3 sfaturi practice pentru o relație de cuplu armonioasă și durabilă

3 idei pentru prieteni apropiați

Cum menținem armonia în cuplu, astfel încât relația să fie una fericită și de durată? Deși, nu există o rețetă precisă care să ne garanteze că vom trăi alături de partenerul nostru până la adânci bătrâneți, sunt câteva motive care cauzează, cel mai frecvent, destrămarea relațiilor.

Foarte mulți cercetători au studiat de-a lungul timpului ce-i determină pe oameni să pună punct unei relații și ce-i motivează să rămână împreună. În acest articol, îți prezentăm trei sfaturi bazate pe studii științifice pe care le poți folosi ca să construiești și să consolidezi o relație de cuplu sănătoasă și fericită.

1. Fii selectiv și analizează relația cu atenție de la bun început

La debutul unei relații, partenerii trebuie să aibă grijă la „iubirea oarbă” care îi împiedică, deseori, să observe problemele din cuplu sau nepotrivirile dintre cei doi. Dacă atracția de la început este una puternică, multe persoane tind să creadă că aspectele care îi deranjează la celălalt pot fi schimbate. Realitatea nu stă chiar așa.

Într-un studiu recent, oamenii de știință au observat că persoanele care analizează aspectele unei potențiale relații înainte de a transforma o legătură amoroasă într-o relație serioasă au șanse mai mari să evite situațiile neplăcute pentru ambii parteneri. Asta poate însemna că este bine ca înainte să începem o relație serioasă, sa analizăm ceea ce ne dorim cu adevărat și dacă potențialul partener de cuplu este persoana potrivită. Astfel, șansele de a avea o relație durabilă și armonioasă cresc serios. 

Acest proces de analiză și selecție este strâns legat de dezvoltarea personală, care are o contribuție majoră asupra modului în care ne raportăm la relațiile de orice natură. Când vine vorba despre relațiile de cuplu, cu cât fiecare partener va aloca mai mult timp dezvoltării personale, cu atât mai sănătoasă va fi legătură dintre cei doi.

2. Comunică pentru a rezolva conflictele

La fel ca în oricare alt tip de relație, comunicarea este necesară pentru a construi și a menține o relație amoroasă sănătoasă. Într-o legătură de lungă durata, comunicarea calmă, deschisă și constructivă este esențială pentru rezolvarea conflictelor.

Stresul poate apărea în orice relație, oricât de sudată ar fi aceasta, în special, dacă partenerii au obiective, motivații și preferințe diferite. Motivele care ar putea duce la conflicte în relațiile romantice pot fi, printre altele, așteptările nerealiste, problemele financiare, împărțirea inegală a responsabilităților, stiluri diferite de creștere a copiilor și gelozia.

Conflictele nerezolvate și stresul asociat cu acestea pot cauza finalul chiar și a celor mai frumoase relații. Mai mult, controlul și rezolvarea conflictelor sunt destul de dificile și pot fi factori declanșatori de stres în sine.

Așadar, care este cea mai bună cale de a comunica pentru a rezolva conflictele într-o relație amoroasă? Este foarte important pentru cupluri să înceapă cu analizarea contextului în care s-a declanșat conflictul ca să poate decide calea potrivită de a rezolva situația. Când este vorba despre o problema serioasă, este recomandat că ambii parteneri să-și exprime calm punctul de vedere și să negocieze rezolvarea, fără a se feri de compromisuri (din ambele părți). Dacă, însă, cuplul are neînțelegeri cauzate de probleme minore, ori de aspecte pe care partenerii nu le pot controla, este bine ca ambii să conștientizeze situația și să-și exprime validarea, afecțiunea și iertarea unul față de celălalt.

Oamenii care sunt în relații durabile și armonioase își cer iertare și repară greșelile pe care le provoacă. Aceștia nu se simt jenați atunci când recunosc că au greșit, ci învață din aceste situații și își privesc vulnerabilitatea ca pe un punct forte.

Terapia de cuplu și cărțile pentru cupluri reprezintă, adesea, metode eficiente de a găsi rezolvări la conflicte ce apar inevitabil în relațiile amoroase. Acestea nu sunt recomandate doar atunci când partenerii se confruntă cu o astfel de problemă, ci în orice moment al relației.

Imaginea poate fi descarcata de aici

3. Faceți-vă timp pentru activități de cuplu

Uneori, viața de zi cu zi ne ține ocupați mai mereu, încât pare că nu ne rămâne timp de petrecut cu oamenii pe care-i iubim, chiar și atunci când locuim sub același acoperiș. De pildă, sarcinile de la locul de muncă ne consumă nu doar timpul ci și energia.

Însă, studiile arată că partenerii care participă împreună la diverse activități au relații mai sudate. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea Baylor din Waco, Texas, a arătat că partenerii care își fac timp să joace boardgames împreună au o viață de cuplu mai armonioasă. Pe durata acestor activități, s-a observat o creștere în secreția oxitocinei, poreclit „hormonul dragostei”.

Pentru această creștere a oxitocinei este, însă, nevoie de interacțiune între cei doi. Dacă, de exemplu, partenerii merg împreună la un eveniment, însă, nu interacționează între ei, este posibil ca efectul să nu fie același.

Oamenii de știință care s-au ocupat de acest studiu au concluzionat și că practicarea unei activități noi sau într-un loc nou influențează cantitatea de oxitocina secretată. La cuplurile care au luat parte la activități într-un loc nou, în afara casei, s-a înregistrat o cantitate mai mare de „hormon al dragostei” secretată în comparație cu cei ce au practicat aceeași activitate în casă.

Concluzia? Activitățile distractive în cuplu, ideal desfășurate într-un mediu nou, pot ajuta la îmbunătățirea calității relației.

Urmând sfaturile de mai sus, șansele de a avea o relație frumoasă și de durată cresc semnificativ. Iar persoanele ce își găsesc un partener compatibil sunt fericite, relaxate și au mai multă energie.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *