7 recomandări pentru dezvoltarea creativității celor mici

Cu toate că factorii genetici pot reprezenta o cauză principală pentru nivelul de creativitate a unui copil, factorii de mediu și activitățile cu care este umplut timpul său pot fi, de asemenea, mai mult decât responsabili pentru dezvoltarea unei minți creative. 

Imaginația sau dorința de a descoperi lucruri noi și de explora seturi de concepte diferite pavează înaintea celui mic o cale către un univers plin de idei îndrăznețe, descoperite cu ajutorul spiritului creativ. Iată care sunt recomandările noastre:

  1. Contruirea de scenarii pentru jocuri imaginative

Copilăria reprezinta perioada de timp ideală pentru stimularea creativității, iar o astfel de activitate – găsirea unor scenarii de joc imaginative – se pliază foarte bine pe o astfel de miză. 

Indiferent de tipul activității propuse, cel mic trebuie susținut să stabilească scenariul de joacă. Studiile arată că atunci când au libertatea de a propune tema unui joc, numărul și numele personajelor, precum și relația dintre acestea, creativitatea copiilor este stimulată. 

  1. Citirea unor cărți ce pot stimula creativitatea copilului

Cele mai frumoase carti pentru copii le permit celor mici șansa de a-și imagina universul în care eroii lor preferați își desfășoară activitatea, în lipsa unui cadru vizual prestabilit.

Astfel, creativitatea acestora este susținută pagină cu pagină, pentru că odată cu parcurgerea firului epic, noi și noi imagini vizuale se formează în minte. Mai mult decât atât, cărțile cu povești, cele de benzi desenate sau cartile de activitati interactive deschid larg porțile către o lume plină de provocări ale imaginației. 

Ia o pauză de la acest articol, pentru a descoperi oferta de cărți pentru stimularea creativității copilului tău, pe care le poți comanda chiar acum de pe site-ul clb.ro

  1. Redenumirea anumitor obiecte uzuale pentru lumea celui mic

Redenumirea în joacă a unor obiecte pe care cel mic le-a învățat deja ca fiind denumite într-un anumit fel îi permite acestuia să gândească în afara unui cadru de norme bine definite. Este ideal un astfel de exercițiu pentru dezvoltarea gândirii creative. 

De exemplu, se pun pe o masă: o papiotă, o linguriță, un cornet de înghețată și multe alte obiecte interesante, iar jocul redenumirilor poate începe. Cum ar mai putea acestea să se numească? La ce ar mai putea fi utilizate ele? Încet dar sigur, rotitețele din partea creativă a minții celui mic încep să se rotească. 

  1. Stimularea creativității prin întrebări și răspunsuri

Adresează-i frecvent celui mic întrebări deschise, de exemplu, asociate unui anumit tip de mâncare, sau unei materii de la școală sau grădiniță. După ce un anumit topic a fost stabilit, pune întrebări suplimentare vizavi de acesta, la care copilul poate oferi răspunsuri detaliate. 

Ce ar putea îmbunătăți la acel “ceva”? Cum s-ar putea numi mult mai amuzant chestiunea respectivă? Dacă s-ar inventa un cântecel despre aceasta, cum ar suna? Printr-o astfel de activitate, construită în jurul răspunsurilor libere, cei mici pot învăța să vadă problemele din mult mai multe unghiuri. 

  1. Realizarea unui cadru ideal pentru explorare 

Albert Einstein a afimat la un moment dat faptul că “imginația este mai importantă decât cunoașterea”, iar în cazul copiilor, această afirmație este mai potrivită pentru context decât în cazul oricărei ale categorii de vârstă. 

Însă universul creativ al celor mici nu poate fi stimulat decât prin ajutor din partea părinților și profesorilor. Dacă dascălii își asumă partea lor de responsabilitate pentru stimularea creativității copiilor, prin orele susținute la grădiniță sau școală, părinții intervin în timpul liber pentru susținerea acestui proces. 

De aceea, activitățile pe care le faci în timpul liber alături de cel mic trebuie să iasă de pe un traseu prestabilit, ce urmărește o liniaritate prielnică pentru plafonarea creativă. Te sfătuim, așadar, să găsești constant lucruri noi și interesante, pentru ca mintea celui mic să lucreze. 

Recomandările noastre: excursii către destinații noi din inima naturii, lecții de gătit prăjturi cu forme amuzante, metode variate de colorat și desenat, urmărirea altor posturi de desene animate, testarea unor instrumente muzicale, opere de teatru în alte locații decât cele obișnuite samd 

  1. Învățarea din propriile erori poate fi esențială

Atunci când cei mici realizează că anumite erori pe care le-au realizat au împiedicat obținerea unui anumit tip de rezulat, mintea acestora poate veni cu alte soluții creative, pentru a atinge obiectivul dorit. 

Este foarte important să înțelegi că erori există și ca acestea trebuie identificate în mod corect. Abordarea, însă, este una cât se poate de importantă, astfel încât cel mic să nu se simtă inhibat de faptul că “a greșit”. 

Cum poți realiza acest lucru cu cel mic? Noi credem că greșelile reprezintă o consecință plauzibilă a realizării unui lucru nou, așadar, sunt mai valoroase decât am putea crede. Prin a-i explica celui mic faptul că orice eroare este, de fapt, o experiență din care poate învăța, în timp, acestuia îi va fi mult mai ușor sa revină asupra unei probleme, pentru a o rezolva. 

  1. Acordă-i timp suficient pentru a se plictisi 

Atunci când mintea celui mic are timp să se odihnească, acesta poate reflecta (independent ce pot spune oamenii mari) la propria percepție față de lume, de semenii săi, de lucrurile din mediul înconjurător. 

În aceste momente, poate visa cu ochii deschiși la lumea pe care el o vede ca fiind ideală, raportându-se le experiențele creative în care este prins zi de zi, atât la școală sau grădiniță, cât și acasă. Răspunsurile pe care cel mic le găsește în aceste momente trebuie respectate. 

Creativitatea nu este doar despre cum unii sunt diferiți de alții, ci este despre cum putem fi mai buni astăzi decât am fost ieri. În cazul copiilor, puterea de a găsi idei bune nu cunoaște limite, însă aceștia au nevoie de sprijiul celor mari, pentru stabilirea unui de lucru optim. 

Dacă și tu îți dorești ca cel mic să aibă chiar de o vârstă fragedă dorința de a fi curios, îți recomandăm să îți faci un plan de acțiuni bine definit de la o zi la alta, inspirat fiind și de recomandările pe care le-ai descoperit astăzi pe blogul nostru! Mult succes cu planul tău!

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *