Parentingul. Lecturi esențiale pentru părinți.

Cine spune că rolul de părinte este unul simplu sau ușor? Pe lângă grijile cotidiene, legate de sănătate copiilor, de capacitatea lor de integrare într-un grup, de alimentația potrivită sau siguranța lor,  părinții se confruntă și cu o serie de temeri legate de capacitatea lor de parenting. Oare sunt un părinte bun? Sunt prea strict sau, din contra, îi dau prea multă libertate copilului? Să îl las să își „trăiască copilăria” sau să îl înscriu la cât mai multe activități? sunt doar câteva dintre întrebările pe care orice părinte și le pune la un moment dat.

Ei bine, acesta este și motivul pentru care ne-am gândit să vă propunem în acest material o listă de cărți de parenting ce v-ar putea ajuta să gasiți raspunsuri la astfel de întrebări , cărți pe care le puteți găsi pe site-ul nostru  sau în librăriile CLB aflate lângă casa sau job-ul vostru.

Parenting cu calm. Cere mai mult de la copii și mai puțin de la tine

Emma Jenner, autoarea cărții, le oferă mamelor și taților antidotul perfect care să se opună culturii vinovăției ce străbate educația juvenilă modernă. Paginile acestei cărți sunt pline de sfaturi practice. Înțelepciunea autoarei în ceea ce privește firea și comportamentul copiilor le va întări cititorilor încrederea în propriile abilități parentale, un lucru de care orice părinte are nevoie.

Ce întrebări pun copiii și cum să le răspunzi

Dr. Miriam Stoppard, expertă în parenting, vă sugerează, într-un nou bestseller, ce răspunsuri să le daţi copiilor la întrebările dificile care îi preocupă. Părinţi, copiii sunt curioşi din fire şi încep să vă pună întrebări despre propria persoană, despre lumea lor şi despre lucrurile pe care le aud şi le văd în jur, începând de la vârsta de doi ani.

La unele întrebări puteţi răspunde uşor, dar, la altele, este foarte dificil. Dr. Miriam Stoppard vă sfătuieşte cum să răspundeţi celor mai dificile întrebări despre sex, moarte, religie şi relaţii umane, ţinând cont de puterea de înţelegere a copiilor voştri.

Pornind de la observaţiile bazate pe cercetarea comportamentului celor mici, caracterizat de vârsta fiecăruia dintre ei, dr. Miriam Stoppard vă oferă şi detaliile pe care vă puteţi construi propriile răspunsuri adaptate personalităţii şi vârstei copiilor voştri.

Calea învingătorului – Cum să crești șansele copilului tau de a reuși în lumea de mâine

Părinții oscilează adesea între permisivitate și exigentă, neștiind care este strategia educațională optimă pentru viitorul copiilor lor. Să-l scutim de orice efort și de orice responsabilitate? Să-l înscriem la cursuri opționale, în speranța de a-i deschide cât mai multe drumuri? Să însistăm pe disciplină și materiile școlare?

În Calea învingătorului, cei doi autori recurg la numeroase exemple din viata de zi cu zi și cercetări de ultimă ora și, într-un stil alert și atractiv, oferă soluții simple. Părinții nu număi că se vor bucura mai târziu de roadele eforturilor lor, ci vor reuși, prin intermediul activităților desfășurate împreună cu copiii, să crească coeziunea dintre ei și aceștia.

Părintele conștient – Cum să ne transformăm pe noi pentru a avea copii puternici?

Copiii nu te ascultă? Ai ajuns, deși îâi repugnă acest lucru, să recurgi la santaj și la pedepse pentru a-i determina să lase calculatorul și să se apuce de teme?

Intri astfel într-un cerc vicios, trecând de la resemnare la o luptă zadarnica cu morile de vânt. Dar dacă soluția îti este la îndemână, dacă lucrurile s-ar putea transforma radical printr-o simplă schimbare de perspectivă?

În urma unei îndelungi experiențe în lucrul cu familiile, dr. Shefali Tsabary ne propune o soluție ce s-a dovedit utiă pentru crearea și menținerea unor relații armonioase părinte–copil: transformarea stilului de parentaj din unul inconstient, transmis ca atare din generatie în generație, într-unul conștient, centrat asupra nevoilor reale ale copilului. Astfel, ea ne arată ca menirea părintelui nu este aceea de a modela caracterul copilului și de a-i indica drumul, ci aceea de a-l însoți pe calea sa, cu acceptare și iubire, cu o continuă uimire în fața sufletului ce înflorește sub ochii săi.

Sunt parinte de adolescent

Lunganul din faţa ochilor tăi, afundat mai mereu în jocurile video, tăcut, ţâfnos dacă îl scoţi din ale lui, revendicativ, răspunde, în mod ciudat, la acelaşi apelativ ca fiul tău. Fetişcana cu buricul dezgolit şi cu fardul strident poartă numele fiicei tale… şi, privindu-i, te întrebi unde au dispărut copiii tăi veseli şi drăguţi, care îţi săreau în braţe când veneai acasă sau care se cuibăreau la pieptul tău atunci când aveau vreo supărare. Vestea bună e că toate acestea sunt transformări normale aduse de adolescenţă, o etapă din viaţa fiecărui om caracterizată de modificări fizice şi psihice, şi care face trecerea spre vârsta adultă. E adevărat, un pasaj uneori dificil, pe parcursul căruia atât adolescenţii, cât şi părinţii lor au nevoie de susţinere.
Un astfel de ghid este cartea lui Olivier Revol, în care autorul prezintă cazuri din propria practică medicală, dar şi mărturii autobiografice, dezarmant de sincere. Este o lectură facilă şi plăcută, întreţesută cu aspecte teoretice la zi, transmise într-un limbaj clar, accesibil.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *