De ce să citim – 6 motive surprinzătoare

Cititul se numără printre activitățile recomandate încă din primii ani ai vieții: specialiștii în parenting vorbesc adesea despre importanța poveștilor pentru copii în dezvoltarea psiho-emoțională a acestora. De altfel, lectura nu este doar o activitate cu care ar fi bine să ne familiarizăm de timpuriu: rolul său este esențial pe tot parcursul vieții noastre. Putem spune, așadar, că lectura este o activitate care nu are vârstă. Într-adevăr, nu toți o îmbrățișează din copilărie: unii dintre noi o descoperă în adolescență, alții încep să aibă poftă de citit de-abia la maturitate. Chiar și așa, niciodată nu este prea târziu să citim sau, mai bine spus, să ne dăruim bucuria lecturii.

Totuși, de ce să citim? Care sunt motivele pentru care merită să adăugăm cititul pe lista activităților cotidiene? Cu ce ne ajută, de fapt, lectura, dincolo de bine-cunoscutul său rol de îmbogățire a vocabularului și de extindere a orizontului cunoașterii? Să descoperim în continuare 6 motive surprinzătoare pentru care lectura merită un loc de cinste în viața noastră.

Cititul ne ajută să ne eliberăm de stres 

Mulți dintre noi citesc pur și simplu de plăcere. Pentru ei, lectura este o modalitate excelentă de a se deconecta de la problemele de zi cu zi și de a-și dărui câteva clipe de respiro. Totuși, faptul că lectura reduce starea de anxietate sau starea de depresie este demonstrat inclusiv din punct de vedere științific, potrivit unui articol publicat, în octombrie 2018, pe site-ul Doctor NDTV. Potrivit aceluiași articol, cititul este și o bună modalitate de a ne elibera de stres, tocmai prin faptul că, pentru câteva minute sau ore, lăsăm deoparte gândurile copleșitoare și problemele de peste zi și ne conectăm la acțiunea poveștii. 

De altfel, există o mulțime de cărți de non-ficțiune care prezintă diverse perspective asupra modurilor în care ne putem gestiona mai bine stările emoționale și în care putem controla stresul la care, inevitabil, suntem cu toții expuși. O astfel de carte este Cum să învingi grijile și stresul, scrisă de Dale Carnegie, a cărei descriere o găsești dând click pe link-ul anterior.

Cititul ne ajută să dormim mai bine 

Mulți dintre noi au tendința de a petrece timp pe smartphone înainte de culcare sau chiar și în toiul nopții, atunci când somnul pare să fie undeva departe. În realitate, acest obicei nu face decât să alunge în continuare somnul. În loc să scrollăm pe rețelele de socializare în astfel de momente, ar fi mult mai înțelept să avem o carte la îndemână, pe noptieră eventual, și să parcurgem câteva pagini – după doar câteva minute vom simți cum începem să ne relaxăm și, încetul cu încetul, vom reuși să adormim liniștiți.

Ba chiar există și cărți care vorbesc despre importanța somnului în viața noastră. Una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate este Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm, scrisă de profesorul de neuroștiințe Matthew Walker. 

sursă foto: https://imgur.com/52NF1Hr via Shutterstock

Cititul ne ajută să devenim mai empatici

Cărțile ne oferă șansa de a face cunoștințe cu diverse personaje ale căror acțiuni, trebuie să recunoaștem, nu ni se par întotdeauna justificate. Și totuși, încercăm să le înțelegem, să înțelegem care sunt motivele din spatele acțiunilor. Cu alte cuvinte, învățăm să fim empatici, calitate pe care o cultivăm apoi și în situațiile din viața reală. 

Faptul că lectura ne ajută să devenim mai empatici este, de asemenea, demonstrat prin studii. De exemplu, în urma unui studiu efectuat de cercetătorii de la New School din New York, s-a constatat că atunci când citim despre trăirile interioare și acțiunile unui personaj, în creierul nostru se activează partea responsabilă de activitatea senzorială. Cercetătorii aduc următorul exemplu: atunci când citim despre un personaj care se bucură foarte tare când află că a câștigat la loto, o parte din creierul nostru ne face să ne simțim ca și cum am lua și noi parte la bucuria personajului respectiv. 

sursă foto: https://imgur.com/0jfHbiC via Shutterstock

Cititul ne ajută să ne îmbunătățim capacitatea de concentrare și memoria

Atunci când ne transpunem în realitatea unei cărți, uităm, practic, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Suntem cu adevărat prezenți, suntem conectați la poveste și la noi înșine. Cu alte cuvinte, ne concentrăm doar asupra lucrurilor pe care le citim. Într-un timp în care multitaskingul este la ordinea zilei și în care pendulăm între tot felul de sarcini cotidiene, faptul că lectura ne ajută să ne concentrăm cu adevărat este un motiv în plus pentru care merită să dedicăm măcar câteva minute, în fiecare zi, acestei activități.

Mai mult decât atât, cititul este și o metodă foarte bună prin care ne îmbunătățim memoria. Simplul fapt că reținem, de exemplu, diverse detalii din viața personajelor pe care le îndrăgim ne ajută în acest sens. 

Cititul ne ajută să ne descoperim pe noi înșine

Citind, nu doar că putem începe să-i înțelegem mai bine pe cei din jurul nostru, ci începem să ne înțelegem mai bine chiar pe noi. Identificându-ne cu anumite personaje, citind despre experiențe similare cu experiențele noastre, ne punem trăirile și emoțiile sub „lupă”, le analizăm în profunzime și, în cele din urmă, ne descoperim. 

Cu alte cuvinte, cititul este și o călătorie, nesfârșită de altfel, a autodescoperirii.

Cititul ne poate ajuta să avem o viață mai lungă 

În urma unui studiu efectuat de Yale University, s-a constatat că persoanele care au citit minimum 3 ore și jumătate în fiecare săptămână au trăit cu aproximativ doi ani mai mult decât persoanele care nu au citit deloc. La acest studiu au luat parte 3635 de participanți cu vârsta de peste 50 de ani, care au fost ulterior împărțiți în 3 grupuri: grupul celor care nu citesc, grupul celor care citesc mai puțin de 3 ore și jumătate în fiecare săptămână și grupul celor care citesc peste 3 ore și jumătate în fiecare săptămnă. Aceștia au fost monitorizați de către cercetători timp de 12 ani. 

Autorii studiului au menționat, însă, că este vorba despre citirea cărților, și nu a ziarelor, de exemplu, întrucât cărțile implică mai multe funcții cognitive, cele mai importante fiind cititul în profunzime (deep reading) și conectarea emoțională (emotional connection), despre care am scris și noi în unul dintre punctele anterioare ale articolului de azi. 

Rezultatele studiului sunt legate, de altfel, de alte avantaje esențiale ale cititului: faptul că lectura ne ajută să ne eliberăm de stres și că reduce stările depresive și anxioase contribuie, în fond, la creșterea duratei de viață. 

sursă foto: https://imgur.com/2Z3lrjR via Shutterstock

Așadar, cititul nu este doar o activitate pe care o practicăm cu plăcere, de dragul relaxării și al poveștilor bune sau al personajelor pe care le îndrăgim. Cititul este mai mult decât o modalitate prin care ne îmbogățim cunoștințele și ne dezvoltăm vocabularul. Cititul are, așa cum am observat, o mulțime de beneficii psiho-emoționale care, în esență, ne îmbunătățesc calitatea vieții. 

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *