Dezvoltarea copilului în primul an de viață. Sfaturi și cărți recomandate

Primul zâmbet, primele cuvinte și primii pași sunt doar câteva dintre reperele dezvoltării copilului în primul an de viață. În această perioadă importantă, copiii trec printr-o succesiune de etape, considerate repere critice în dezvoltarea copilului. Acum are loc deprinderea abilităților motorii, a limbajului, a comportamentului, a competențelor emoționale și de socializare. 

În primul an de viață, bebelușii învață să-și focuseze vederea, să exploreze, să asculte și să înțeleagă ce li se spune, dar și să caute obiecte din mediul care îi înconjoară. Mai mult, învață să recunoască persoanele din familie și să aibă încredere în ele, ceea ce este esențial pentru deprinderea abilităților sociale de mai târziu. Modul în care părinții interacționează și răspund nevoilor copilului are un impact major asupra dezvoltării acestor abilități. 

Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea copilului în primul an de viață, alături de o serie de sfaturi utile cu privire la primul an din viața bebelușului și cărți recomandate de parenting. 

Creșterea și dezvoltarea copilului în primul an de viață

În rândurile următoare vom vorbi despre dezvoltarea bebelușului pe luni și despre etapele dezvoltării bebelușului, prin deprinderea diferitelor abilități. Iată ce vizează, în linii mari, creșterea și dezvoltarea copilului în primul an de viață!  

Dezvoltarea fizică a copilului

Dimensiunile și greutatea unui nou-născut pot varia, însă cei mai mulți dintre ei au între 50-53 centimetri și o greutate cuprinsă între 2,5-3 kilograme. În această perioadă, transformările prin care trece copilul sunt fabuloase, iar la finalul primului an de viață ajunge să-și tripleze greutatea. 

Dezvoltarea creierului începe la nivel neuronal, producându-se mielinizarea neuronilor. Acest proces favorizează transmiterea impulsurilor neuronale mai repede și mai eficient. În primele luni de viață, cel mai rapid se dezvoltă aria senzorială primară și aria motorie primară, care permit bebelușului să-și dezvolte simțurile și mișcările corpului. 

Dezvoltarea motricității 

Nou-născutul are la naștere câteva reflexe, unele dintre acestea fiind esențiale pentru viața însăși, iar altele dispărând la o lună de la naștere. Unul dintre cele mai importante este cel respirator, urmat de reflexele care asigură menținerea temperaturii constante a corpului și reflexele care asigură nutriția. 

  • Primele mișcări complexe sunt cele oculo-motorii, urmate de cele audio-motorii. Tot acum se dezvoltă mișcările capului și gâtului, iar mai târziu și mișcările corpului, întoarcerea de pe o parte pe alta. La 5-6 luni stă în șezut sprijinit. 
  • Între 4 și 5 luni, bebelușul deprinde gestul de apucare, iar după 5 luni aceste mișcări au caracter voluntar. 
  • Spre vârsta de 12 luni, mișcările devin mai complexe și mai ample. Acum apar și elementele de mers, precum târârea, urmată de mersul sprijinit și mersul independent după 12-13 luni. 

Sursa foto: Shutterstock

Senzațiile și percepțiile 

Contactul direct pe care bebelușul îl are cu mediul înconjurător este realizat prin organele de simț. Deși copilul este capabil de senzații încă de la naștere, acestea se deosebesc față de cele ale adultului. 

  • Viteza de transmitere a stimulilor este mai lentă; 
  • Senzațiile nou-născutului sunt mai slabe; 
  • Gustul și mirosul se dezvoltă cel mai mult în primele săptămâni, căci sunt implicate în activitatea de hrănire; 
  • În a doua lună de viață pragurile senzoriale sunt modificate, iar răspunsul organismului este mult diversificat; 
  • Se formează numeroase reflexe condiționate; 
  • La 3 luni, copilul își formează vederea bioculară, vederea de aproape și de departe, dar și perceperea culorilor. 

Dezvoltarea cognitivă

Copilul începe viața necunoscând nimic din lumea înconjurătoare, iar dezvoltarea senzorială și perceptivă îl va ajuta să descopere mediul în care trăiește. În jurul vârstei de 1 an, copilul deja știe multe, descoperă multe obiecte, le cunoaște pe cele care produc zgomote, pe cele care-i produc veselie și pe cele care nu trebuie atinse, recunoaște persoanele din familie și reacționează la cele necunoscute. 

El cunoaște gesturile și cuvintele celorlalți, însă poate să-și facă cunoscute și propriile dorințe și emoții în moduri variate. Dezvoltarea cognitivă în această etapă de dezvoltare a copilului este influențată de moștenirea genetică, dar și de factori externi – familia poate stimula acest proces. 

Sursa foto: Shutterstock

Dezvoltarea limbajului 

Învățarea limbajului la această vârstă este bazată pe asociere și condiționare. Limbajul copilului începe să se devolte chiar de la naștere, copiii find capabili să comunice prin gesturi și sunete. La sfârșitul primului an de viață, bebelușul este apt să rostească câteva cuvinte, deși înțelege mult mai multe. Dezvoltarea limbajului copilului în acest interval de vârstă este rezultatul interacțiunii între copil și părinte. Părinții folosesc în această etapă forme simplificate ale limbajului, lucru care îi stimulează pe nou-născuți să-și dezvolte abilitatea de a înțelege și de a repeta. 

Dezvoltarea psiho-socială 

Această dezvoltare implică nu numai factorii care țin de dezvoltarea emoțională, factori considerați esențiali în dezvoltarea psihică a copilului, dar și relațiile dintre părinți și copii, alături de influențele socio-culturale. 

