Tipuri de stilouri. Caracteristici și avantaje pentru fiecare

Majoritatea copiilor folosesc stilouri cu diferite modele din desenele animate, din filme și din jocuri, iar adulții aleg stilourile cu penițe aurite și cu model discret, elegant. Cu toate acestea, există numeroase modele de stilouri pentru cei mici și mari deopotrivă, așa că este întotdeauna important să investești în instrumentele de scris potrivite pentru nevoile și dorințele tale!

Descoperă din ghidul nostru complet care sunt tipurile de stilouri ideale pentru un scris frumos de mână, cum sunt acestea folosite, care sunt avantajele și brandurile de top pentru stilouri și alte instrumente de scris!

Caracteristicile și tipurile de stilouri

Atunci când intri într-o librărie vei descoperi la raft numeroase modele și dimensiuni de stilouri pentru copii și adulți deopotrivă. Ca să găsești instrumentul de scris potrivit pentru tine, pentru un copil sau de oferit cadou unei persoane dragi, este important să descoperi toate caracteristice pe care le are un stilou. În acest chip, iată  cele 5 criterii pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a achiziționa un stilou.

  • Dimensiunea stiloului. Stiloul ideal trebuie să aibă dimensiunea potrivită, astfel încât să ofere confort în timpul scrisului. De exemplu, pentru copii există instrumente de scris de dimensiuni reduse, spre deosebire de cele pentru adulți, care sunt mai mari. Totodată, există stilouri mai subțiri și altele mai groase, apropiate de dimensiunea unui marker.
  • Greutatea stiloului. În funcție de materialul din care este fabricat, stiloul poate fi mai greu sau mai ușor. Un instrument de scris care este greoi pentru tine îți va crea dificultăți deoarece mâna ta va obosi repede. 
  • Penița stiloului. Vei descoperi o gamă extinsă de stilouri care se diferențiază în funcție de forma și de materialul din care este realizată penița acestora. Vârful peniței poate fi subțire sau gros, greu sau ușor, alunecos sau extrafin, rotund, drept, ascuțit sau oblic etc.
  • Tipul de alimentare cu cerneală. Există design-uri diferite de stilouri în funcție de tipul de alimentare utilizat, însă ține minte că există și numeroase modele de cerneală (culoare, textură, grosime, rezistență la transfer etc). Iată ce tipuri de alimentare există:
    • Rezervele – constau în tuburi din plastic ce pot fi înlocuite în orice moment. Rezervele sunt folosite în special de copii și de persoanele adulte ce utilizează zilnic stiloul pentru scrisul cursurilor de la facultate sau alte tipuri de notițe.
    • Rezervorul – reprezintă modalitatea clasică de încărcare a stiloului. Cerneala este extrasă din călimară, iar rezervorul stiloului este umplut. Acesta are o capacitate mare și nu va mai fi nevoie să folosești plastic pentru a înlocui frecvent rezervele goale de cerneală.
    • Convertorul – este un tip de stilou ce poate fi încărcat de la multe ori direct din călimară. Încărcarea acestui instrument de scris este mai dificilă pentru cei mici, fiind deci recomandată pentru adulți.
  • Brandul. Foarte multe persoane doresc să investească într-un anumit brand de stilouri deoarece s-au obișnuit cu produsele oferite de acesta, dar și de calitatea lor. De exemplu, poți alege stilouri de la Pelikan, Faber Castell, Herlitz, Maped, Jolly BIC, Lamy etc.

Cum alegi stiloul potrivit pentru un scris frumos și rapid?

Luând în considerare caracteristicile stilourilor, este important să selectezi dintre acestea modelele care te ajută să scrii frumos, caligrafic, rapid și facil. Astfel, iată la ce trebuie să fii atent atunci când vrei să investești într-un instrument de scris rezistent și ideal pentru nevoile tale.

Stilou potrivit pentru fiecare vârstă

Vârsta este un factor important atunci când vrei să cumperi un stilou deoarece un copil din clasele primare nu va avea suficientă dexteritate pentru a ține întotdeauna bine stiloul, deci se poate strica rapid acesta. Orientează-te pentru un stilou rezistent la impact, însă ușor ca greutate și cu zonă de prindere lângă peniță. Pe de altă parte, pentru un adolescent sau un adult sunt recomandate stilourile mai grele sau chiar stilouri luxury dacă dorești să oferi un cadou deosebit unei persoane dragi ție.

Stilou pentru stângaci

Multe persoane care scriu cum mână stângă se confruntă constant cu  modele de stilouri ce nu le oferă confort și agilitate în timpul scrisului. Optează pentru un stilou special pentru stângaci, cu peniță sub formă de bilă și, bineînțeles, ai grijă la cerneala folosită deoarece persoanele stângace trec cu mâna peste scrisul proaspăt, lucru ce poate duce la întinderea cernelii pe foaie.

Stilou care oferă confort

Deoarece există o gamă extinsă de modele de stilouri, este important să o alegi pe cea care-ți oferă confort în timpul scrisului. De exemplu, există persoane care preferă stilouri mai grele, pe când altele doresc instrumente de scris ușoare. Pentru cei mici alege stilourile subțiri și cauciucate pentru ca instrumentul să nu alunece în timpul scrisului.

Stilou în funcție de activitate

Dacă lucrezi într-un domeniu artistic, de caligrafie, în care forma literelor, grosimea și înclinația acestora primează, atunci vei avea nevoie de un stilou elegant, de calitate prin care vei putea crea întotdeauna opere de artă. Pe de altă parte, dacă vei folosi stiloul pentru uzul cotidian, atunci alege-l pe cel care oferă mai mult confort și agilitate.

După cum ai observat, fiecare stilou are trăsături și avantaje specifice, unele dintre acestea fiind chiar ideale pentru persoanele care scriu cu mâna stângă. Este important să testezi mai multe modele de stilouri, astfel încât să-l alegi pe cel care te avantajează și te ajută să ai o caligrafie impecabilă, așa că ia în considerare sfaturile primite și bucură-te de un instrument de scris de calitate!

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *