Inteligența emoțională a copilului. De ce este importantă și cum o poți dezvolta?

inteligenta emotionala a copilului

Pentru a dobândi un nivel general de echilibru mintal, este nevoie de o relaționare cât mai armonioasă cu lumea din jur, atât profesional, cât și personal. Există multe tipuri de inteligență (lingvistică, muzicală, logico-matematică etc), însă inteligența emoțională este cea care ajută cel mai mult la înțelegerea și gestionarea situațiilor dificile de zi cu zi. 

Abordarea emoțiilor poate fi o provocare, mai ales în ceea ce-i privește pe cei mici, deoarece ei nu-și înțeleg pe deplin trăirile. De aceea, este important ca dezvoltarea inteligenței emoționale la copii să înceapă încă din primii ani de viață. În timp, această abilitate îi va ajuta să interpreteze corect propriile stări, dar și pe ale celor cu care interacționează.

Inteligența emoțională a copilului. De ce este importantă și cum o poți dezvolta?

Ce este inteligența emoțională

Componentele inteligenței emoționale

Înțelegerea emoțiilor

Gestionarea emoțiilor (autogestionarea)

Empatia

Aptitudini sociale

Beneficiile inteligenței emoționale la copii

Cum îl poți ajuta pe cel mic să-și dezvolte inteligența emoțională?

Învățarea prin joc

Lectura

Comunicarea constantă

Fii un model pentru copilul tău

Ce este inteligența emoțională

Inteligența emoțională este acea însușire care permite monitorizarea propriilor emoții, dar și pe cele ale celor din jurul nostru. Această calitate ajută la etichetarea și utilizarea în mod corespunzător a informațiilor emoționale pentru a ghida gândirea și comportamentul individului.

Termenul a fost folosit pentru prima dată într-un studiu din anul 1964, dar a fost popularizat odată cu lansarea cărții lui Daniel Goleman, Inteligența emoțională, din anul 1995.

Componentele inteligenței emoționale

Inteligența emoțională are mai multe componente, fiecare dintre acestea având o importanță aparte, chiar dacă nu se dezvoltă toate în același timp. Iată care sunt acestea.

Înțelegerea emoțiilor

Înțelegerea emoțiilor se referă la capacitatea de a-ți identifica trăirile și de a-ți ajusta comportamentul în funcție de intensitatea acestora. Toate senzațiile fizice, gândurile și sentimentele tale determină un fel de a acționa în funcție de contextul în care te afli.

Pentru a-ți putea înțelege emoțiile, este important să accepți ceea ce simți. Fiecare trăire spune ceva despre tine, dar și despre contextul social în care te găsești la un moment dat. Acceptarea emoțiilor reduce efectul negativ pe care acestea ar putea să-l aibă asupra sănătății tale mintale dacă ele nu sunt pe deplin conștientizate.

Gestionarea emoțiilor (autogestionarea)

Autogestionarea se referă la modul în care controlezi situațiile și trăirile prin care treci. Acest lucru înseamnă că îți poți adapta emoțiile în funcție de situația socială în care te afli. Tot ce simți are un rol, chiar și sentimentele negative, însă este foarte important să le gestionezi corect. Acest lucru va influența într-o foarte mare măsură sănătatea ta mentală și relațiile cu cei din jur.

Empatia

Empatia presupune perceperea și înțelegerea emoțiilor unei alte persoane, în funcție de comportamente verbale sau non-verbale (expresii faciale, gesturi, postură). Mai mult decât atât, a fi empatic înseamnă a putea rezona tu însuți cu trăirile celuilalt și a putea răspunde emoțional la starea acestuia.

Mai există și un alt tip empatie, și anume schimbarea perspectivei, care presupune abilitatea de a te pune în situația celuilalt. Acest lucru înseamnă că poți vedea lucrurile prin prisma interlocutorului și că înțelegi ce simte și ce gândește, însă nu experimentezi aceleași trăiri ca el.

Aptitudini sociale

Una dintre trăsăturile definitorii ale inteligenței emoționale este capacitatea de a forma și menține relații sănătoase cu cei din jur. Acest lucru rezultă din combinarea celor trei factori menționați anterior. 

Emoțiile tale determină comportamentul persoanelor din jurul tău, însă este valabil și viceversa. Trăirile și sentimentele celorlalți îți pot influența propriile emoții, de aceea este esențial să le înțelegi și să le conștientizezi.

Beneficiile inteligenței emoționale la copii

Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor este esențială deoarece aceasta îi pregătește mult mai bine pentru provocările vieții. În acest fel, ei au mai multe șanse să devină adulți echilibrați. Astfel, copiii cu o inteligență emoțională dezvoltată vor putea:

  • să facă față situațiilor complicate într-un mod calm și rațional, respectând emoțiile colegilor de grădiniță, partenerilor de joacă și ale oricărei persoane care ajunge să interacționeze cu ei;
  • să conștientizeze propriile emoții și vor fi capabili să vorbească liber despre ele;
  • să își dezvolte o capacitate mai bună de concentrare;
  • să aibă rezultate școlare foarte bune;
  • să interacționeze mai ușor cu ceilalți și să-și facă prieteni;
  • să înțeleagă concepte precum toleranță și acceptare;
  • să se adapteze mai ușor schimbărilor și situațiilor imprevizibile.

Cum îl poți ajuta pe cel mic să-și dezvolte inteligența emoțională?

Dezvoltarea inteligenței emoționale este influențată de factorii de mediu încă din copilărie. Vârsta joacă un rol destul de mare în înțelegerea situațiilor, mai ales a celor mai dificile. De aceea, e important să introduci metode prin care să-l stimulezi pe cel mic să-și folosească inteligența emoțională. 

Cu cât va înainta în vârstă, cu atât va fi capabil să înțeleagă și să gestioneze mai bine diverse trăiri. Este important să reții faptul că dezvoltarea emoțională este un proces care necesită multă implicare activă și exerciții constante.

Ca părinte, este nevoie să îl susții pe cel mic și să-i oferi toată răbdarea de care este nevoie pentru a te asigura că înțelege și conștientizează propriile trăiri. Gestionarea emoțiilor la copii poate fi o provocare, însă trebuie să reții că există diverse metode educative sau cărți de parenting care să te ajute în această etapă. Iată câteva sfaturi de la care să pornești.

Învățarea prin joc

Jocul este metoda cea mai des întâlnită atunci când este vorba despre educarea copilului, deoarece are o componentă ludică și nu pune presiune pe el. Această metodă contribuie la o bună dispoziție și antrenează atenția și creativitatea celui mic. În plus, este o activitate la care poate participa întreaga familie.

Există multe jocuri pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor, însă cele mai potrivite sunt cele cu jetoane ilustrate, care exprimă emoții precum furia, frica sau tristețea. Cu ajutorul acestora, micuțul tău se va familiariza cu diverse trăiri și astfel veți putea discuta împreună despre reacțiile la diferite situații pe care le întâmpină în viața de zi cu zi. În acest fel, el va înțelege și va putea răspunde la ceea ce simte.

Nu doar atât, dar atunci când îl iei de la grădiniță, ai putea să-l întrebi – pe lângă clasicul „Ce ai făcut azi?” – și „Cum te-ai simțit azi?” sau „Prin ce emoții ai trecut?”. În acest fel, copilul va învăța să recunoască stările identificate cu ajutorul jetoanelor și să comunice mai bine despre ceea ce simte încă de la o vârstă fragedă.

Lectura

Cititul este o activitate importantă la orice vârstă. Există o varietate de studii care demonstrează faptul că lectura zilnică, măcar pentru 20-30 de minute, are un efect benefic asupra dezvoltării emoționale a celui mic. Cărțile sunt de mare ajutor atunci când vine vorba despre inteligența emoțională la copii deoarece îi învață ce înseamnă empatia și toleranța.

Prin intermediul diverselor personaje, copilul are șansa să exploreze trăiri și sentimente, situații imprevizibile precum și înțelegerea anumitor comportamente. De exemplu, cărticelele care descriu ce sunt emoțiile pe înțelesul copiilor sunt o alegere bună pentru o lectură împreună cu micuțul tău. Acestea sunt scurte și de multe ori abordează teme sensibile (curajul, bunătatea, teama, vina) într-o manieră care să nu plictisească.

Comunicarea constantă

Emoțiile copiilor sunt fragile și imprevizibile. Ei trec foarte ușor de la o stare la alta, fără să înțeleagă neapărat ce anume îi determină să acționeze astfel. De aceea, comunicarea constantă are un rol esențial în dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului. El trebuie încurajat să-și exprime emoțiile și să vorbească despre ceea ce simte cât mai mult.

Răspunde-i la toate întrebările pe care le are într-un mod cât mai jucăuș și fără presiune. Mai mult decât atât, dacă observi un comportament negativ, încearcă să afli ce anume l-a făcut să reacționeze în acel mod. De asemenea, nu uita să-l încurajezi să fie atent și la trăirile celorlalți. În acest fel, el va înțelege că sentimentele celuilalt sunt la fel de importante.

Puterea exemplului

Tu ești cel de la care copilul poate învăța cel mai mult. Atitudinea ta este cea care are cea mai mare influență asupra micuțului tău. De asemenea, este foarte important ca tu, ca părinte, să fii cât mai natural și veritabil în comportament. Nu mima și nu-ți masca stările emoționale adevărate. Reacțiile false induc în eroare copilul și îi pot genera frustrări și confuzie. 

Există unele cercetări care arată faptul că IQ-ul academic este insuficient pentru a reuși în viață. De aceea, fiecare părinte trebuie să se implice în mod activ în dezvoltarea emoțională a copilului. Acesta trebuie să învețe să-și gestioneze sănătos emoțiile, chiar și pe cele mai dificile. 

Inteligența emoțională este cheia succesului în societate, de aceea, trebuie dezvoltată încă din copilărie. Această abilitate este un factor cheie pentru obținerea succesului în viața personală și profesională.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *