sunt obligați de sentimentele pe care le au unul pentru celălalt să renunțe la prejudecăți.

Jojo Moyes: Înainte să te cunosc

Înainte să te cunosc a fost citită pe nerăsuflate de milioane de cititori, în foarte multe limbi. Este o poveste de iubire tragică, dintre două personaje sensibile, inteligente și uneori amuzante. Dincolo de intensitatea sentimentelor și de sfârșitul poveștii, există un mesaj optimist pe care autoarea încearcă să-l transmită: viața chiar merită trăită, indiferent de experiențele pe care le avem. Trebuie spus că Înainte să te cunosc este tipul de romance care are puterea de a fascina în timp, mai ales că a beneficiat de o ecranizare superbă, avându-i în rolurile principale pe Emilia Clarke și Sam Claflin.

Sara Gruen: Apă pentru elefanți

Apă pentru elefanți este nu numai un roman de dragoste, este și un roman de aventură. La vremea publicării, Apă pentru elefanți s-a situat luni întregi în topurile de best-seller din întreaga lume. Pe lista de best seller din New York Times a rămas nu mai puțin de 12 săptămâni (2006). Și această carte a fost ecranizată cu succes, Robert Pattinson, Reese Witherspoon și Christoph Waltz fiind actorii minunați care au transpus povestea vizual cu aceeași intensitate cu care a fost scrisă.

Stephanie Meyer: Twilight

Despre seria Amurg se poate spune că este un romance fantasy plin de suspans, o poveste de dragoste imposibilă dintre un vampir și o fată, care devine realitate pe măsură ce protagoniștii ajung să se cunoască mai bine. Seria scrisă de Stephanie Meyer a captat atenția a milioane de adolescenți din întreaga lume, dar succesul a fost și mai mare odată cu ecranizarea seriei. În 2008, Amurg a devenit cea mai vândută carte a anului. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *