Importanța comunicării: de ce și cum să comunicăm corect

“Capacitatea de a exprima o idee este tot atât de importantă ca ideea însăşi”, spunea finanțistul Bernard Baruch, care a înțeles importanța comunicării și interacțiunii cu cei din jur. Fundament al tuturor relațiilor umane și proces esențial prin care oamenii reușesc să transmită emoții, sentimente sau informații, comunicarea joacă un rol vital în viața socială. Prin intermediul său reușim să ne exprimăm și totodată să-i înțelegem pe cei din jur, din acest motiv este necesar să știm cum să comunicăm corect și eficient.

Cum poate fi definită comunicarea

Comunicarea reprezintă un mod de interacțiune psihosocială a oamenilor, realizată prin limbaj sau prin alte coduri, în scopul transmiterii de informații sub formă de mesaje, știri, semne, texte ori gesturi simbolice. Acest ansamblu de acțiuni este efectuat între cel puțin doi interlocutori, respectiv emițătorul și receptorul. Conceptul de comunicare este strâns legat de existența noastră ca oameni, însă interacțiunea dintre persoane poate fi afectată de foarte multe lucruri pentru că include emoțiile celor implicați, situația culturală, mediul sau chiar locația folosită pentru a comunica.

Complexitatea întregului proces reprezintă și motivul pentru care abilitățile de comunicare sunt atât de apreciate. Rolul comunicării este mai important decât simpla transmitere sau primire a unui mesaj, iar acest lucru au încercat să-l scoată în evidență numeroși autori. De exemplu, Gill Hasson prin cartea sa Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare. Ce știu, fac și spun experții în comunicare a adus în atenția publicului sfaturi și exemple practice despre cum să comunicăm eficient atât în situațiile uzuale, cum ar fi acasă sau la serviciu, cât și în cele mai dificile.

Câte forme de comunicare există

Importanța comunicării este dovedită zilnic, în aproape orice mediu unde oamenii interacționează între ei. Fie că prezinți din cap anumite lucruri sau doar dai aprobator din cap, ai reușit să inițiezi un act de comunicare cu o altă persoană. Asta nu înseamnă că ai discutat corect, însă perfecționarea necesită timp îndelungat și multă practică. Nivelul comunicării poate fi intrapersonal, atunci când dezbatem lucrurile cu noi înșine, interpersonal, când avem o conversație cu o altă persoană, comunicare în grup sau în masă. În ceea ce privește formele de comunicare există patru tipuri pe care cei mai mulți dintre noi le folosim în fiecare zi:

Comunicarea verbală/orală

Acest limbaj este utilizat pentru a transfera informații prin vorbire ori semne și reprezintă un mijloc eficient de comunicare.

Comunicare nonverbală

Altfel spus, citirea rapidă a oamenilor după cum ne învață Joe Navarro, un fost agent FBI și expert recunoscut în acest limbaj, în opera sa Secretele comunicării nonverbale. Practic, comunicarea nonverbală presupune folosirea gesturilor, a corpului și expresiilor faciale pentru a transmite informații, în mod intenționat sau inconștient.

În general oamenii caută să înțeleagă doar mesajele verbale fără să ia în calcul că un limbaj corporal închis, cum ar fi brațele încrucișate, transmite faptul că partenerul de discuție este neliniștit sau nervos. Învățând să citim semnele celor din jur putem reuși să comunicăm mult mai corect și să înțelegem importanța comunicării dincolo de cuvinte.

Comunicarea vizuală

Prin prisma aceste forme de comunicare se folosesc desene, schițe, fotografii, diagrame sau grafice pentru a face schimb de informații. Comunicarea vizuală se folosește adesea în timpul diverselor prezentări pentru a oferi un context util alături de comunicarea verbală.

Comunicarea scrisă

Chiar și atunci când scriem un mesaj, tipărim simboluri, litere și numere trebuie să acordăm importanță comunicării pentru a exprima în mod clar ceea ce simțim.

Importanța comunicării cu cei din jur

În cartea sa Cinci stele. De la bine la excelent în arta comunicării, autorul Carmine Gallo vorbește despre modul în care putem avea succes într-o societate dominată de progresul tehnologic. Comunicarea este un proces dinamic, aflat într-o continuă schimbare, iar societatea își datorează existența comunicării interumane, însă apariția inovațiilor tehnologice face ca modul în care discutăm cu cei din jur să fie diferite. Zilnic ne lovim de o diversitate de probleme în familie, la job, în societate sau în intimitatea vieții, iar pentru a le rezolva trebuie să comunicăm în mod corect.

Importanța comunicării în relația de cuplu

Cheia unei relații stabile în cuplu o reprezintă comunicarea. Pe lângă respect, admirație și iubire, modul în care comunică partenerii poate îmbunătăți sau destrăma un cuplu. Fiecare partener ajunge într-o relație cu propria sa individualitate și istorie personală, însă ambii trebuie să aibă capacitatea de a modela ceea ce îi unește și de a vorbi unul cu celălalt indiferent de situație. Oricât de bine l-ai cunoaște pe cel de lângă tine și oricât de mari ar fi sentimentele tale pentru el, nu ai cum să-i citești gândurile. Practic, pentru a evita neînțelegerile ce conduc la furie, resentimente, certuri, răni sau confuzii trebuie să comunicați clar.

Fiecare cuplu trebuie să găsească metode de comunicare potrivite, partenerii trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propriile sentimente, să se gândească la ce vor să spună și să folosească expresii precum “Vreau să”, “Am nevoie să” ori “Mă simt”. Atunci când vorbești cu partenerul trebuie să adaptezi mesajul ca să te asiguri că îl înțelege, să rămâi conștient de tonul vocii tale, să lași deoparte gândurile proprii și să înțelegi intențiile, sentimentele și nevoile celuilalt.

Importanța comunicării cu copiii

Comunicarea este fundamentală pentru dezvoltarea copiilor. Aceștia trebuie să poată înțelege ceea ce le spun adulții și să fie înțeleși la rândul lor. În cazul celor mici, comunicare este esențială pentru învățare, interacțiune socială, joc, încredere în sine sau educație. Persoanele adulte trebuie să știe că, în relația cu copiii, comunicarea nu înseamnă doar a rosti câteva cuvinte, ci face referire la empatie, ascultare, atenție, dicție și înțelegere.

Importanța comunicării profesionale

Mare parte din angajatori apreciază abilitățile de comunicare ca fiind o prioritate față de alte calificări sau experiența în muncă. La job, relația cu oamenii din jurul nostru se construiește prin intermediul comunicării, dar trebuie să fim foarte atenți la ceea ce transmitem în mediul profesional.

Dacă lucrezi cu persoane care sunt dificil de convins și îți resping ideile automat, poți încerca să-i motivezi pe ceilalți și să încerci să devii mai convingător. În acest sens, îți vor fi de folos sfaturile lui Shelle Rose Charvet, prezentate în cartea Cuvinte care schimbă minți, dar și tehnicile simple din Psihologia persuasiunii a lui Robert Cialdini care funcționează și când comunici 1 la 1 și când trebuie să susții o prezentare.

Importanța comunicării în afaceri

Fără îndoială, comunicarea este disciplina care îți poate aduce succesul în afaceri. În lucrarea Abilități de comunicare, Allan și Barbara Pease te invită să-ți imaginezi câte lucruri s-ar putea îmbunătăți în viața ta dacă ai avea abilitatea de a convinge mai ușor oamenii să acționeze așa cum vrei tu. Un astfel de ghid este extrem de util în business pentru că tehnicile eficiente de comunicare te pot ajuta să obții un impact maxim. Discuțiile în afaceri ajută la rezolvarea diferitelor probleme, înțelegerea situației inițiale, stabilirea celor mai bune strategii și a modului de abordare a acestora. Potrivit lui Simon Sinek, totul Începe cu De ce și continuă cu Descoperă-ți propriul de ce, adică atunci când vrei să le transmiți altora viziunea ta trebuie ca tu să-ți răspunzi înainte la o astfel de întrebare fundamentală.

Bariere în procesul de comunicare

Ce anume te împiedică să comunici corect cu ceilalți? Pe lângă impedimentele fizice există și alte tipuri de bariere ce-ți pot îngreuna discuțiile cu alte persoane. Iată ce te poate limita în a comunica corect:

  • Prejudecăți sau idei preconcepute;
  • Teama de impresiile pe care le lași celor din jur;
  • Lipsa timpului;
  • Lipsa de încredere în interlocutor;
  • Modele culturale diferite;
  • Negativism în atitudine și comportament;
  • Percepții greșite;
  • Încărcătura emoțională a mesajului;
  • Incompatibilitatea punctelor de vedere;
  • Forma inadecvată a transmiterii mesajului;
  • Lipsa de cunoaștere sau lipsa de interes;
  •  Emoțiile;
  • Particularități ale mediului;
  • Tehnologia.

Tehnici de comunicare eficiente

Importanța comunicării este deosebit de mare pentru supraviețuirea și prosperitatea oamenilor atunci când aceștia trăiesc și lucrează în colaborare. Însă, trebuie să înțelegi faptul că a comunica înseamnă mai mult decât a vorbi. Iată ce tehnici poți implementa pentru o comunicare corectă și eficientă:

Ai grijă ce mesaj transmiți prin limbajul nonverbal

Limbajul corpului îți poate transmite intențiile pozitive, însă pentru acest lucru trebuie să ții cont de expresia feței sau felul în care îți poziționezi brațele atunci când discuți cu ceilalți. Pentru un limbaj corporal excelent, în primul rând trebuie să-l privești pe interlocutor în ochi, apoi e important să nu exprimi emoții negative precum furie, panică sau șoc, să ai o poziție adecvată a corpului și să te folosești cu încredere de umor pentru a avea un bun raport cu interlocutorul.

Acceptă că alți oameni au o gândire diferită

Pentru ambii participanți la discuție se poate dovedi obositoare încercarea de a-i schimba opiniile celuilalt. Dacă sunt acceptate diferențele în gândire, în mod sigur comunicarea va fi pozitivă, simplă și eficientă.

Gândește în prealabil ceea ce vrei să spui

Este esențial să ai o minimă pregătire a mesajului înainte de a-l livra destinatarului.

Trebuie să-ți fie clar ce vrei să obții în urma unei discuții, de ce abordezi un subiect sau care vor fi beneficiile ambelor părți.

Încearcă să înțelegi ce spune interlocutorul

Fără îndoială nu vei reuși să comunici corect cu o altă persoană dacă nu încerci să privești dincolo de cuvintele acesteia. Importanța comunicării nu se rezumă doar la ascultarea vorbelor rostite, ci și la înțelegerea mesajului livrat pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celuilalt.

Transmite mesajul clar, concis și corect

Nu folosi cuvinte și expresii vagi în discuția cu o altă persoană. Comunică clar ceea ce vrei, concis și corect. De altfel, o comunicare eficientă poate fi obținută prin tehnica celor 7C – clar, concis, concret, corect, coerent, complet și curtenitor.

Nu trebuie să pui la îndoială importanța comunicării dacă îți dorești ca interlocutorul să simtă, să gândească sau să se comporte într-un anumit fel. Acest proces are rolul de a construi și menține relațiile dintre oameni, însă arta comunicării corecte necesită anumite abilități de transmitere și primire a unui mesaj ce pot fi dobândite în timp, prin multă muncă și exercițiu. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *