Omul, cât trăiește, învață. Învață să lupte pentru visurile sale și să nu renunțe niciodată la ele. Învață să aibă o relație armonioasă cu sine, pentru a putea avea relații funcționale și sănătoase cu cei din jur. Învață că autodescoperirea, însoțită de autoactualizare, este o călătorie pe cât de fascinantă, pe atât de provocatoare – căci, în atingerea stării de echilibru cu noi și cu lumea înconjurătoare, întâmpinăm, în mod inevitabil, tot felul de obstacole: de la gânduri care ne pot autosabota, până la zile în care stima de sine riscă să ajungă undeva la nivelul mării.
Adevărul este că toți trecem, din când în când, prin perioade haotice: perioade în care ne simțim lipsiți de motivație sau în care ne lăsăm copleșiti de eșecurile care se ivesc. Nu suntem ocoliți nici de conflicte, fie ele interioare sau exterioare, care ne pot afecta starea de spirit.
Și mai este un adevăr: nu putem fi feriți pentru totdeauna de probleme, de obstacole, de încercări, de zile cu soare cu dinți. Ceea ce putem face, însă, este să învățăm (doar am scris, încă de la început, că a trăi înseamnă a învăța tot timpul!) să ne descurcăm cu propriile emoții și să vedem partea plină a paharului. În acest sens, cărțile motivaționale, cunoscute și sub denumirea de cărți de dezvoltare personală, se pot transforma într-o adevărată comoară cu informații, lecții și povești care ne oferă perspective mai luminoase.
Acestea fiind scrise, iată 5 astfel de cărți motivaționale pe care merită să le așezi la loc de cinste în biblioteca personală:
Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson
Imaginează-ți că i-ai povesti problemele cu care te confrunți unui prieten de încredere și sincer – ba chiar unii l-ar considera de o sinceritate dusă, pe alocuri, la extrem. I-ai spune că ai atâtea pe cap, încât pare că s-a transformat într-o utopie. I-ai mai spune și că totul pare să fie, în ultima vreme, împotriva ta: poate că te tot cerți cu oamenii sau jobul actual nu te mai satisface. Prietenul tău te-ar asculta cu mare atenție. După ce, în sfârșit, i-ai povesti tot ce simți, sub presiunea emoțiilor care au dat năvală peste tine, ți-ar spune, nonșalant, niște adevăruri care, inițial, s-ar putea să ți se pară incomode: că viața nu este un șir lung de fericiri și că fericirea vine tocmai din rezolvarea conștientă a problemelor care se ivesc; că tu ești responsabil de ceea ce ți se întâmplă și, prin urmare, trebuie să înveți să reacționezi la problemele care, inevitabil, există.
Unele adevăruri sunt incomode, după cum menționează și Mark Manson, autorul celebrei cărți Arta subtilă a nepăsării, ce pune la dispoziția cititorilor o metodă nonconformistă pentru o viață mai bună. Prin urmare, dacă nu ești obișnuit să afli adevărul într-un mod cât se poate de simplu, s-ar putea să simți că stilul de a scrie al autorului este neobișnuit de direct. Dar hei, nu uita că, deși incomode câteodată, astfel de adevăruri ne pot determina să începem să facem acele schimbări binevenite în viața noastră. Astfel, după ce parcurgi cartea și descoperi cam care-i treaba cu subtilitățile artei nepăsării, s-ar putea să-i rămâi pe veci recunoscător autorului! 🙂
Secretele succesului de Dale Carnegie
Unele cărți își confirmă și reconfirmă valoarea trecând cu brio proba timpului. În rândul acestora se află și Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influenți, publicată, pentru prima dată, în 1936. Succesul cărții, care se bucură și astăzi de interesul a milioane de cititori din întreaga lume, vine și din actualitatea principiilor enunțate de Dale Carnegie, unul dintre cei mai apreciați scriitori de cărți de self-help din toate timpurile.
Într-o formă sau alta, fiecare dintre noi își dorește să ajungă pe o treaptă înaltă a scării succesului – fie că vorbim despre succesul profesional sau despre cel personal. Pentru aceasta, felul în care comunicăm este esențial – gândește-te doar la cunoscutul proverb vorba dulce mult aduce. Evident, asta nu înseamnă că trebuie să ne ascundem adevăratele opinii în spatele unor false complimente, doar pentru a fi văzuți într-o lumină bună de către interlocutorii noștri. De altfel, sinceritatea este una dintre calitățile esențiale pe care autorul le aduce în atenția noastră, în unul dintre cele șase principii. Celelalte cinci se referă la interesul pe care îl acordăm interlocutorilor noștri, la rolul important pe care îl joacă atât zâmbetul, cât și memorarea numelor acestora într-o conversație deschisă, precum și la calitatea de a deveni buni ascultători și, totodată, de a duce dialogul în direcția intereselor partenerilor noștri de discuție.
Așadar, dacă îți dorești să-ți îmbunătățești interacțiunile cu cei din jur, dar nu prea știi de unde să începi, s-ar putea ca Secretele succesului să fie fix cartea de care ai nevoie.
Inteligența emoțională de Daniel Goleman
Daniel Goleman afirmă că orice ființă umană are două minți: una care gândește și una care simte, aceasta din urmă fiind neglijată o bună perioadă. Autorul, însă, îi dă locul cuvenit: Inteligența emoțională este cartea care marchează o revoluție impresionantă din domeniul psihologiei, potrivit căreia înțelegerea propriilor mecanisme emoționale ne poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Mai simplu spus: cunoaște-ți emoțiile, cunoaște-te cu adevărat pe tine însuți și, astfel, vei începe să fii în echilibru cu tine.
Starea de echilibru depinde, în egală măsură, de procesele emoționale interne, precum sunt cunoașterea profundă a propriilor emoții și gestionarea lor, și de procesele emoționale externe, așa cum este recunoașterea emoțiilor oamenilor cu care interacționăm, cu ajutorul căreia putem lega relații autentice, pline de empatie.
Dacă adesea cazi pradă emoțiilor, precum furia sau impulsivitatea, sau pur și simplu simți nevoia să afli mai multe despre viața emoțională, Inteligența emoțională este, fără doar și poate, o carte de referință în acest sens, care conține o multitudine de informații atent documentate.
Arta de a opri timpul. Mindfulness pentru oameni ocupați de Pedram Shojai
Una dintre cele mai mari probleme ale secolului XXI este, fără doar și poate, timpul. Sau, mai bine spus, lipsa timpului. Simțim cum responsabilitățile de zi cu zi, fie ele personale sau profesionale, ne sufocă pur și simplu. Cel mai probabil și ție ți s-a întâmplat, cel puțin o dată, să-ți refuzi, spre exemplu, o mică bucurie (precum o lectură bună, la ceas de seară) din cauză că nu aveai timp. La fel, poate că ai tot amânat întâlnirea cu cineva drag pentru că nu găseai o portiță în care să vă vedeți.
Un lucru este cert: nu poți transforma ziua de douăzeci și patru de ore în una de patruzeci și opt, oricât de mult ți-ai dori, însă poți începe să te raportezi altfel la timp. În acest sens, tehnicile de mindfulness, care presupun concentrarea pe momentul prezent, pe clipa de acum, se dovedesc a fi de mare ajutor, după cum exemplifică Pedram Shojai în cartea sa.
Autorul aduce în atenția cititorilor conceptul de prosperitate a timpului. Acesta se referă, printre altele, la savurarea micilor momente ce dau, până la urmă, sens vieții. Astfel, cele o sută de exerciții de mindfulness propuse, câte unul pentru fiecare zi, te vor transpune într-o călătorie personală, la finalul căreia te vei bucura de una dintre cele mai importante bogății ale vieții: arta de a opri timpul, de a trăi simplu, în tihnă, fiecare clipă.
Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm
Somnul odihnitor îți poate îmbunătăți calitatea vieții nu doar din punctul de vedere al sănătății fizice, ci și din punctul de vedere al… sănătății fericirii tale. Da, ai citit bine: dormind mai bine, vei fi mai fericit – iată una dintre concluziile la care a ajuns Matthew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie la University of California și autorul celebrei cărți Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm, în urma studiilor efectuate, timp de douăzeci de ani, asupra efectelor benefice ale somnului. În acest sens, Matthew Walker trage un semnal de alarmă: oamenii din zilele noastre nu se odihnesc destul sau chiar neglijează somnul, obiceiuri care le afectează ritmul vieții de zi cu zi.
Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm explică, în primele trei părți, rolul esențial pe care îl au somnul și, implicit, visele în viața fiecăruia dintre noi. Astfel, după parcurgerea lor, sunt șanse foarte mari să-i redai somnului locul binemeritat în viața ta. Iar dacă te întrebi cum poți începe să te odihnești mai bine, fii fără grijă: în cea de-a patra parte a cărții vei descoperi cum îți poți schimba, în bine, obiceiurile de dormit.
Sperăm că articolul de astăzi ți-a stârnit apetitul pentru literatura motivațională. În librăria noastră găsești numeroase cărți de dezvoltare personală, scrise de experți ai domeniului, care merită un loc de cinste în biblioteca fiecăruia dintre noi.
În final, îți reamintim că dorința și puterea de a schimba ceva în viața ta, fie pe plan personal sau profesional, este înlăuntrul tău. Prin urmare, ține doar de tine să pui în aplicare lucrurile pe care le descoperi în cărți și care simți că ți se potrivesc.