Top 7 cărți de citit cât #staiacasă

carti de citit cat stai acasa

Zilele calde ne îmbie să ne luăm cartea, să ne găsim o bancă, ferită de zgomote, în parcul nostru preferat și să ne cufundăm în lectură ore bune, fără să simțim câtuși de puțin cum trec. Parcă ne dorim mai mult ca oricând să ne putem bucura de două dintre cele mai simple și frumoase plăceri ale vieții: timpul petrecut în mijlocul naturii și lectura care ne îmbogățește sufletul.

Din păcate, însă, situația actuală din țară cere o amânare a ritualului de lectură în aer liber, la care am visat cu ochii deschiși pe parcursul iernii. Acum este esențial să respectăm măsurile luate la nivel național, să avem grijă de noi, de sănătatea noastră, precum și de sănătatea celor din jur, pentru a ne putea permite iarăși, cât mai curând, bucuria lecturii în natură, bucuria întâlnirii cu prietenii noștri cititori, bucuria timpului petrecut în librării, în căutarea unor noi „provizii” literare. 

Totuși, cititul în propria locuință rămâne o activitate cât se poate de sigură. Ba mai mult decât atât, prin crearea atmosferei potrivite, se poate transforma într-o activitate terapeutică. Este suficient să ne alegem un loc confortabil, să lăsăm muzica în surdină, să aprindem o lumânare parfumată și, bineînțeles, să ne orientăm către acele cărți care reușesc să ne limpezească mintea și sufletul. 

Mai ales acum avem nevoie și de cărți-licurici în viața noastră – de acele cărți care luminează și în întuneric, de acele cărți care ne oferă o perspectivă mai luminoasă asupra lucrurilor care ne înconjoară și asupra vieții în general. Pentru unii dintre noi, cărțile de psihologie sau cele motivaționale îndeplinesc acest rol, în timp ce pentru alții – cărțile de dragoste, cele de poezie sau cele de ficțiune reușesc să facă acest lucru. 

Dacă ești în căutarea unor astfel de cărți, ai ajuns în locul potrivit! În rândurile care urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai bune cărți de citit cât #staiacasă.

Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită

Coperta Ikigai. Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita

Ikigai: Secrete japoneză pentru o viață lungă și fericită

Ikigai este conceptul japonez care se traduce prin fericirea de a fi mereu ocupat sau prin motivul pentru care te trezești dimineața. Altfel spus, ikigai-ul tău este acea activitate sau acel lucru care îți aduce bucurie și care te motivează în fiecare zi. Acel lucru care îți îmbogățește sufletul și care te ghidează.

Autorii, Héctor García (Kirai) și Francesc Miralles, analizează stilul de viață al japonezilor, factorul esențial care influențează, pe de-o parte, fericirea personală, dar și pe cea colectivă; pe de altă parte, longevitatea acestora – căci, după cum știm, Japonia are una dintre cele mai ridicate speranțe de viață. În paginile cărții vei descoperi, printre altele, cât de important este să ai o dietă echilibrată, să faci mișcare, dar și să zâmbești, să trăiești clipa și să-ți urmezi zi de zi propriul ikigai

Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită este exemplul perfect de lectură care reușește să surprindă frumusețea simplității și micile bucurii ale vieții – bucurii pe care le putem vedea doar dacă ne ghidăm după cuvintele lui Antoine de Saint-Exupéry: „Limpede nu vezi decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi.”

Hygge. Arta daneză a fericirii 

Coperta carte Hygge. Arta daneza a fericirii

Hygge. Arta daneză a fericirii

Dacă ikigai este conceptul japonez asociat stării de fericire, hygge reprezintă conceptul pentru care danezii au mai multe definiții, precum: arta de a crea intimitate, confort sufletesc, bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine, ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor

Dacă analizăm cu atenție ultima definiție, înțelegem, încă o dată, că fericirea înseamnă să trăim cu adevărat și să înțelegem că există atât de multe motive de bucurie, fie că e vorba despre o ciocolată caldă pe care o bem dis-de-dimineață, fie că e vorba despre o conversație telefonică pe care o avem cu un om drag sufletului nostru.

Meik Wiking, directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga, prezintă rețeta daneză a fericirii într-o mică enciclopedie care are toate șansele să-ți ofere o altă perspectivă asupra bucuriilor care există în jurul nostru, inclusiv în această perioadă dificilă, în care #stămacasă. După ce vei parcurge cartea, cel mai probabil vei începe să privești cu alți ochi ritualul cafelei de dimineață, apusul de la fereastră, zâmbetul prietenului care ți-a trimis un selfie haios în pijama.

Micul Prinț 

Coperta carte Micul Print

Micul Prinț

Poate că ai mai auzit sau chiar ai citit Micul Prinț până acum, fiind o carte atât de cunoscută și de apreciată în întreaga lume, însă unele cărți merită recitite, la un anumit timp, pentru că ne oferă șansa să descoperim noi chei de interpretare. Perioada prin care trecem acum este, fără doar și poate, un bun prilej pentru fiecare dintre noi de a se întoarce la această lectură sau de a face cunoștință cu Micul Prinț – cel care își îngrijește trandafirul, care îmblânzește o vulpe, care ne reamintește cât de important este să privim lucrurile, fie ele mici sau mari, cu o curiozitate de copil, să creăm legături autentice cu cei din jurul nostru, dar și să trăim viața ca pe un miracol.

Atenție: această carte se simte și se trăiește doar cu sufletul larg deschis, căci „miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.”

Curajul de a fi vulnerabil

Coperta carte Curajul de a fi vulnerabil

Curajul de a fi vulnerabil (ediția a II-a)

„Viața înseamnă vulnerabilitate”, afirmă Brené Brown, autoarea cărții Curajul de a fi vulnerabil și profesor cercetător la University of Houston. Iar pentru a începe să trăim viața într-un mod asumat și pentru a fi cu adevărat fericiți cu noi înșine și cu oamenii din jurul nostru, este esențial să învățăm, pas cu pas, să ne acceptăm vulnerabilitatea. Dar, înainte de asta, să o recunoaștem – pentru că nu de puține ori se întâmplă să negăm ceea ce simțim sau să ne găsim refugiul în lucruri de moment, precum vizionarea unui serial într-o singură noapte, atunci când suntem triști sau furioși. 

Totuși, refugiile de moment, după cum spune și numele, nu funcționează decât pe termen scurt. Ne putem ascunde temporar de sentimentele de suferință, de frică, de rușine, de inadecvare. Le putem nega. Aceste mecanisme nu vor face decât să le adâncească, odată cu trecerea timpului, și să se opună stării noastre de bine pe termen lung.

Iată, așadar, mesajul pe care îl transmite autoarea: să avem curajul să fim vulnerabili. Să ne îmbrățișăm vulnerabilitatea, în loc să ne temem și să fugim de ea. Cum putem începe să facem aceste lucruri? Ei bine, dacă ți-am stârnit pofta de lectură, te lăsăm să descoperi singur răspunsurile.

Mindfulness urban

Coperta cartii Mindfulness urban

Mindfulness urban

„O viață trăită conștient este probabil cea mai mare provocare și, totodată, cea mai mare oportunitate.”, remarcă Gáspár György, expert național și formator de opinie în sănătatea relațională. Să ne trăim viața într-un mod cât se poate de conștient presupune să învățăm să fim conectați cu Sinele nostru real, să ne conștientizăm emoțiile și să le acceptăm, atât pe cele bune, cât și pe cele incomode, precum teama, furia, tristețea – aceasta este provocarea psihologică, emoțională la care se referă autorul ghidului Mindfulness urban

Odată ce începem să fim conștienți de nevoile interioare și de gândurile noastre, începem, de fapt, să aducem lumină în propria viață. Să ne înțelegem și să ne cunoaștem cu adevărat. Să avem o relație sănătoasă cu noi înșine, esențială pentru a avea relații funcționale cu ceilalți. Să ne acceptăm trecutul cu toate greșelile lui, fără să ne mai judecăm aspru pentru ele. Să trăim, pur și simplu, clipa prezentă.

Tehnicile de mindfulness propuse în acest ghid personal au un rol esențial în acest proces. Practicate cu conștiinciozitate, ele ne ajută să „devenim mai intimi și mai prietenoși cu noi înșine” – lucrul de care avem nevoie mai ales în perioadele dificile și delicate din viață.

Așadar, dacă simți că gândurile și emoțiile te copleșesc pur și simplu în aceste săptămâni, sunt mari șanse ca Mindfulness urban să te ajute să le gestionezi mai ușor și, astfel, să se facă din nou senin în sufletul și mintea ta. 

Scrisori de lângă tine 

Coperta carte Scrisori de langa tine

Scrisori de lângă tine 

Poate că ai mai citit până acum, măcar în mediul online, poeziile jucăușe scrise de un autor cu un nume la fel de jucăuș și memorabil, Iv cel naiv. Sau poate că este prima dată când auzi de acest sciitor care surprinde, în poeziile sale, într-o manieră ludică și absolut savuroasă, întâmplări, momente, sentimente din viața cotidiană (și nu doar!). 

Indiferent de categoria în care te încadrezi, poate că acum este momentul potrivit să te întorci la poezie sau, de ce nu, să o descoperi, într-o formă inedită, originală. Atenție, însă: există mari șanse să te îndrăgostești de poezie după ce parcurgi volumul Scrisori de lângă tine și, mai ales, să redescoperi inocența rămasă undeva în adâncurile sufletului tău: „Undeva în tine, cititorule, există încă un mic frigider în care îți păstrezi inocența. Cea pe care mulți au lăsat-o să se strice la soarele pârjolitor al responsabilităților. Dar tu ai, undeva în tine, acest frigider numit naivitate. Iar lângă tine există mulți alții care îți aseamănă.”

Cea mai frumoasă carte din lume 

Coperta Cea mai frumoasa carte din lume

Cea mai frumoasă carte din lume

După cum am spus încă de la început, pentru unii cititori, cărțile de dragoste sunt cele care reușesc să readucă seninul în viața lor, așadar nu puteam să nu adăugăm pe lista cărților de citit cât #stămacasă și o astfel de recomandare. 

Cea mai frumoasă carte din lume cuprinde opt nuvele, cu opt protagoniste aparent diferite – căci, în esență, există două lucruri care le leagă: căutarea propriului drum – care se dovedește, nu de puține ori, anevoios – către fericire și, bineînțeles, dragostea. 

Cartea, însă, este mult mai mult decât o colecție de povești de dragoste care te vor ține, fără doar și poate, cu sufletul la gură și te vor surprinde când nici nu te aștepți. Toate aceste calități dovedesc măiestria scriitoricească a lui Éric-Emmanuel Schmitt, iar lor li se alătură și o alta: felul în care naratorul reușește să pătrundă în universul lăuntric, atât de intim, al fiecărui personaj feminin și, mai mult decât atât, modul în care conturează aceste universuri.

Așadar, chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă și deocamdată nu ne putem bucura de unele plăceri cu care eram obișnuiți înaintea pandemiei, precum cititul în aer liber, nu uita că lectura în intimitatea propriei case rămâne o bucurie cât se poate de sigură și, totodată, terapeutică. Nici gândul că librăriile sunt închise nu trebuie să te descurajeze: poți cumpăra cărți online foarte ușor, unele dintre ele la prețuri promoționale. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *