Dezvoltarea copiilor: De ce este important să le citim copiilor povești

copii-si-lectura

Una dintre activitățile esențiale pe care le putem desfășura, ca părinți, pentru a contribui la dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale ale copiilor este să lecturăm povești. Indiferent dacă este vorba despre povestioare ilustrate, ori de povestiri mai scurte sau mai lungi, cititul are nenumărate beneficii pentru formarea armonioasă a viitorului nostru adult. Lecturile sunt unele dintre cele mai puternice și frumoase instrumente care ne pot ajuta să creștem copii armonioși, din toate punctele de vedere.

Iată mai multe motive pentru care este important să le citim copiilor povești, încă din primele lor etape de viață.

De ce este important să le citim copiilor povești

  • Lecturile sunt o sursă de creativitate și de dezvoltare a imaginației

Poate unul dintre cele mai importante beneficii pe care le aduce lectura în viața celor mici se numără dezvoltarea abilităților creative. Cititul poveștilor este una dintre cele mai potrivite metode prin care putem stimula imaginația copiilor noștri. Atunci când  le citim seara povești de adormit, micuții vor fi transpuși în lumi noi, se vor putea imagina ca parte a acțiunii și vor participa alături de personaje la evenimentele din cărți.

  • Cititul dezvoltă vocabularul

Lecturile sunt principalele moduri prin care copiii își pot dezvolta activ vocabularul, de a învăța cuvinte noi, dar și sensul și folosirea acestora într-un anumit context. Ca părinți, putem participa activ la formarea continuă a unui nou bagaj de cunoștințe ale celor mici, deoarece le putem explica mai bine înțelesul cuvintelor sau expresiilor pe care aceștia le întâlnesc în poveste, și chiar îi putem stimula ulterior să propună noi modalități de utilizare a acestora.

  • Cititul stimulează atenția, concentrarea și memoria

Printre cele mai mari beneficii pe care le aduce lecturarea poveștilor de către părinți copiilor se numără faptul că cititul stimulează anumite abilități precum atenția și concentrarea. Chiar și atunci când citim povești scurte pentru copii, aceștia rămân focusați pe acțiunea povestirii, lucru care, pe termen lung, ajută la dezvoltarea memoriei și a capacității de concentrare. Treptat, putem începe să parcurgem împreună lecturi din ce în ce mai lungi.

  • Lectura încurajează ascultarea activă

Ascultarea activă este și ea una dintre abilitățile care se formează și se dezvoltă în timp ce citim copiilor povești. Cei mici sunt atenți să nu piardă firul poveștii, iar acest lucru stimulează atenția pe o singură activitate, ei nemaifiind distrași de lucruri care se întâmplă în exterior. Oare ne putem întreba împreună și De unde vin poveștile? 

  • Personajele din cărți devin prieteni

Prin intermediul oricăror lecturi, fie ilustrate fi nu, micuții intră în lumi pline de culoare, imaginație și fantezie. Desenele colorate sunt cele care le aduc celor mici mai aproape anumite personajele preferate, fie că este vorba de Iepurașul Bocănilă din universul Disney sau de animăluțe nou-descoperite, precum Ursul cafeniu sau Crocodilul care plângea

  • Vizualizează acțiunea prin intermediul cărților ilustrate

La vârste mici, cele mai captivante povestiri sunt cele care pot fi deprinse prin intermediul cărților ilustrate. În primele lor etape de dezvoltare, imaginile, formele și culorile sunt cele mai adecvate moduri prin care copii asimilează noțiuni noi, iar cu ajutorul poveștilor cu ilustrații cei mici vizualizează mai bine acțiunea și pot urmări mai ușor firul povestirii. 

Cartea Cine mi-a furat frunzele, de Alice Hemming

  • Lecturile îi pregătesc pe cei mici pentru școală

Faptul că cei mici rămân atenți și concentrați pe acțiune atunci când li se citesc povești pentru școlari sau preșcolari se numără printre cele mai importante beneficii pe care lecturile de la vârste fragede le aduc în viața celor mici. În acest mod, ei vor avea deja formată capacitatea de a rămâne atenți pentru un timp mai lung, ceea ce le va fi de un real ajutor pentru perioada în care vor fi elevi. O carte despre educație Montessori este utilă dacă micuțul va parcurge o grădiniță sau școală de acest fel.

  • Prin intermediul poveștilor se creează legături între părinți și copii

Lecturarea de povești împreună este una dintre cele mai frumoase și puternice legături care se creează între părinți și copii, încă de la vârste mici. Atunci când sunt foarte micuți, dar și mai târziu, apropierea fizică și mai ales atenția acordată de părinte în astfel de momente le vor fi de un real sprijin psihic și emoțional pentru perioada adultă. Mai multe despre importanța acestor aspecte în creșterea și educarea copiilor se pot afla din cărțile de parenting de pe site-ul CLB.

  • Copiii se maturizează potrivit cu ajutorul lecturilor

În era consumului mai facil de informație, ce provine de pe Internet și rețelele sociale prin intermediul telefoanelor mobile sau al tabletelor, lectura de calitate este una dintre cele mai puternice ancore care un părinte îl poate ajuta pe un copil să înțeleagă mai bine lumea în care trăiește și se dezvoltă. Lectura este una dintre cele mai puternice căi spre maturizarea, dezvoltarea și formarea unui adult echilibrat, cu simț de răspundere și putere de decizie proprie.

Lumi întregi de fantezii și posibilități se deschid în fața copiilor noștri atunci când le citim povești. În plus, lecturile alături de cei mici creează unele dintre cele mai frumoase și puternice legături între părinți și copii, de care acești își vor aminti pe tot parcursul vieții, de aceea minutele petrecute alături de copii în acest fel sunt de neprețuit.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *