Tot ce trebuie să știi despre creșterea copilului. Sfaturi, cărți recomandate

Sfaturi si carti pentru cresterea copilului

Să fii părinte este cea mai frumoasă și mai nobilă preocupare pe care o poți avea, dar și cea mai solicitantă, pentru că mica ființă este vulnerabilă, depinde de tine și nu știi întotdeauna ce este mai bine să faci pentru a-i fi bine. Îți prezentăm în continuare sfaturi și cărți de parenting și creșterea copilului, despre educarea lui pentru a fi onest, independent și dornic de cunoaștere.

Ce înseamnă să ai un copil

Rolul adultului în dezvoltarea copilului este esențial, de aceea capacitatea de a crește un copil reprezintă o abilitate ce trebuie perfecționată de fiecare viitor părinte, ca să știe cum să aibă grijă de bebelușul său.

Sunt multe întrebări despre primul copil la care mămicile și tăticii caută răspunsuri, de asemenea există temerea că nu se vor descurca în creșterea celui mic. Toate aceste reacții sunt normale și fac parte din caruselul de griji, emoții și bucurii care însoțesc venirea pe lume a unui copil. 

De ce este necesară disciplina în creșterea copilului?

Creșterea copilului nu înseamnă răsfațarea lui permanentă, de aceea este necesară disciplina, pentru a-l ajuta pe cel mic să urmeze un program zilnic, să învețe ce înseamnă regulile și ordinea lucrurilor din jurul lui. Astfel va avea un comportament adecvat și va deprinde autocontrolul necesar. 

Este foarte important ca părinții să-și coordoneze discursul și comportamentul, pentru a transmite celor mici mesaje coerente, atât prin exemplul propriu, cât și prin lucrurile pe care le explică. În lipsa acestei continuități, copilul va fi confuz și nu va identifica modelul pe care să-l urmeze. Până când poate copilul să-și poarte singur de grijă, formarea unui set de abilități, deprinderi și valori reprezintă cheia pentru disciplina de acasă și din colectivitate.

Sfaturi pentru părinți

Sunt multe recomandări ale specialiștilor în medicină, psihologie și științe ale educației, iar majoritatea acestor sfaturi pentru părinți se bazează pe comunicarea dintre părinte și copil:

Motivează-l pentru succes și ajută-l să învețe din eșecuri

Învață cum să-ți încurajezi copilul, să-i dezvolți spiritul de competiție, este important să fie curajos, ambițios, să-și dorească succes și să învețe că acest lucru înseamnă muncă, disciplină, consecvență.

Dar nu face greșeala de a-i oferi succesul pe tavă, prin ocolirea regulilor și încurajarea ajutorului ilicit. Lecția înfrângerii face parte din educație și din experiența de viață pe care trebuie s-o deprindă în cei șapte ani de acasă.  

Încurajează-l să fie independent

Nu există o rețetă universal valabilă cum să crești copii fericiți, dar în toate cărțile și sfaturile de parenting vei găsi recomandarea de a-l ajuta pe cel mic să devină independent. De când îl înveți cum să mănânce singur, să folosească toaleta, să se îmbrace și să meargă fără ajutorul tău, îi predai deja primele lecții de independență.

Este greu, pentru că vrei să-l protejezi pe cel mic, să-l ții sub aripa ta ocrotitoare, dar nu uita că astfel îi tai lui aripile. Ai răbdare cu el, adaptează-te la ritmul de învățare al copilului și arată-ți întreaga disponibilitate de a-l îndruma către găsirea propriului drum.

Oferă-i respect și cere-i respect

Iubirea pe care o porți copilului trebuie să fie completată de un sentiment de respect, care, prin educație și propriul exemplu, să devină reciproc. Relația părinte-copil este o legătură pentru o viață întreagă, iar prețuirea pe care o aveți unii față de ceilalți reprezintă cel mai frumos dar pe care-l poți oferi juniorilor tăi.

Se spune despre respect că este un drum cu două sensuri, iar acest lucru este valabil și în relația dintre părinte și copil. Iubirea față de cei mici nu trebuie să fie posesivă, ci să fie bazată pe grijă și considerație.   

Recomandările noastre pentru tine: 10 cărți de Parenting

Creșterea bebelușului (0-3 ani) – Larousse

Această carte este unui ghid practic pentru creșterea copilului, ce conține informații și ilustrații despre cum trebuie îngrijit cel mic de la naștere și până la vârsta de 3 ani (sănătate, alimentație, igienă, somn, limbaj, joacă, sfaturi de la specialiști, recomandări de la părinți).

Sunt prezentate și aspecte sociale, precum familii  monoparentale sau recompuse, familii cu gemeni sau cu un copil adoptat. De asemenea se regăsesc sfaturi pentru părinți de gemeni și tripleți, pentru familiile cu bebeluşi prematuri sau cu probleme de sănătate fizică și mentală.

Mama și copilul. Manual practic pentru părinți, de la concepere la trei ani – Elizabeth Fenwick

Acest bestseller este un ghid practic pentru părinți și cuprinde soluții realiste de organizare a vieții de zi cu zi în compania unui bebeluș (perioada sarcinii, pregătirea pentru venirea acasă a nou-născutului, metode de imunizare și îngrijire, scheme de alimentație și metode pentru dezvoltarea cognitivă a copilului).

Cartea Bebelușului

Amintirile din primul an din viața cu bebe își găsesc locul într-un album superb colorat, realizat ca o carte de povești cu zâne și spiriduși. Prin completarea cu fotografii, însemnări și obiecte ale bebelușului aveți un jurnal emoționant al acestei perioade minunate din viața de părinți.

Dr. Spock. Îngrijirea sugarului și a copilului

Este vorba despre o carte clasică, un adevărat abecedar de părinte, care a fost upgradată la fiecare nouă ediție și prezintă informații despre creșterea copilului, dezvoltarea lui de la naștere până la adolescență, recomandări  medicale despre nutriție, imunizare, sănătate emoțională ș.a. 

La ce să te aștepți în primul an din viață – Heidi Murkoff

Acest ghid practic cuprinde detalii pe fiecare lună de creștere a bebelușului, de la naștere până la împlinirea vârstei de un an. Oferă părinților sfaturi despre liniștirea celui mic, tehnica alăptării, jucăriile potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare, alegerea inteligentă a hăinuțelor și evitarea capcanelor alimentare din perioada diversificării hranei.

Ce gândește copilul meu?  – Tanith Carey

Un volum valoros ce reprezintă un instrument util pentru a înțelege comportamentul copilului, prin descifrarea argumentelor psihologice aflate la baza deciziilor, faptelor și vorbelor sale. Te ajută să-i traduci emoțiile, spaimele, furiile și sentimentele ce-l însoțesc pe cel mic de la vârsta primilor pași până la adolescență. 

Ajută-ți copilul să învețe – Carol Vorderman

Această carte conține diagrame şi ilustraţii ce-i ajută pe părinți să aplice diferite stiluri de studiu, pentru ca cei mici să asimileze mai ușor cunoștințele necesare la școală și să-și găsească motivația de a învăța, fără anxietate sau stres. 

Putem crește copii buni într-o lume negativă! –  Zig Ziglar

Un volum curajos, ce abordează conflictul dintre generaţii și pune în discuție valorile pe care se bazează lumea din jur și fiecare familie în parte. Reprezintă un îndrumar pentru părinți, către toleranță și comunicare, pentru a-i înțelege și a-i asculta pe copii cu aceeași sinceritate și deschidere pe care doresc s-o primească de la aceștia.

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor – Gary Chapman, Ross Campbell

O carte ce n-ar trebui să lipsească din biblioteca unei familii, acest volum reprezintă o pledoarie pentru empatie și comunicare afectivă, pe bază de iubire și respect. Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor cuprinde sfaturi pentru înțelegerea modului în care copiii percep iubirea și cum le influențează dezvoltarea fizică, mentală și emoțională. 

Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor –  Linda Lantieri, Daniel Goleman

Cartea cuprinde un program educaţional de învăţare socio-emoţională, bazat pe cercetări de neuropsihologie și psihopedagogie. Prin aplicarea acestei metode copii sunt mai relaxați, își exprimă mai ușor emoțiile, reușesc să  depășească barierele de comunicare. Poate fi completată cu diverse cărți pentru copii și adolescenți, prin care cei mici să-și dezvolte creativitatea și să dea frâu liber imaginației.

Sfaturile pentru creșterea copilului și recomandările de lectură propun un parenting responsabil, care se manifestă prin grija pentru nevoile reale ale copilului, aplicarea unor reguli comun acceptate și dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *