Viața cu un adolescent

viata-de-adolescent

Etapa adolescenței este una destul de dificilă, dar mai ales provocatoare pentru o familie, atât pentru tineri cât și pentru părinți. În perioada pubertății, băieții în mod special, dar și fetele trec prin modificări semnificative la nivel fizic, dar mai ales la nivel psihic și emoțional. În faza de trecere de la copilărie înspre maturitate, tinerii încearcă să se descopere pe sine cât mai bine și să găsească diferite moduri prin care pot să se exprime.

Din rândurile de mai jos vei afla mai multe despre cum să gestionezi, ca părinte, viața cu un adolescent. 

Care sunt principalele transformări din viața unui tânăr în perioada adolescenței 

Anii de adolescență sunt cei în care transformările la nivel fizic, dar și cognitiv, emoțional și social sunt cele mai intense și vizibile. Adolescența, etapa de trecere din faza de copil la cea de adult, debutează cu perioada de pubertate timpurie, din jurul vârstei de 10-11 ani la fete și 11-12 ani la băieți, și se întinde până la vârsta legală a majoratului, ca adult (18 – 21 de ani). Cu toate acestea, tot mai multe studii recente – și evidențe – arată că, în zilele noastre, primele semne vizibile de preadolescență se pot manifesta încă de la 9-10 ani.  

  • Transformări fizice

Schimbările de la nivel fizic, precum dezvoltarea și maturizarea organelor reproducătoare, instalarea menstruației la fete sau creșterea pilozității corpului aduc după sine multe confuzii, curiozități sai chiar anxietăți. Mulți tineri își încep acum viața sexuală, iar educația în acest sens trebuie făcută atent și asumat. Este necesar ca discuțiile și informarea pe astfel de teme să se facă responsabil, informat și să fie gestionate atent de către părinți sau educatori.

Tot acum, tinerii încep să fie din ce în ce mai interesați de aspectul fizic și de felul în care arată sau se îmbracă, și implicit de modul în care sunt percepuți de cei din jur, în special de cei de aceeași vârstă. Acest lucru este de fapt tot o parte de descoperire de sine, pe care tinerii o experimentează acum, și care este strâns legată de vârsta și etapa de descoperire și exprimare de sine prin care adolescenții trec acum. Și pe astfel de teme pot avea loc discuții constructive cu părinții, deoarece astfel de nevoi, de exemplu de a prefera anumite branduri exclusiviste, poate ascunde dorințe sau necesități de care un copil simte că nu a avut parte destul. 

  • Transformări la nivel cognitiv

Unii părinți de adolescenți pot simți că aceștia par deseori pierduți sau ”rupți de realitate”, și au dificultăți în a-și manifesta anumite abilități. Însă cercetările arată că acest aspect este strict legat de capacitatea creierului, încă în formare și maturizare, de a stabili legături între acțiuni care trebuie efectuate imediat. 

Adulții trebuie să fie alături de copii pentru a-i ajuta în a se organiza și a ține minte ceea ce se află pe lista lor de responsabilități: temele, activitățile fizice și extrașcolare, sarcinile casnice precum curățenia în cameră etc. 

  • Transformări la nivel emoțional

În plus, în viața oricărui adolescent se produc de regulă numeroase ”furtuni” la nivel emoțional. Băieții, în special, doresc să experimenteze cât mai multă libertate și independență, iar această nevoie de exprimare dar și de a fi singur generează de multe ori conflicte cu cei din jur. Limitele și granițele care trebuie stabilite acum se cer trebuie impuse cu mare atenție, deoarece de multe ori exact astfel de limitări sunt cele care îi determină să acționeze exact invers față de cum își doresc adulții. 

Mai mult, acum încep să se contureze mai accentuat primele decizii privitor la pasiunile, dar și la viitorul drum profesional pe care și l-ar putea dori adolescentul. Acest aspect poate pune, la rândul său, presiune asupra sa și a părinților. Mulți dintre tineri pot dezvolta chiar episoade sporadice de depresie sau anxietate, de aceea sprijinul familiei și al celor apropiați este esențial, și este important să se facă cu multă răbdare, empatie și înțelegere.

Cum poți fi alături de copilul tău în perioada adolescenței

  • Discută pe înțelesul său etapele prin care trece

Orice adolescent are nevoie de ajutor pentru a se descoperi pe sine și a depăși cu bine perioada solicitantă a adolescenței. Acum este o perioadă foarte bună și pentru un adult de a afla cum poate să fie mai bine un bun părinte pentru un adolescent de azi. Câteva cărți despre parenting referitoare la creșterea și educarea copilului pot aduce multe informații și sfaturi utile, concrete care îi pot ajuta în acest sens. 

Pentru a afla mai multe, și a explica așa cum se cuvine despre pubertatea din perioada preadolescenței și adolescenței la băieți, ghidul de mai jos explică pe înțelesul tuturor prin ce modificări trece corpul în această perioadă. 

Bruno crește – pentru a ști mai multe despre pubertatea la băieți

Și fetele au nevoie de a înțelege transformările fizice ale corpului din această perioadă, iar un ghid modern, cuprinzător și cu explicații prietenoase va ajuta atât copilul, cât și părintele să gestioneze aceste noi situații. 

Bun venit la menstruație

  • Păstrează un dialog constructiv cu el

Adolescenții simt o nevoie acută de a fi înțeleși și mai ales ascultați în această perioadă, de aceea este important, ca părinte, să fii pregătit să îl asculți, și să-i înțelegi, cu empatie, punctele de vedere. Prin dialog constructiv poți să afli dorințele și problemele cu care se confruntă, și ceea ce este important și necesar pentru el acum. Încearcă să nu-l judeci, ci doar să-i formulezi întrebări care să-l determine să-și descopere singur răspunsurile. 

Plictiseala la copii și adolescenți

Această carte oferă strategii eficiente prin care poți transforma plictiseala, acest fenomen care ascunde în spate multe nevoi neîmplinite, într-o forță motivațională care să genereze noi soluții creative și să dezvolte abilități noi, precum autocontrolul. Un adolescent poate afla, de exemplu, cum să depășească anumite situații psihologice care pot să contribuie, în cele din urmă, la starea sa generală de bine.

  • Discută cum poate gestiona situațiile stresante 

Tot prin dialog, îl poți ajuta pe un adolescent să treacă cu bine peste tumultul de emoții și noi stări pe care le experimentează acum. Numeroase studii pe astfel de teme au indicat faptul că tinerii care încep sau continuă să dezvolte relații bazate pe încredere între ei și adulți gestionează mai bine situațiile problematice, și sunt mai puțin predispuși la acte de rebeliune sau de risc crescut. 

  • Impune o disciplină și stabilește niște limite

Ca în orice etapă de dezvoltare, și în adolescență, la trecerea înspre maturitate, este încă nevoie de a stabili niște ghidaje în viața unui tânăr. Ei au nevoie, poate acum mai mult decât oricând, să le fie trasate niște repere după care să se poată orienta, dar trebuie să fii atent cum procedezi pentru a nu încălca spațiul său privat. Oferă disciplină, dar cu limite și mici recompense când e cazul.

Din această carte, despre Adolescență – când educarea nu mai este posibilă, vei putea înțelege mai multe despre limite, responsabilități, comunicare și comunitate, ne asigură Ioana Chicet-Macoveiciuc, coordonatorul colecției ”Educație cu blândețe”.

În cele din urmă, vei afla că Nu există părinte perfect, dar că este de datoria oricărei mame sau tată de adolescent să fie cât mai mult aproape de copilul său, să se înarmeze cu multă răbdare, înțelegere și alte abilități pe care le poate deprinde prin intermediul lecturilor, spre a-l ajuta să parcurgă cu bine această perioadă dificilă și solicitantă de tranziție spre maturitate.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *