Povestea „sultanului” care a construit o Turcie moderna si prospera dar si „latura sa autocrata si intoleranta”Cea mai dificila misiune cu care m-am confruntat in cei 35 de ani de cariera diplomatica a fost sa interactionez cu Recep Tayyip Erdogan Alaturi de Bibi Netanyahu si de liderul suprem Khamenei Erdogan este unul dintre cei trei lideri importanti ai Orientului Mijlociu din secolul XXI

Erdogan si criza Turciei moderne

de Soner Çagaptay

Cod produs: 0000231472

Editura: Publisol

Data aparitie: 2022

Editie: Editia I

ISBN: 978-606-96296-5-9

Numar de pagini: 304

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Povestea „sultanului” care a construit o Turcie moderna si prospera, dar si „latura sa autocrata si intoleranta”

Cea mai dificila misiune cu care m-am confruntat in cei 35 de ani de cariera diplomatica a fost sa interactionez cu Recep Tayyip Erdogan. Alaturi de Bibi Netanyahu si de liderul suprem Khamenei, Erdogan este unul dintre cei trei lideri importanti ai Orientului Mijlociu din secolul XXI.  Volumul lui Cagaptay descrie atat personajul, cat și statul sau; mi-as dori sa-l fi citit inainte de a fi numit ambasador al Statelor Unite in Turcia. -JAMES F. JEFFREY,  fost ambasador al Statelor Unite în Turcia

Intr-o lume in care se manifesta tot mai mari tensiuni intre Rusia si lumea occidentala, ntre Orientul Mijlociu si Europa, intre sunniti si siiti, intre islamism si liberalism, Turcia constituie un veritabil punct de intalnire al tuturor acestor falii geopolitice.

De o buna perioada de timp, destinul Turciei este strans legat de cel al presedintelui sau, abilul politician populist de dreapta Recep Tayyip Erdogan. Incepand din 2002, Erdogan isi consolideaza pas cu pas pozitia, folosindu-se de toate parghiile necesare – politice, economice, culturale –, pentru a întoarce Turcia la valorile traditionale islamice. Pentru aceasta, a fost nevoie, printre altele, de reprimarea vocilor critice – ziaristi, scriitori, academicieni, membri ai fortelor armate sau angajati ai sistemului juridic. Controversata lovitura de stat din 2016 a fost menita sa ii creeze lui Erdogan o aura de salvator al natiunii, un Ataturk anti-Ataturk. Numai ca, de atunci, natiunea turca se adanceste în criza.

In Erdogan scriza Turciei moderne, Soner  Cagaptay urmareste parcursul politic al lui Recep Tayyip Erdogan, de la absolventul de colegiu musulman, dezorientat de societatea moderna, la exponentul miscarii politice islamiste. In cautarea radacinilor politice ale lui Erdogan, Çagaptay radiografiaza istoria mai recenta sau mai indepartata a Turciei, neevitand sa vorbeasca deschis despre liberalism, kemalism, gulenism, dar si despre spinoasa problema kurda.

Soner Cagaptay este beneficiar al bursei Beyer Family si director al programului de cercetare dedicat Turciei, derulat la The Washington Institute for Near East Policy. A publicat numeroase lucrari avand ca tema relatiile dintre Statele Unite si Turcia, legaturile dintre Uniunea Europeana si Turcia, politica interna a Turciei, problema kurda si nationalismul turc. Lucrarile lui au aparut in jurnale academice si importante publicatii cu circulatie internationala, intre care Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, Atlantic, Guardian, Foreign Affairs si CNN.com. Publica in mod constant articole in Hurriyet Daily News, cel mai vechi si mai influent jurnal de limba engleza din Turcia, precum si pe blogul CNN Global Public Square. Apare cu regularitate la CNN, NPR, Voice of America si BBC.

Istoric de profesie, Cagaptay si-a sustinut teza de doctorat la Universitatea Yale (2003) pe tema nationalismului turc si a conferentiat la universitatile Yale, Princeton, Georgetown si Smith College despre situatia din Orientul Mijlociu, Mediterana si Europa de Est. Cursul sau din semestrul al doilea al anului 2003 pe tema istoriei moderne a Turciei a fost primul de acest tip oferit de Universitatea Yale dupa o perioada de trei decenii in care acest spatiu geografic iesise din sfera de interes a marilor universitati americane. In 2006-2007 a fost profesor la Departamentul pentru Studiul Orientului Apropiat al Universității Princeton, in cadrul programului de burse Ertegun. I s-au acordat o serie de titluri onorifice, dar si burse, intre care se numara cele oferite de fundatiile Smith Richardson, Mellon, Rice si Leylan.


Data aparitie 2022
Editie Editia I
ISBN 978-606-96296-5-9
Loc aparitie Bucuresti
Numar de pagini 304
Tip coperta Necartonat
Autor

Soner Çagaptay

Numar pagini 304
Scroll