Dezvoltarea emoțională 

În perioada până la 1 an nu se poate vorbi despre emoții, ci de simple reacții, așa cum este reacția copilului de a plânge când îi este foame sau când îl doare ceva. Exprimarea emoțiilor se poate face, însă, de foarte timpuriu: bucuria, supărarea, surprinderea, tema, neplăcerea sau interesul pentru ceva anume sunt, în fapt, forme de manifestare emotivă a copilului. 

Teama este una dintre primele emoții cunoscute de cei mici. După vârsta de 6 săptămâni, apare zâmbetul, ca răspuns dat altei persoane, iar după 3-4 luni râde atunci când ceva îl bucură. La 6 luni se conturează tema de străini, care va dispărea în jurul vârstei de 1 an. Tot acum se formează și atașamentului față de mamă. 

Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi pentru dezvoltarea armonioasă a copilului 

Acum că te-am pus în temă cu ce presupune dezvoltarea bebelușului pe săptămâni/luni, la ce să te aștepți în primul an de viață și care sunt etapele dezvoltării copilului, îți vom oferi în rândurile de mai jos o serie de sfaturi utile pentru evoluția bebelușului în această perioadă din viață. 

  • Vorebește-i direct copilului și privește-l în ochi; 
  • Imită-l de fiecare dată când scoate diferite sunete, apoi așteaptă reacții din partea sa și continuă jocul; 
  • Joacă-te cu cel mic și stimulează-l atunci când este odihnit și alert. Acordă atenție semnelor de oboseală și evită suprastimulare copilului; 
  • Distrage-i atenția cu o jucărie sau o activitate atunci când îți dorești să-l faci să renunțe la ceva anume. Bebelușul nu are încă vârsta potrivită pentru a fi „mustrat”; 
  • Lasă-l să exploreze mediul înconjurător în voie, având grijă de siguranța acestuia. Nu îi impune ce să facă sau cum să facă, căci bebelușul știe mai bine de ce are nevoie; 
  • Vorbește-i în timp ce explorează și încurajează-l; 
  • Poartă-l în brațe și arată-i obiectele din jurul său, în timp ce le descrii verbal. Lasă-l să le atingă și să le miște, în timp ce-i arăți cum funcționează. 
  • Fă-i gimnastică și masaj, adecvate vârstei sale. Dezvoltarea motorie este esențială în primul an de viață; 
  • Citește-i poezioare scurte sau fredonează cântecele vesele pentru copii. În acest timp îi poți apuca mânuțele și poți „bate ritmul” cu ele. Simțul ritmului este un element important în dezvoltarea copilului și a abilităților de învățare.

Sursa foto: Shutterstock

Cărți recomandate pentru părinți 

Într-un articol anterior ți-am prezentat tot ce trebuie să știi despre creșterea copilului, prezentându-ți o serie de sfaturi și de cărți recomandate. Acum ne vom axa însă pe dezvoltarea la bebeluși și pe cărți care-ți vor fi utile în a descoperi tot ce presupune dezvoltarea copilului în primul an de viață. Iată care sunt cărțile de parenting și creșterea copilului menite să-ți explice totul despre bebeluși, în așa fel încât să știi la ce să te aștepți în primul an de viață. 

Primul album al Bebelușului. Bebelușul meu – Colectiv redacțional 

Amintirile de primul an din viața copilului tău sunt prețioase, iar cartea „Primul album al Bebelușului. Bebelușul meu” va reuși să le înglobeze pe toate în paginile sale. Zi după zi, această cărticică deosebită te va ajuta să păstrezi, pentru aduceri aminte, fiecare moment unic și irepetabil din primele 12 luni din viața bebelușului tău. 

Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic – Dr. A. J. R. Waterson 

Creșterea și dezvoltarea copilului în primul an de viață implică aptitudini și informații esențiale pe care părinții trebuie să le cunoască, în așa fel încât să știe cum să hrănească copilul, cum să-l spele, cum să-l aline și cum să-i trateze problemele. Ghidul practic „Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic” pune la dispoziție părinților cele mai actuale sfaturi, care acoperă toate aspectele îngrijirii unui copil și evoluția lunară a acestuia în primii trei ani de viață. 

Primele 6 săptămâni cu bebe – Cathryn Curtin  

Primele 6 săptămâni după naștere se numără printre cele mai fericite pe care le vei trăi, dar și cele mai dificile. Și nimic nu poate pregăti un părinte pentru lipsa de somn, dragostea sau confunzia simțită. Prin cartea „Primele 6 săptămâni cu bebe”, Cathryn Curtin dorește să le ușureze viața părinților prin experiența și îndrumările sale, ea fiind considerată de către mulți un adevărat tezaur de cunoștințe despre cea mai uimitoare și mai plină de neliniști perioadă din viața unui părinte – cea după nașterea primului copil. 

Creșterea bebelușului de la 0 la 3 ani – Larousse 

Concepută sub forma unui ghid referitor la copilul mic, cartea „Creșterea bebelușului de la 0 la 3 ani” furnizează toate răspunsurile cu privire la dezvoltarea copilului în fiecare lună, informații practice privind alimentația, somnul, supravegherea medicală și principalele afecțiuni, dar și mărturisiri ale unor părinți în legătură cu lucrurile care-i neliniștesc în această etapă de viață. 

Toate informațiile, sfaturile și sugestiile oferite în articol reprezintă o colecție de indicii a ceea ce ar putea înseamna viața de părinte în primul an din viața bebelușului. Ține cont de faptul că dezvoltarea copilului în primul an de viață ține întru totul de atenția pe care o acorzi copilului tău și de modul în care alegi să-i stimulezi evoluția. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *