„Profetul secolului XXI”, autorul israelian Yuval Noah Harari, a venit în România! Voi i-ați citit cărțile?

Zilele trecute, Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai titrați autori ai momentului, s-a aflat la București. A fost invitat la un eveniment de business, alături de alți vorbitori de marcă, unde a susținut o mult-așteptată apariție publică în România, pe tema „The End of Homo Sapiens: When do humans cease being human?” – una dintre temele recurente în cărțile și interviurile sale. Campania pentru achiziționarea de biletele la acest eveniment a debutat încă de anul trecut, trecând prin fazele bine-cunoscute: early booking șamd, însă foarte puțini dintre mulții cititori români ai cărților lui Harari și-au permis un bilet la această conferință. Așa că rămânem în continuare cu cărțile sale, volume pe care toți cei interesați le pot găsi cu succes în toate cele 43 de librării CLB din cele șase sectoare ale capitalei, precum și pe site-ul nostru, clb.ro.

Yuval Noah Harari este un autor îndrăgit în România: de la elevii de liceu la președintele țării, Klaus Iohannis, toți îl așază în lista cu lecturi recente preferate. Dar, desigur, cititorii români nu sunt un caz izolat. Ei sunt parte a unui mare „club” internațional: cititori din peste 60 de țări, între care nume precum Barack Obama, Bill Gates sau Mark Zuckerberg, se numără printre fanii declarați ai autorului.

Cărțile lui Yuval Noah Harari, disponibile în rețeaua CLB

Dintr-un cvasinecunoscut profesor de istorie medievală, apoi profesor al Universității din Ierusalim cu un doctorat la Oxford, autorul israelian Yuval Noah Harari a ajuns în doar câțiva ani un superstar al lumii academice și un „profet al secolului 21”.

Și asta imediat după apariția primei sale cărți, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, bestseller internațional, tradus cu succes în peste 50 de limbi, din care s-au vândut rapid peste opt milioane de exemplare. Volumul îi poartă pe cititori într-un tur rapid al istoriei speciei noastre, urmărind, într-o manieră proaspătă, nonconformistă, evoluția umanității: de la Epoca de piatră până în secolul XXI. O carte despre care fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, spunea că este „interesantă şi provocatoare”, adăugând că „ne ajută să înţelegem de cât de puţin timp suntem pe acest pământ”.

Ediția în limba română a cărții se găsește în toate librăriile CLB, precum și online (volumul fiind publicat de Editura Polirom, în 2017, în traducerea lui Adrian Șerban).

Cea de-a doua carte scrisă de Harari, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului, explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul, o carte foarte inteligentă, plină de observaţii pătrunzătoare şi ironie muşcătoare. Și acest volum a fost tradus în peste 50 de limbi, consolidând reputația lui Harari de autor care abordează istoria cu instrumentele filosofiei și profet al unei civilizații sub spectrul autodistrugerii.

Și acest volum se găsește la vânzare în toate librăriile noastre. Este vorba despre ediția în limba română, apărută la Editura Polirom, în 2018, în traducerea Luciei Popovici.

În fine, cea mai recentă carte a lui Harari, 21 de lecții pentru secolul XXI, intrată în librăriile noastre în octombrie 2018 (fapt remarcabil pentru că, cu doar două luni înainte, volumul se lansa în Statele Unite și Marea Britanie), explorează prezentul. Volumul pleacă de la premisa că, în general, nu suntem capabili să înțelegem lumea în care trăim și reușește să identifice problemele cheie cu care se confruntă azi omenirea, să investigheze cauze, să ofere interpretări inedite, să propună soluții, să lase deschise întrebări și posibilități.

Succesul impresionant pe care l-au avut cărțile sale i s-a părut șocant chiar și autorului. „Cu câțiva ani în urmă, eram un profesor anonim specializat în istorie medievală, iar audiența mea erau vreo cinci persoane din diferite colțuri ale lumii, care îmi citeau articolele. Este destul de șocant acum să fiu în situația ca, dacă scriu ceva, să existe milioane de persoane dornice să citească. Însă, una peste alta, sunt fericit cu ce s-a întâmplat. Asta pentru că nu-ți dorești doar să vorbești despre ceva. Vrei să fii și auzit. E un privilegiu ca astăzi să am o astfel de audiență”, mărturisea Harari într-un interviu pentru The Guardian.

Care este secretul succesului cărților lui Yuval Noah Harari?

Acum câțiva ani, Harari, care este născut în 1976 în Haifa, era doar un conferențiar la Universitatea din Ierusalim, specializat în istorie medievală. Într-o zi, studenții și-au exprimat dorința de urma un curs general de istorie a umanității. Profesorii cei mai reputați au refuzat, așa că, până la urmă, sarcina a picat pe umerii mai tânărului conferențiar Harari.

Cursurile sale, postate pe internet, se dovedesc un succes și, în scurtă vreme, aproape 100.000 de studenți le ascultă. Acesta este momentul în care Harari se gândește să scrie o carte. Inițial, patru edituri israeliene îl refuză. A cincea, cunoscuta editură israeliană Kinneret, spune „da”, în 2011. Un „da” care se va dovedi foarte inspirit, deoarece tirajul inițial, de 5.000 de exemplare, se epuizează peste noapte. Lu­mea începe să se intereseze de tânărul autor. Iar acesta este momentul în care intră „în scenă” una dintre cele mai cunoscute agente literare din Israel, Deborah Harris. Aceasta îi citește cartea și este fermecată.

Prin ea, Harari ajunge să bată palma cu edituri de top din întreaga lume, precum Penguin din Marea Britanie, Harper Collins din Statele Unite sau Albin Michel din Franța.

Între timp, Yuval Noah Harrari a devenit un autor cunoscut în întreaga lume, având alura unui star. Este un fenomen literar, vânzările din cărți l-au îmbogățit, este solicitat să dea interviuri de către jurnaliștii din întreaga lume și ține conferințe de-a lungul întregului mapamond. Iar lumea începe să îl creadă un profet al viitorului.

 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *