Este o întrebare la care mulți dintre noi ne-am gândit la un moment dat, și nu pentru că am fi obligatoriu dezorganizați ci pentru că știm, conștient sau nu, că un bun management al timpului înseamnă mai puțin stres, productivitate mai mare și, foarte important, echilibru între viața profesională și cea privată. Pentru că da, organizarea timpului nu trebuie privită strict prin prisma sarcinilor și obligațiilor de serviciu, ci dintr-o perspectivă mai largă, a vieții noastre de zi cu zi, a armoniei și echilibrului personal, mai ales în perioada în care contextul global economic și medical (generat de Covid-19) ne obligă să ne schimbăm rutina.
Așadar, dincolo de organizarea și gestionarea efectivă a timpului de lucru, care sunt secretele care ne pot ajuta să fim mai organizați, mai eficienți și să avem o viața mai bună?
Testul bezelei de Walter Mischel
Ai incredere în forțele proprii. Știm, e ceea ce avem cu toții nevoie, mai ales în perioada în care ne vedem izolați de epidemie, astfel, gândiți-vă: când sunteti neincrezatori în forțele proprii, cât timp pierdeți pentru a lua o hotărâre sau pentru a decide dacă e bine sa vă ocupați voi de anumite sarcini sau e mai bine sa le delegați? În cartea Testul bezelei nu veți găsi doar răspuns la cât de importantă este încrederea în sine și impactul ei in managementul eficient al timpului, ci și idei concrete despre cum să vă educați voința folosindu-vă abilitățile cognitive pentru îmbunătățirea autocontrolului.
Inconjurat de idioti, de Thomas Erikson
Comunică eficient cu ceilalți. În organizarea eficientă a timpului, comunicarea cu ceilalți este esențială. Nu te pierde în explicații lungi și elaborate dacă nu este absolut necesar și, foarte important, încearca să-ți cunoști cât mai bine interlocutorii și să comunici ”pe limba lor”. În cartea Inconjurat de idioti, Thomas Erikson împarte profilul comportamental al omului în 4 mari categorii și explica cum sa comunicăm rapid și eficient cu fiecare dintre ele.
Enjoy Time: Nu te grabii. Fii mai productiv – de Catherine Blyth
Nu te grăbi, fii mai productiv! Organizarea timpului nu înseamnă să realizezi cât mai multe sarcini într-un timp cât mai scurt. Organizarea timpului înseamnă sa fii productiv, exploatând cât mai eficient resursele de care dispui, bucurându-te de realizări și de viață. Catherine Blyth explică în cartea Enjoy Time: Nu te grabi. Fii mai productiv de ce folosim și calculăm greșit timpul și cum ne putem schimba ritmul de viață astfel încat eficiența să nu excludă bucuria de a face anumite lucruri și de a trăi.
Organizeaza-te eficient in 30 minute de Detlef Koenig
Fă un efort și organizează-te! Dacă ești o persoană dezorganizată, care începe multe și nu termină nimic, probabil ești și mai stresat. Primul pas în rezolvarea ei este să identifici cum să te organizezi mai bine astfel încât să îți îndeplinești sarcinile la timp. Ai putea găsi răspuns la întrebările tale în cartea Organizeaza-te eficient in 30 minute, în care Detlef Koenig, fondatorul revistei “Pur și simplu organizat” care apare în Germania, îți oferă un valoros ghid pentru managementul timpului.
Arta de a opri timpul. Mindfulness pentru oameni ocupati de Pedram Shajai.
Concluzionam cu aceeași afirmație cu care am începutul acest material: organizarea timpului nu trebuie să se limiteze doar la job, la sarcinile și obiectivele de la birou. Să știi cum să-ți organizezi timpul pentru a avea o viață armonioasă, un echilibru între viața profesională și cea personală, este adevăratul deziderat. Cum să oprești timpul și să obții mai multe de la viața este un secret pe care îl poți descoperi în paginile cărții Arta de a opri timpul. Mindfulness pentru oameni ocupati a lui Pedram Shajai.