Astăzi am pregătit un altfel de articol, al cărui subiect principal gravitează în jurul unor destinații de vis de pe întreaga suprafață a Globului, ce au servit ca sursă de inspirație pentru unele dintre marile nume ale literaturii universale, în realizarea unor opere uimitoare.
Daca îți este dor să colinzi lumea, mergi în acest an pe urmele autorilor tăi preferați și descoperă locuri de vis ce constituie un cadru ideal pentru pasionații de literatura universala. Așadar, iată cum arată topul nostru al celor mai frumoase 10 destinații literare:
10. Alpii. “Muntele vrăjit” de Thomas Mann
La fel ca mai toate volumele de referință scrise de-a lungul vieții de Thomas Mann, “Muntele vrăjit” este o carte generoasă, numărând aproximativ 900 de pagini. Este o scriere seducătoare, ce expune planuri narative din inima Alpilor, în care tot ce credeai că știi despre concepte precum “timpul” sau “spațiul” se anulează de la un capitol la altul.
“Mulți dintre noi au nevoie de un Munte Vrăjit”, pare să fie concluzia eroului acestui roman, Hans Castorp, un tânăr burghez din Hamburg, care se pregătește pentru o carieră fulminantă în domeniul ingineriei navale. Însă avântul său catre această meserie începe cu un impas, descris de vizita pe care i-o face vărului său, Joachim, la sanatoriul elvețian pentru tuberculoși Berghof, acolo unde acesta este internat.
Descoperă “Muntele Vrajit” și alte romane scrise de Thomas Mann pe site!
9. Amsterdam. “Căderea” de Albert Camus
“Căderea” este un roman scris de autor cu doar patru ani înainte de moartea sa, într-un tragic accident de mașină. Acțiunea are loc în Amsterdam, oraș renumit în întreaga lume pentru canalele sale de apă, dispuse concentric în jurul centrului și aflate sub nivelul mării. De altfel, această alegere pentru plasarea acțiunii poate contraria cititorii, pe măsura ce îl cunosc mai bine pe protagonist, Jean Baptiste-Clamence, un împătimit al altitudinilor ridicate.
Cartea descrie conversațiile dintre un parizian veritabil și Baptiste-Clamence, un fost avocat pentru drepturile celor defaorizați în societate, ajuns în orasul olandez ca urmare a exilului pe care acesta și l-a autoimpus. Discuțiile dintre cei doi gravitează în jurul întrebărilor și răspunsurilor legate de motivația reală din spatele actelor altruiste.
Descoperă “Căderea” și alte romane scrise de Albert Camus pe site!
8. Africa. “Sticlă spartă” de Alain Mabanckou
Fostul redactor adjunct al revistei Granta, Ellah Wakataman Allfrey, l-a etichetat pe Alain Mabanckou drept “unul dintre cei mai mari scriitori ai continentului”. Opera sa “Sticlă spartă”, publicată în 2009, este un roman de benzi desenate centrat pe un profesor congolez și pe viața sa pe care obișnuiește să o ducă în barul pe care acesta îl frecventează.
Mabanckou îi poartă pe cititori pe un fir narativ împodobit cu referințe la literatura europeană, discuții culturale savuroase și observații pertinente despre marii lideri politici ai lumii. “Sticlă spartă” este o carte inteligentă, cu o doză de umor binevenită pentru toți cei care apreciază narațiunile presărate cu ironii fine și descrieri ale unor obiceiuri din lumi îndepărtate.
7. Panama. “Omul nostru din Panama” de John Le Carre
Fermecător și cu un trecut pe care îl ține sub tacere, Harry Pendel, croitorul celor mai bogați și puternici bărbați din Panama, adoră să spună povești. Însă atunci când misteriosul spion britanic Andrew Osnard – un om cu pofte nestăvilite pentru femei, informații și, mai ales bani – intră în magazinul său, invențiile fantastice ale lui Harry prind viață.
Fiind o satiră nemiloasă a lumii spionajului, “Omul nostru din Panama” are acțiunea plasată într-un univers corupt, fără eroi sau onoare, în care inocenții nu sunt altceva decât victime colaterale, iar trădarea capătă înfățișarea unei farse tragice. Despre acest roman, criticii de la The New York Times Book Review spuneau că este “un tur de forță, în care sunt încălcate aproape toate convențiile romanului clasic de spionaj.”
Descoperă “Omul nostru din Panama” și alte romane scrise de John Le Carre pe site!
6. Cairo. “Moarte pe Nil” de Agatha Christie
Până la momentul desfășurării evenimentelor, Linnet Ridgeway a dus o viață ca în povești. Binecuvântată cu frumusețe, o avere enormă și un soț devotat, aceasta are tot ce și-ar putea dori o femeie din epoca sa. Însă odată cu pornirea cuplului în croaziera de pe Nil, nori negri de furtună încep să se adune peste viața liniștită pe care cei doi obișnuiau să o ducă.
Are loc un atentat la viața moștenitoarei, iar mai târziu, soțul acesteia, Simon Doyle, este împușcat. Bogata moștenitoare are acum toate motivele pentru a-și face griji. Un pistol, o crimă ciudată, mulți suspecți și o nouă enigmă de rezolvat pentru carismaticul Hercule Poirot. Va reuși, oare, celebrul detectiv să rezolve această crimă de pe Nil?
Descoperă “‘Moarte pe Nil” și alte romane scrise de Agatha Christie pe site!
5. Istambul. “Mă numesc Roșu” de Orhan Pamuk
“Cel mai plin de culoare, mai optimist roman al meu”, afirma Orhan Pamuk despre această scriere, într-un interviu acordat în urmă cu aproximativ 10 ani. “Mă numesc Roșu” descrie povestea a nouă zile potopite de ninsoare în Istambulul anului 1951, asociate cu perioada de timp în care miniaturistul Delicat Efendi este tocmit să ilustreze o carte despre gloria măritului sultan.
Însă această sarcină nu mai poate fi dusă la bun sfârșit, deoarece miniaturistul își găsește sfârșitul pe fundul unui puț, iar concomitent cu trecerea timpului, premisele acestui deces sunt din ce în ce mai greu de lămurit. Pe măsură ce povestea morții lui Delicat Efendi continuă, noi și noi personaje, cu povești pline de suspans, continuă să apară în roman.
Descoperă “Mă numesc Roșu” și alte romane scrise de Orhan Pamuk pe site!
4. Noua Zeelandă. “În umbra arborelui Kauri” de Sarah Iark
Acțiunea din cartea “În umbra arborelui Kauri”, scrisă de Sarah Iark, se desfășoară în anul 1875. Lizzie și Mihael Drury, soți cu o familie frumoasă și fericiții posesori ai unei mari ferme de ovine, duc o viață liniștită și lipsită de griji. Această poveste frumoasă se sfârșește brusc, atunci când fiica lor, Matariki, este răpită de tatăl ei biologic, Kahu Heke.
Acesta este o căpetenie legendară a maorilor, iar evenimentul cu răpirea fiicei sale coincide cu reunirea familiei Burton, odată cu întoarcerea în Noua Zeelandă a fiului Colin. Nimeni nu poate bănui cum vor decurge evenimente din acest moment, însă cert este că personajele lui Sarah Iark sunt pe cât de diferite, pe atât de prinse în aceeași narațiune fascinantă.
3. New York. “Fetele căpitanului” de Maria Duenas
Maria Duenas ne spune în “Fetele căpitanului” o poveste emoționantă cu care ar putea rezona toți cei care s-au văzut vreodată obligați să își părăsească țară și să se adapteze într-o altă cultură. Trei surori, Victoria, Mona și Luze, pleacă din Spania împreună cu mama lor Remedios, la chemarea tatălui lor care a pus un mic local pe picioare în New York, denumit El Capitan.
Însă atunci când tatăl lor moare pe neașteptate, iar banii abia dacă le ajung pentru a supraviețui, cele trei surori încearcă să răzbată printre escroci, adversități și iubiri, căutând să își transforme visul în realitate. “Fetele căpitanului” este dovada faptului că atunci când totul se sfârșește în dezastru și violență, speranța poate apărea la orice cotitură.
Vezi întreaga colecție de romane ale scriitoarei spaniole Maria Duenas.
2. Paris. “Parisul e întotdeauna o idee bună” de Barreau Nicolas
Rosalie Laurent are o mică papetarie în Paris, pe Rue du Dragon, unde confecționaează și vinde cărți poștale ilustrate pline de lirism. Într-o zi, un bătrân aflat în papetăria sa răstoarnă din greșeală standurile de cărți poștale. Spre surpriza eroinei, necunoscutul este nimeni altul decât Max Marchais, ale cărui cărți pentru copii i-au bucurat acesteia primii ani din viață.
Acesta îi propune să ilusterze celebrul său basm Tigrul Albastru. Fata acceptă cu nespusă bucurie, iar dupa ce volumul este lansat, postează cartea în vitrina papetăriei sale. Doar că într-o bună zi, un profesor de literatură anglo-saxonă de peste Ocean dă buzna în magazinul ei, susținând cu vehemență faptul că opera Tigrul Albastru este ,de fapt, a sa. Să fie Max Marchais un impostor? Descopera enigma in „Parisul este intotdeauna o idee buna„
1. Italia, India, Indonezia. “Mănâncă, roagă-te, iubește” de Elizabeth Gilbert
Această operă-cult pentru literatura universală contemporană a fost tradusă în peste 30 de limbi, fiind vândută în peste 10 milione de exemplare în întreaga lume. De altfel, popularitatea romanului “Mănâncă, roagă-te, iubește” a determinat și realizarea unei ecranizări de succes, având-o în rolul principal pe nimeni alta decât Julia Roberts.
La 30 de ani, Liz are tot ce își poate dori o femeie ambițioasă. Cu toate acestea, este asaltată de indoieli, suferă de atacuri de panică și se confruntă cu multe insatisfacții. Urmează divorțul, depresia și o relație catastrofală. Așa că Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură, într-o călătorie ce o va purta prin Italia, India și Indonezia.
Devenit rapid bestseller New York Times și bestseller al Asociației Librarilor Americani, romanul apărut în 2006 este dovada vie a faptului că regăsirea propriului “Eu” se realizează în timp și spațiu, pe baza dorinței de a cunoaște noi și noi experiențe, menite să aline suferințele pe care o persoană le poate suferi în anumite momente ale vieții.
Vezi întreaga colecție de cărți scrise de Elizabeth Gilbert!
Intră acum pe site și descoperă și alte cărți, din literatura autohtonă sau universală, ale căror fire epice te vor purta către destinații exotice de pe întregul Glob. Profită de reducerile descoperite în secțiunea Carte și comandă online titlurile autorilor tăi preferați, pentru călătorii literare pe care nu trebuie să le ratezi.