5 jocuri cu creta pe asfalt

cu creta pe astfalt

Jocurile cu creta pe asfalt ne trezesc tuturor amintiri din copilarie, iar atunci cand vezi copiii din ziua de astazi jucandu-se la fel, parca te reintorci la acea perioada chiar si pentru o secunda. Astfel de jocuri prezinta multe beneficii, precum petrecerea timpului afara si interactiunea cu alti copii.

Afla din acest articol ce fel de jocuri cu creta pe asfalt poti sa le sugerezi copiilor pentru distractie maxima, dar si pentru exersarea motricitatii!

Sotron

De departe cel mai cunoscut dintre jocurile ce fac parte din aceasta categorie, sotronul a incantat generatii la rand, fiind atestat pentru prima data in India, undeva intre anii 1.200 – 500 inaintea erei noastre. Faptul ca a rezistat milenii se datoreaza simplitatiii sale, dar si gradului mare de distractie obtinut.

Pentru acest joc trebuie sa trasezi o serie de linii. Il poti desena pana la cifra 8, 12 sau chiar pana la 16. Este un joc pe care il poti juca alaturi de copiii sau elevii tai, fie pentru a le arata regulile sau pentru a te distra si tu putin cu ei.

Jocul vine cu o serie de beneficii, deoarece ajuta la dezvoltarea motorie si a echilibrului (deoarece se sare intr-un picior, trebuie ridicata piatra de jos dintr-o anumita pozitie), coordonarea (pentru a nimeni in careul desenat, aruncarea pietrei), precum si a atentiei si a concentrarii.

Asemenea altor jocuri, acesta contribuie la stabilirea de relatii interpersonale prin socializare, ajuta la intelegerea faptului ca exista reguli ce trebuie respectate, creste stima de sine. De asemenea,  contribuie si la intelegerea ideei ca oricine poate gresi sau pierde.

Aruncarea la tinta

Pentru a participa la acest joc trebuie sa desenezi o tinta pe asfalt alcatuita dintr-o serie de inele concentrice. Fiecare inel are o anumita valoare. Centrul cercului are valoarea cea mai mare, de exemplu, 50 de puncte, iar, pe masura ce te indepartezi de el, fiecare inel valoreaza mai putin, deoarece devin mai usor de tintit.

Regulile variaza de la persoana la persoana. Asadar, jocul sau runda se pot finaliza dupa 10 aruncari, iar castigator este cel care a obtinut scorul cel mai mare. In cazul copiilor mai mici, se poate arunca mai aproape de tinta, in timp ce copiii mai mari, pot sta la o distanta mai mare de cerc.

Acest joc contribuie la dezvoltarea motorie, precum si a echilibrului ori a coordonarii, deoarece din anumite pozitii pot arunca mai bine catre tinta principala. De asemenea, deoarece rezultatul trebuie adunat, daca nu este folosit un calculator, acesta poate reprezenta un joc distractiv de matematica.

Desenul pe asfalt

Uneori, cel mai eficient mod de a starni interesul copiilor si de a-i face sa participe la anumite activitati este sa le dai frau liber imaginatiei. Cei mici, adesea, adora sa deseneze, iar realizarea acestei activitati pe asfalt, folosind creta, difera fata de realizarea unui desen pe hartie in pix, creion sau goase.

Poti stabili o tema pe care sa o respecte cei mici (familia, un anotimp, animalul preferat) sau ii poti lasa pe ei sa aleaga ceea ce vor sa deseneze. Prin acest joc, copiii isi exerseaza, in primul rand, imaginatia si creativitatea. Desenul pe asfalt  contribuie si la dezvoltarea motorie, pastrarea echilibrului etc, avand in vedere faptul ca cel mic trebuie sa se miste in jurul desenului pe care il creeaza. 

Sarituri pe forme geometrice

Alege o zona in care sa desenezi variate forme geometrice. Trebuie sa tii cont de faptul ca nu ar trebui ca doua forme geometrice la fel sa se afle una langa alta, insa trebuie sa se repete la o distanta mica intre ele, pentru a permite copiilor sa sara de pe una pe alta.

Cel mic incepe jocul de la linia de start si trebuie sa sara de pe o forma geometrica pe alta, respectand modelul. De exemplu, poate sari doar de pe un cerc pe altul, doar de pe un romb pe altul. O alta optiune, mai ales pentru copiii mai mici, este sa folosesti aceeasi forma, dar culori diferite.

Acesta este atat un exercitiu de miscare, cat si unul de invatare, deoarece astfel cei mici pot invata formele geometrice intr-un mod distractiv. In cazul in care utilizezi varianta formelor colorate, poti folosi activitatea drept una de invatare a culorilor.

Twister

In mod normal, Twister se joaca pe o bucata patrata de material alb pe care s-au imprimat variate culori. Dar, asta nu inseamna ca nu poti adapta jocul folosind creta pe asfalt. Pentru asta nu trebuie decat sa desenezi cercurile pe asfalt, utilizand diferite culori de creta. Cu cat adaugi mai multe cercuri, cu atat vor avea cei mici spatiu pentru a se juca si distra.

Jocul necesita o tabla spinner divizata in patru: un spatiu pentru piciorul drept, unul pentru cel stang, unul pentru mana dreapta si una pentru mana stanga. Aceste sectiuni au patru culori: rosu, galben, verde si albastru, dar le poti adapta in functie de cele pe care le ai la dispozitie.

Ruleta include o sageata care trebuie invartita. Locul unde ajunge varful ei arata mutarea pe care trebuie sa o faca jucatorul. Spre exemplu, daca varful indica mana dreapta si culoarea rosie, jucatorul trebuie sa puna mana dreapta pe acea culoare. Doar capetele membrelor pot fi utilizate in acest joc, deci, nu genunchii ori coatele.

Pe masura ce jocul progreseaza, devine mai greu si mai distractiv, deoarece corpurile incep sa se incurce intre ele. Ca urmare, copiii isi pierd echilibrul si sunt eliminati din joc. Persoana care a reusit sa ramana pe pozitii, cand toti ceilalti au cazut, este declarata invingatoare.

Acest joc se remarca prin faptul ca este un exercitiu de miscare, orientare si echilibru, dar si de gandire, deoarece trebuie sa analizezi cum poti ajunge pe culoarea numita, cu un membru, fara sa cazi sau sa-i faci pe altii sa cada voit. In plus, participantii trebuie sa se mentina in aceeasi pozitie pentru o perioada mai lunga de timp, deci, isi antreneaza muschii, fara sa-si dea seama, folosind acest joc distractiv.

Jocurile cu creta pe asfalt sunt foarte distractive pentru cei mici, dar prezinta si beneficii fizice si intelectuale ascunse in reguli. De aceea, aceasta activitate reprezinta o alegere buna pentru a-i ajuta sa se dezvolte normal prin metoda jocului.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *