Întreaga Românie e înc&259; o &539;ar&259; ne-descoperit&259; nu numai gastronomic iar buc&259;t&259;ria româneasc&259; a r&259;mas datorit&259; nep&259;s&259;rii &537;i a ignoran&539;ei vechi de dou&259; sute de ani extrem de regionalizat&259; insular&259; aproape inaccesibil&259; Foarte pu&539;ini mai &537;tiu s&259; g&259;teasc&259; române&537;te iar &537;i mai pu&539;ini o fac  Tr&259;im în era turismului

Etnoculinarul romanesc

de Radu Anton Roman

250 Lei (TVA inclus)
Costul de livrare se calculeaza odata cu adaugarea produsului in cos si selectarea localitatii destinatie.

Cod produs: 0000272703

Editura: Editura Paideia

ISBN: 978-606-748-674-2

Disponibilitate: In stoc

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Întreaga Românie e încă o țară ne-descoperită (nu numai gastronomic), iar bucătăria românească a rămas, datorită nepăsării și a ignoranței vechi de două sute de ani, extrem de regionalizată, insulară, aproape inaccesibilă. Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. (...) Trăim în era turismului gastronomic (...), iar bucătăria românească este cel puțin la fel de originală, de savuroasă și de spectaculoasă ca și orice altă mare bucătărie a lumii... M-au tentat să-mi povestesc păsul și cârciumarii, ajunși la oală de lemn, pe care, foarte des, câte cineva îi întreabă, în te miri ce limbă, ce au românesc pe listele de bucate, iar ei, săracii și neumblații, dau din umeri și din tigăile pline numai cu... „turnedo“, „șatobriant“, „escalop“! Și mi-am mai zis că și celorlalți – „arheologilor“, bucuroși de experiențe senzuale stranii și paseiste, dar și tuturor celor ce sunt (și mănâncă) pe Dunăre și prin Carpați – le-ar plăcea să afle ce a mai rămas viu din istoria țărănească, târgoveață și boierească a vieții românești de zi cu zi, a gătitului și a băutului.   

Radu Anton Roman

Cartea are un format generos și cuprinde numeroase și apetisante ilustrații color, fiind un cadou ideal orice gurmand. 

 

Slana! Măreață, suculentă, afumată! Regina satului românesc (încoronată în Ardeal), soluția desăvârșită, dar și finală a supraviețuirii, iarnă și vară, dintre Nistru, Tisa și Dunăre! Slănina, conserva dintâi a românilor, și unica, a fost, pentru cea mai mare parte dintre noi prima întâlnire cu focul și binefacerile lui grătărești. 

 

Ciorba e pentru români ce e brânza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani și femeia gonflabilă pentru flota italiană. Poți să-i dai orice mioriticului: până nu înmoaie lingura în zeama lui fierbinte, groasă și acră, nu simte că trăiește. Sevele vieții românești trec prin ciorbă? De ce nu?!·

 

Ca și ciorba, alintată ciorbiță, tocana, dezmierdată și ea tocăniță, are un schelet (nu tocmai gol, ci cu ceva cărniță), o bază principială care, o dată știută și respectată, permite apoi o uriașă explozie creatoare, de oricâte adăugiri și adaptări, fardări și fandări, uzări și uzuri, mișcări și mișmașuri.


ISBN 978-606-748-674-2
Autor

Radu Anton Roman

Clientii clb.ro nu au adaugat inca opinii pentru acest produs. Fii primul care adauga o parere, folosind formularul de mai jos.

Spune-ne parerea ta despre acest produs

Nota acordata produsului:

    
Notificare prin e-mail cand apar comentarii noi
Scroll