5 cărți în engleză care te vor ajuta să-ți dezvolți vocabularul

În zilele noastre, cunoașterea a cel puțin unei limbi străine a devenit esențială. Doar dacă aruncăm o privire pe programa școlară, observăm că engleza joacă un rol important încă din clasele primare – etapă în care cei mai mulți copii încep să o studieze. Mai mult decât atât, întâlnirea unora dintre aceștia se petrece și mai devreme: încă din perioada grădiniței, cei mici descoperă sensul unor termeni din vocabularul de bază al limbii engleze. 

Atenția pe care învățământul o acordă englezei nu este întâmplătoare. Una dintre principalele cerințe ale multor locuri de muncă este chiar cunoașterea acesteia la un nivel cel puțin mediu.

Dincolo de avantajul profesional, engleza are multe alte beneficii în viața fiecăruia dintre noi. Gândește-te, de pildă, la țările pe care le-ai vizitat până acum sau care se află pe wishlist-ul tău – comunicarea cu oamenii locului nu ar fi posibilă sau, fără doar și poate, ar fi precară în lipsa unui fond lingvistic comun. În astfel de cazuri, limba engleză se transformă într-o punte către modelul cultural al țării respective. Amintește-ți, de exemplu, de muzeele din străinătate pe care le-ai vizitat și de multitudinea de informații cu care te-ai întors acasă mai bogat: ai avut acces la acele informații datorită limbii engleze.

Așadar, cunoașterea limbii engleze ne îmbogățește universul personal printr-o serie de beneficii profesionale, prin facilitarea comunicării interpersonale în călătoriile întreprinse, dar și prin lărgirea orizontului cultural. Lista avantajelor, firește, nu se termină aici: în era Netflix și HBO GO, este mult mai eficient și mai entertaining să vizionăm filmele și serialele preferate direct în engleză, fără subtitrare, mai ales că fiecare limbă are particularitățile sale. Așa cum dor este intraductibil, așa și engleza are propriile expresii care, traduse, își pot pierde din farmec. 

În acest context, dezvoltarea vocabularului în limba engleză devine o călătorie esențială care – ne permitem să spunem – nu se termină niciodată. Mereu vor exista noi cuvinte și sintagme de explorat, noi expresii de descifrat. În plus, trebuie să ții cont de faptul că o limbă străină se cere exersată în mod constant. Imaginează-ți că engleza e ca mersul pe bicicletă – chiar dacă faci pauze mai lungi, nu o uiți, dar când te întorci la ea, constați că lipsa exercițiului se resimte.

Cum vocabularul se „antrenează” și se îmbogățește prin citit, îți recomandăm 5 cărți în limba engleză care nu doar că te vor ajuta să-ți îmbunătățești vocabularul, ci și îți vor oferi lecturi savuroase!

The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Reading The Great Gatsby book

The Great Gatsby

Deși la momentul apariției – anul 1925 în America, respectiv 1926 în Marea Britanie -, The Great Gatsby nu s-a bucurat de prea mult succes, astăzi, el se află în topul celor mai apreciate 100 de romane din toate timpurile, potrivit The Guardian

Dincolo de poveste și de personajele atent construite, considerate memorabile de criticii literari, The Great Gatsby atrage atenția cititorilor și prin vocabularul folosit: atât de captivant, de antrenant și de vizual, încât vei simți că iei și tu parte la acțiune; simplu și cu o notă poetică – astfel încât lectura devine și mai cursivă și mai plină de savoare. 

Pride an Prejudice – Jane Austen

Pride and Prejudice/Mândrie și prejudecată (ediție bilingvă abreviată)

Dacă nivelul tău de engleză este avansat și ești în căutarea unui challenge literar, atunci ar fi o idee bună să treci pe listă Pride and Prejudice. Scris la începutul secolului al XIX-lea, romanul abundă în cuvinte și expresii specifice acelei perioade – de aceea este recomandat celor care au deja experiența unor astfel de lecturi. 

Cu toate acestea, noi ne-am dorit să transformăm Pride and Prejudice într-o lectură accesibilă și pentru cei nu atât de experimentați. Prin urmare, pe CLB găsești ediția bilingvă abreviată, repovestită de John Kennet. Nu îți face griji cu privire la veridicitatea acestei variante: personajele și întâmplările relatate au rămas aceleași. În plus, cartea vine însoțită și de un audiobook – pentru ca tu să-ți îmbogățești vocabularul și să-ți antrenezi engleza și atunci când ești, poate, în trafic și îți este mai dificil să citești. 

Great Expectations – Charles Dickens

Great Expectations

Tot în categoria provocărilor literare se înscrie și Great Expectations, unul dintre cele mai apreciate romane ale lui Charles Dickens, apărut în a doua jumătate a secolului XX – așadar, la fel ca în cazul propunerii anterioare, limbajul personajelor reflectă vocabularul unei perioade de mult apuse, ceea ce poate transforma lectura într-un proces anevoios pentru cineva neexperimentat.

În schimb, dacă nivelul tău de engleză este cel puțin avansat și nu te sperie provocările literare, cu siguranță vei aprecia Great Expectations pentru personajele carismatice și pentru umorul de care naratorul dă dovadă în relatarea multor secvențe.

Seria Harry Potter 

Harry Potter & The Deathly Hallows 

Dacă până acum nu ai mai citit cărți scrise în engleză, seria Harry Potter este o alegere inspirată pentru început. Atenție, însă: deși limbajul folosit este accesibil în comparație cu cel regăsit în propunerile anterioare, tot este necesar ca nivelul tău lingvistic să fie cel puțin mediu. 

În plus, dacă ai citit cărțile traduse în limba română atunci când erai copil, iar Harry Potter a fost unul dintre eroii tăi preferați, lectura va deveni și un bun prilej de a te întoarce în una dintre cele mai dragi perioade din viață. 

Pe site-ul nostru găsești ultimul volum al uneia dintre cele mai îndrăgite serii fantasy. 

The Eyes of the Dragon – Stephen King

Eyes of the Dragon

Cea de-a cincea noastră recomandare este tot o carte fantasy, scrisă, de asemenea, de unul dintre cei mai bine vânduți scriitori din toate timpurile. Stephen King este apreciat, în rândul cititorilor, pentru stilul său cursiv de a scrie și de a îmbina elementele fantasy/horror cu semnificațiile psihologice, precum și pentru secvențele pline de umor la care îți va fi, cu siguranță, imposibil să nu râzi.

Deși, în general, cărțile lui Stephen King se remarcă prin numărul impresionant de pagini (unele dintre ele depășesc chiar 1000 de pagini!), sugestia noastră este să începi cu volume ceva mai scurte – The Eyes of the Dragon, spre exemplu, are puțin peste 300 de pagini. În plus, întrucât romanul este construit după structura basmului clasic, îți va fi și mai ușor să urmărești acțiunea – astfel, nu doar că îți vei antrena și dezvolta vocabularul în limba engleză, ci și te vei bucura de o poveste care îți va aminti, poate, de unii dintre eroii pe care îi îndrăgeai când erai mic. 

Fie că îți surâde una dintre recomandările din acest articol, fie că alegi să cauți alte volume în categoria de cărți în limba engleză de pe site-ul nostru, nu uita că orice limbă străină este ca mersul pe bicicletă: chiar dacă, în mod normal, nu se uită, tot se cere exersată! 

Pentru a-ți îmbogăți vocabularul în limba engleză, este esențial să citești cărți adaptate nivelului tău de înțelegere. Începe, așadar, cu lecturi mai ușoare și, abia după ce avansezi, asumă-ți challenge-uri literare din care nu ai cum să ieși decât mai bogat intelectual. 

 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *