Lista celor mai bune cărți de citit în cuplu pentru o relație fericită

Cuplurile moderne sunt expuse în fața unor provocări inedite, cauzate de o dinamică nouă a întregii societăți și pe care generațiile anterioare nu le-au experimentat. De aceea, se poate observa cu ușurință faptul că: 

  • Sentimentul de gelozie poate căpăta noi proporții pe baza interacțiunii digitale cu alte persoane, aflate în afara cuplului pe care cei doi parteneri îl formează; 
  •  Libertatea de mișcare poate zdruncina din temelii vechile cutume de la baza stabilității și continuității către etape avansate ale unui cuplu; 
  • Accesul rapid la informație poate genera diferențe de opinie între cei doi parteneri, pe baza cărora structura relației poate fi puternic zdruncinată.

Există abordări ce pot oferi sens ideii ce “cuplu funcțional”, într-o eră în care viitorul unei relații reprezintă un concept mai greu de definit ca niciodată? Iată o serie de cărți din oferta clb.ro, ce ar putea oferi o serie de lămuriri în această privință: 

Mindfulness în relația de cuplu. 5 chei practice de David Richo

Conform autorului, iubirea este mai mult decat un sentiment, fiind simplu de identificat cu un instrument util într-un cuplu. Atunci când iubirea este percepută de parteneri ca fiind modul util pentru a rămâne conectați la prezent, “găsirea partenerului ideal” reprezintă o miză ce își pierde din însemnătate. 

David Richo propune o abordare a relației concentrată pe înțelegerea și respectarea prezentului, ca singur plan al materializarii iubirii, astfel încât cei doi parteneri să își descopere în timp real calități și defecte, pentru a putea accesa versiuni mai bune ale lor. 

Mindfulness în relația de cuplu. 5 chei practice” reprezintă o provocare pentru a deveni mai înțelegători unii cu ceilalți, în contextul în care viitorul unei relații se bazează clipă de clipă doar pe acțiunile și deciziile celor doi parteneri din prezent. 

În esență, cartea lui David Richo identifică 5 atribute ale iubirii conștiente, cu rol vital în desfășurarea unei relații fericite și care poate evolua organic spre alte etape ale acestui cerc social, mult mai consolidate în jurul ideii de “stabilitate”: 

  1. Atenția spre momentul prezent, felul în care observam și ne ascultăm; 
  1. Acceptarea noastră și a celuilalt, așa cum cum suntem în cuplu; 
  1. Aprecierea tuturor darurilor, limitelor, dorințelor și problemelor noastre; 
  1. Afecțiunea pe care o arătăm prin gesturi pline de respect; 
  1. Acordarea libertății de a fi așa cum vrem să fim. 

NLP și relațiile de cuplu. Editia a II-a de Robin Prior și Joseph O’Connor 

Setul de teze NLP (NeuroLingvistic Programing), dezvoltat în anii ‘70 de Richard Bandler și John Grinder, reprezintă teoretizarea unui mod de viață simplu de pus în practică, zi de zi. Cu ajutorul tehnicilor NLP, aplicate în cadrul unei relații moderne, se pot activa planuri mult mai productive, din punct de vedere al comunicării în cuplu. 

NLP si relatiile de cuplu” reprezintă o carte în paginile căreia partenerii pot descoperi soluții pentru o serie de probleme pe care se poate dezvolta senzația de instabilitate în relație: accesul la terți prin intermediul rețelelor de socializare, percepțiile diferite față de instituția căsătoriei, obiectivele personale privind succesul în carieră samd 

Cei doi autori propun răspunsuri simplu de aplicat pe contextul subiectiv al relației dintre doi parteneri, pentru întrebări precum cele de mai jos: 

“Când trebuie să ne implicăm cu adevărat într-o relație?” 

“Când trebuie să ne asumăm responsabilitatea?”

“Când trebuie să îi oferim partenerului mai multă libertate?” 

Prin acțiuni concrete, ce abordează în mod corect neplăcerile de la baza disfuncționalității unui cuplu, NLP-ul poate oferi stabilitate și o coordonare ce tinde spre perfecțiune. Pentru că nimic nu este întâmplător într-o relație, viitorul celor doi parteneri poate fi presetat cu ajutorul prezentului. 

Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta de Dr. Patricia Love, Dr. Steven Stonsy

Într-o relație, un individ poate exprima o nevoie constantă de a vorbi despre problemele din cuplu, în timp ce partenerul său se simte confortabil cu lipsa de verbalizare a unor astfel de topicuri, fapt ce îi oferă liniște, siguranță sau control. În astfel de condiții, cei doi pot ajunge cu ușurință la trăirea unor senzații constante, precum dezamăgirea sau deconectarea.  

Autorii cărții “Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta” oferă soluții și sfaturi pentru dezvoltarea și consolidarea unei conexiuni emoționale profunde, benefică pentru ambii parteneri. 

Astfel, limitele sufocante ale anxietății, generate de incompatibilitatile în comunicare, pot fi abordate într-un mod logic și pe baza cercetărilor clinice, realizate de Dr. Patricia Love și Dr. Steven Stonsy. 

Suma de soluții propuse de aceștia oferă partenerilor șansa de a identifica în mod corect limbajul iubirii pe care o impart, pe baza unor instrumente de comunicare adaptat nevoilor și modului de a fi al fiecărui individ.

Acestea inhibă frica și rusinea, stresori principali ce determină senzația de neputință, atunci când unul dintre parteneri dorește să își exprime sentimentele în cadrul propriei sale relații. Anularea acestor trăiri lasă loc unei senzații de conexiune profundă, construită pe flexibilitate în comunicare și actionarea în consecință cu problemele verbalizate ale partenerului. 

Cele cinci limbaje ale iubirii (ediția a VI a) de Harville Hendrix

Cea de-a VI-a ediție a cărții “Cele cinci limbaje ale iubirii” le oferă cititorilor șansa de a descoperi un set de sfaturi și răspunsuri ce gravitează în jurul problemelor ce se pot naște în orice cuplu modern. Astfel, pentru ca o relație să fie cu adevărat fericită, Gary Chapman propune discuții ample pe baza celor cinci limbaje ale iubirii identificate de autor: 

  1. Cuvintele de încurajare pentru parteneri
  2. Timpul petrecut alături de parteneri 
  3. Cadourile făcute partenerilor 
  4. Serviciile făcute partenerilor 
  5. Relațiile intime cu partenerii. 

Chapman își construiește discursul plecând de la premisa că nefericirea în cuplul modern se consolidează pe ideea conform căreia partenerii utilizează limbaje de iubire diferite, astfel încât “Rezervorul Iubirii” se golește pe măsură ce anii trec, iar euforia de început începe să se risipească. 

Cartea conține soluții variate, regăsite pe întreg cuprinsul acesteia, astfel încât ambii parteneri să poată identifica în mod corect limbajul iubirii vorbim de cel sau cea alături de care susține continuitatea acestui cerc social numit relatie. 

Conform autorului, iubirea nu este altceva decât o alegere personală, iar pentru o implicare completă în relația pe care cei doi o formează, ambii parteneri trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor din această carte, astfel încât limbajul iubirii să fie perceput corect de aceștia. 

Regândirea infidelității de Esther Perel 

Regândirea infidelității” reprezintă continuarea succesului obținut de autoare cu bestsellerul internațional “Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie.” În acest volum, Esther Perel surprinde multiplele fețe ale unei relații, printr-o abordare directă a provocărilor cu care cuplurile moderne se pot confrunta. 

Astfel, cititorii au acces la o analiză realizată cu meticulozitate, privind atitudinile personale și culturale ale celor care formează ceea ce numim în prezent “cuplurile moderne”, pe marginea unor subiecte precum: 

  • Distanțarea față de teritoriul comun și găsirea confortului într-o zonă personală; 
  • Nevoia de validare și dependența față de partenerul care validează; 
  • Responsabilitatea față de nevoile familiale vs realizarea personală a individului. 

Este de admirat maniera în care volumul de față tratează idei și teme de reflexie, ce au rolul de a le oferi alinarea binemeritată celor cu inima frântă. Discuția dintre autoare și cititori este una cât se poate de sinceră, iar modul în care aceasta se dezvoltă de la un capitol la altul ține cont unele întrebări esențiale pentru viitorul celor doi. Iată doar câteva dintre acestea: 

  1. Cum putem păstra vie pasiunea din această relație? 
  2. Care este adevărata cauză a sentimentului de gelozie? 
  3. Ce pun pe primul plan: partenerul sau cuplul? 
  4. Am puterea de a trece peste infidelitatea partenerului?

De ce sunt esențiale cărțile pentru cupluri? 

“Cuplul” este un concept cât se poate de complex, ce se dezvolta de la o perioadă la alta, pe baza transformărilor resimțite la nivel individual de fiecare dintre cei doi parteneri. Dinamica acestui cerc social are la bază modul în care cele două jumătăți ale unei relații evoluează. 

Atunci când partenerii evoluează într-o manieră asemănătoare, limbajul iubirii rămâne în continuare un instrument de comunicare pe care aceștia îl pot înțelege și utiliza pentru a împărți în continuare sentimentele dintre aceștia, dar și obiectivele comune pe care le au, față de relația respectivă. 

Atunci când un partener evoluează la nivel personal, iar jumătatea sa continuă într-o etapă incipientă a evoluției sale, pentru o perioada de timp prea lungă, fără a urma aceeași traiectorie a soțului / soției / iubitului / iubitei, se produce o distanțare odată cu trecerea timpului, iar lipsa găsirii unor răspunsuri concrete poate avea consecințe fatale pentru relație. . 

De aceea, cărțile dedicate cuplurilor au rolul de a oferi răspunsuri care de obicei funcționează pentru abordarea corectă a unor probleme cu care majoritatea cuplurilor moderne se confruntă și care gravitează în jurul unor aspecte precum:

  • Gelozia
  • Infidelitatea
  • Distanțarea față de partener 
  • Setarea priorităților în cuplu 
  • Violența verbală și fizică 
  • Infertilitatea în cuplu 
  • Seturile de valori diferite samd 

Pe baza acestora, dar și cu ajutorul specializat al unui terapeut, cuplurile pot gestiona corect povestea de viață pe care o împart, înțelegând din start ideea conform căreia iubirea reprezintă o alegere personală, fiind obținută și nu produsă peste noapte.

Cărți pentru o relație fericită din oferta CLB

Îți punem la dispoziție în categoria “Carte” o listă variată de domenii, astfel încât să poți înțelege mult mai bine modul în care individul reacționează în viața de zi cu zi, atât în relația cu propria sa persoană, cât și în cercurile sociale pe care le frecventează: familie, prieteni, colegii de muncă, semenii săi de care se simte apropiat printr-o pasiune comună. 

Descoperă ultimele titluri adăugate în categorii precum: “Dezvoltare personala”, “Cărți de parenting” sau “Religie, spiritualitate și ezoterism”, alege cele mai potrivite titluri pentru răspunsurile pe care dorești să le afli, apoi achiziționează online cărțile respective, prin pași simpli de comandă. 

Actualizăm periodic oferta clb.ro, așadar, rămâi alături de noi și în acest an, pentru că avem pregatite pentru tine o mulțime de surprize interesante, pe care dorim să le împărtășim cu tine.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *