3 ecranizări celebre după cărți

Măcar din când în când ar trebui să ne dăruim câte o mică bucurie. Poate fi vorba de o prăjitură cu aromă de copilărie, de câteva pagini dintr-o carte, savurate la ceas de seară, alături de o cană de ceai, sau de un film bun, pe care să-l vizionăm cu sufletul la gură. Ești bibliofil(ă) și cinefil(ă) în același timp? Ce ai zice dacă ți-ai face o listă cu câteva ecranizări celebre după cărți, pe care merită să le vizionezi în viitorul apropiat? Firește că îți recomandăm să citești cărțile întâi și întâi, dacă nu ai făcut-o deja, iar apoi te poți desfăta și cu filmele pe care ți le vom propune în continuare și care, trebuie să recunoaștem, sunt atât de bine realizate, încât sunt șanse mari să îți ofere experiențe cinematografice inedite.

            Acestea fiind spuse, iată 3 ecranizări celebre după cărți de care s-ar putea să te îndrăgostești și tu, asemenea multor altor cinefili, după ce le vizionezi:

Call Me By Your Name

Still Alice

Eat, Pray, Love

   

Strigă-mă pe numele tău DVD

            Ecranizat după cartea care poartă același nume, Call Me By Your Name, film regizat de Luca Guadagnino, a câștigat în anul 2018 Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat. Totodată, s-a bucurat de 3 nominalizări la Oscar, de o nominalizare la Golden Globe, precum și de alte nominalizări și de numeroase aprecieri în rândul criticilor de film.

Emoționant, cu o atmosferă care te răpește pur și simplu și te introduce în peisajele italienești din vara anului 1983, filmul este o capodoperă atât prin modul în care reușește să contureze relația dintre cele două personaje principale, cât și prin felul în care reușește să transpună cu acuratețe pasaje esențiale și detalii fine regăsite în roman. 

În general, nu toți suntem fani ai cărților și filmelor de dragoste. Striga-ma pe numele tau nu este, însă, doar un film de dragoste cu adevărat reușit. De aceea, suntem convinși că va reuși să miște ceva înlăuntrul tău indiferent dacă obișnuiești să vizionezi sau nu filme de dragoste. 

       

Still Alice (Altfel și totuși Alice DVD )

            Still Alice este un film regizat de Richard Glatzer și Wash Westmoreland, ecranizat după romanul cu același nume, devenit bestseller, al Lisei Genova. Acesta a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal (Julianne Moore). Mai mult decât atât, Julianne Moore a câștigat același premiu în cadrul Golden Globes, din Statele Unite ale Americii, dar și în cadrul BAFTA Awards, în anul 2015. 

De altfel, rolul pe care l-a interpretat a fost unul cât se poate de dificil, căci filmul spune povestea lui Alice Howland, o renumită profesoară de lingvistică, a cărei viață se schimbă cu totul în momentul în care este diagnosticată cu Alzheimer. Filmul are, așadar, un puternic impact psihologic, prin faptul că surprinde, pas cu pas, trăirile interioare prin care trece protagonista, dar și provocările cu care se confruntă familia ei – soțul și cei trei copii. 

Eat, Pray, Love  (Mănâncă, roagă-te, iubește DVD )

Mănâncă, roagă-te, iubește, titlul tradus în limba română al cărții Eat, Pray, Love, apărută la Editura Humanitas, se numără printre volumele cele mai populare din ultimii ani. Subiectul cărții se inspiră chiar din experiențele pe care le-a trăit însăși autoarea, Elizabeth Gilbert, așadar volumul are un caracter autobiografic – de altfel, el a fost încadrat în secțiunea Memorii. Jurnale a Editurii Humanitas. Onestitatea, vulnerabilitatea și autenticitatea stilului de a scrie al autoarei a atras, încă din primul an, numeroși cititori, astfel că volumul Mănâncă, roagă-te, iubește s-a vândut în 30.000 de exemplare, în țara noastră, într-un singur an. 

            Cartea spune povestea lui Liz Gilbert, o femeie de aproximativ 30 de ani, care decide să călătorească în lume pentru a-și regăsi sinele, după ce trece printr-un divorț care își pune puternic amprenta asupra stării sale emoționale. Ținând cont că destinațiile pe care le alege sunt Italia, India și Bali, nici nu este de mirare că și filmul oferă cadre surprinzătoare, care te fac să simți că o însoțești și tu pe Liz în călătoria de autodescoperire. 

În plus, faptul că protagonista este interpretată de mult îndrăgita actriță Julia Roberts, care reușește să intre atât de bine în pielea personajului și să-i redea emoțiile, este un motiv în plus pentru care merită să adaugi filmul Eat, Pray, Love pe listă.

            Recomandările noastre de ecranizări celebre după cărți sunt variate, astfel încât ele acoperă o paletă largă de gusturi cinematografice. Sperăm că printre acestea ai descoperit măcar un film pe care să-ți dorești să-l vizionezi – bineînțeles, de preferat după ce parcurgi cartea! 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *