Invatarea unei limbi straine incepe de la gradinita, unitatile de invatamant din aceasta categorie oferind programe atractive si extrem de creative pentru cei mici. Educatoarii concep programa de invatare prin joaca ajutandu-se de carti interactive cu sunete, carti care propun primele 100 de cuvinte intr-o limba straina pentru copii, carti cu intrebari si raspunsuri, marea majoritate fiind bilingve.
Invatarea limbii engleze ramane de departe cea mai atractiva si mai populara materie din oferta gradinitelor romanesti. Poate si de aceea exista o oferta bogata de carti in engleza pentru copii, cu continut gandit de specialisti pe grupe de varsta, pentru a sustine asimilarea treptata si usoara a informatiei.
Din ce in ce mai poplulare sunt si germana si franceza, limbi de circulatie internationala pentru care parintii si educatorii pot alege dintr-o varietate destul de mare de carti in limba franceza pentru copii sau de carte germana pentru copii.
Indiferent ce limba straina alegeti sa studieze copilul vostru, este foarte important sa sustineti acest proces folosind cat mai multe carti in limbi straine, metoda care asigura dezvoltarea abilitatilor de scris- citit-vorbit, dar mai ales de intelegere a nuantelor specifice fiecarei limbi. Astfel, cei mici se vor bucura de uimitoarea lume a povestilor si, mai tarziu, a literaturii, intelegand si savurand pe deplin mesajul autorului.
O abordare excelenta de a starni curiozitatea si creativitatea copiilor s-a dovedit a fi realizarea de activitati pentru copii utilizand carti interactive si carti educative. Este o practica pe care parintii o adopta uneori inaintea ca cel mic sa implineasca varsta de 1 an, stimulandu-i astfel interesul fata de natura, plante si animale, legume si fructe etc. De altfel, cele mai apreciate carti educative sau carti cu jocuri sunt cele bazate pe metoda Montessori care pune accent pe invatarea naturala, prin experimentarea cu mediul si propriile abilitati.
Tot in categoria carti de activitati pentru copii, destinate de aceasta data copiilor cu varsta de peste 3 ani, intra si asa numitele carti cu jocuri care contribuie la dezvoltarea abilitatilor cognitive, a rabdarii si preciziei miscarilor copilului. Pe masura ce copilul creste si s-a obisnuit deja sa descopere lucruri interesante in cartile interactive, parintii pot deja sa treca la nivelul urmator si sa-i atraga pe cei mici cu jocuri de logica care le vor imbogati imaginatia si cunostintele