Exemple de pasiuni pentru cei mici: 7 idei de activități relaxante

Idei de activitati relaxante pentru copii

Copiii sunt mereu energici, curioși și doritori să descopere lumea fascinantă din jurul lor. Cultivarea unor pasiuni benefice dezvoltării lor revine în sarcina părinților, iar astăzi îți prezentăm șapte activități relaxante pe care cei mici le pot întreprinde.

Lectura

Cărțile sunt o modalitate ideală de a dezvolta creativitatea, gândirea, imaginația și vocabularul celor mici. Încă de când sunt bebeluși le poți citi povești pentru copii și le poți trezi interesul față de cărți dacă le oferi ediții ilustrate, interactive, cu personaje simpatice, pe placul lor.

Pe măsură ce cresc și învață să citească, copiii se pot distra cu benzi desenate, pot învăța despre fenomenele și istoria lumii prin intermediul enciclopediilor extrem de interesante sau pot trăi aventuri imaginare pe cinste alături de personajele lor preferate din cărțile pentru copii.

Călătoriile

Învățarea practică, prin prisma experiențelor, este cel mai bun mod de a câștiga abilități, de a crea amintiri frumoase și de a petrece timpul cu cei dragi. Excursiile cu școala, călătoriile cu familia, drumețiile pe munte și vizitele la muzee sunt activități practice care pun bazele unei culturi generale vaste.

Lucrurile pe care le învățăm prin intermediul tuturor simțurilor sunt mult mai valoroase și ne ajută să evoluăm mai repede, iar amintirile astfel create le ținem minte toată viață. Pentru cei mici explorarea unor locuri noi este o activitate distractivă și educativă, iar tu poți profita de situațiile noi pentru a-i oferi explicații și a-l învăța deprinderi utile pentru întreaga viață.

Achiziționează ghiduri de călătorie sau hărți și inițiază călătorii în familie, prin care cei mici să cunoască noi culturi, obiceiuri, elemente de geografie și istorie.

Practicarea unui sport

Activitati relaxante pentru copii - Beneficiile sportului

Activitățile fizice prezintă multiple beneficii pentru minte și trup, iar copiii nu duc lipsă de energie și spirit de competiție. Practicarea unui sport ajută la dezvoltarea fizică și psihică, creează noi abilități și îndemânare, ajută copilul să comunice mai bine cu ceilalți, să capete autocontrol, să-și gestioneze emoțiile și să învețe să se adapteze situațiilor noi.

Lasă copilul să își aleagă sporturile preferate și ajută-l să-și descopere pasiunile. Încurajează-l și fii alături de el, iar rezultatele vor fi pe măsură. Sportul este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici, iar activitățile fizice nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică a acestora.

Dansul sau pictura

Poți înscrie copilul la un club de dans sau îl poți duce la un curs de pictură. Cel mai probabil el va dori să exerseze acasă și va fi entuziasmat să îți arate noile mișcări de dans sau noile creații artistice pe care le-a făcut. 

Este important să îl susții și să îi apreciezi eforturile, dar să îi pui la dispoziție și recuzita de care are nevoie. În cazul dansului va fi necesar să investești în costume și pantofi, pe când în cazul picturii va trebui să achiziționezi pensule, acuarele, șevalete și cărți de artă.

Învățarea unui instrument muzical

Muzica reprezintă o formă de artă care dintotdeauna a captat atenția celor mici și care practicată încă din anii copilăriei poate ajunge o pasiune pe viață. Există multe instrumente muzicale pentru copii, iar aceștia se pot familiariza cu ele. 

Dacă observi că cel mic este atras de un instrument aparte este bine să-i încurajezi pasiunea și să îl înscrii la un curs de formare care îl poate ajuta să își dezvolte talentul.

Jocurile educative

Activitati relaxante pentru copii - jocuri educative

Joaca este activitatea favorită a tuturor copiilor și multe lucruri pot fi învățate prin intermediul jocurilor și jucăriilor interactive. Acestea dezvoltă îndemânarea celor mici, dar îi pot ajuta și pe partea de socializare, îmbogățirea vocabularului, deprinderea anumitor abilități practice, precum coordonarea mișcărilor, dezvoltarea imaginației, a gândirii critice sau a atenției la detalii.

De asemenea, poți achiziționa seturi de creație pentru copii, special gândite sub forma unor activități relaxante și educative. Rezolvarea puzzle-urilor este o altă modalitate de a dezvolta imaginația, îndemânarea și gândirea. Jocurile de societate ajută la deprinderea abilităților de comunicare, cooperare, atenție distributivă, fiind distractive – o alternativă a timpului petrecut pe calculator.

Exersarea unei limbi străine

Cărțile în limbi străine sunt o variantă bună pentru deprinderea unei limbi străine, mai ales dacă acestea sunt interactive și prezintă ilustrații interesante sau conțin jocuri și activități originale pentru cei mici. 

Dar ce spui de o seară de film în familie? Familiarizarea cu sunetele unei limbi străine este la fel de importantă ca scrierea și învățarea vocabularului. Înțelegerea textelor scrise trebuie completată de ascultarea și interpretarea corectă a limbii vorbite de nativi.

Fiecare copil are pasiuni și trebuie încurajat spre descoperirea acestora și dezvoltarea acelora care îl ajută să crească frumos, armonios și să evolueze. 

Personalitatea și valorile de bază se construiesc încă din primii ani, iar experiențele și activitățile pe care cei mici au ocazia să le integreze în viața de zi cu zi își vor lăsa amprenta asupra caracterului lor de mai târziu.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *