Cum să-ți îmbunătățești relația de cuplu. Recomandări, provocări, greșeli de evitat

relatia-de-cuplu

Orice cuplu în formare pornește la drum cu speranțe și așteptări, și mai presus de orice, convingerea că totul va fi bine pe parcursul relației. O legătură sentimentală, fie ea oficializată prin căsătorie sau nu, este realizată între parteneri cu personalități distincte, între care pot apărea pe parcurs conflicte sau provocări ce trebuie depășite. 

Citește în rândurile de mai jos câteva recomandări despre cum să gestionezi problemele, care sunt greșelile de evitat și cum poți să-ți îmbunătățești relația de cuplu.  

Recomandări – ce poți face pentru a îmbunătăți relația de cuplu

  • Comunicarea – ce spun experții 

Ce este ceea ce ne face să ne dorim să fim un cuplu? Atracția fizică, nevoia de conectare, dorința de a alcătui o familie? Cert este că, pe parcursul unei relații, fiecare dintre parteneri își dezvăluie personalitatea în deplinătatea ei. O relație de cuplu presupune un drum comun în care ajungi să-l cunoști mai bine pe cel de lângă tine, cu toate aspectele sale bune și rele, conflictele interioare care îl macină dar și lucrurile care îl animă și îi aduc bucurie.

A iubi și a fi într-un cuplu presupune să clădești ceva împreună, iar acest lucru nu se poate face decât prin cunoaștere, înțelegere și acceptare a celuilalt. Comunicarea eficientă, spune orice expert în domeniul consilierii psihologice, este una dintre cele mai importante punți de legătură între cei doi parteneri, iar lipsa ei poate conduce la neînțelegeri, frustrări și sentimente care pot eroda, și în final deteriora cu totul, o relație.

Un tip de comunicare asertivă presupune să poți transmite celui de lângă tine ceea ce dorești, ce așteptări ai de la el și de la cuplu, într-o manieră realistă, constructivă, eficientă, care să ducă la îmbunătățirea și consolidarea relației.

O carte ce oferă repere fundamentale în ceea ce privește comunicarea, de la felul în care este transmisă informația la modul în care este receptată, și care acoperă paliere diverse precum telecomunicații, artă sau religie este cea a profesorului Mihai Dinu. Titlul a devenit unul de referință în literatura românească a domeniului, iar informațiile de aici te pot ajuta să înțelegi mai bine de ce comunicarea este primordială în orice fel de relații interumane. 

  • Împărțiti sarcinile în cuplu

De multe ori este ușor să dai vina pe cel de lângă tine pentru micile nemulțumiri care apar inerent în viața ta, însă este greșit să îți împovărezi partenerul de cuplu cu problemele tale de serviciu, de exemplu. Fiecare dintre voi se poate confrunta cu situații complicate si provocatoare pe parcursul unei zile, iar acasă este locul și momentul în care fiecare dintre voi să se simtă relaxat și să-și poate încărca bateriile. Veți putea îmbunătăți relația de cuplu dacă știți cum să participați în mod egal la sarcinile casnice, pentru a nu ajunge să considerați că unul dintre voi face mai mult decât celălalt. 

  • Faceți activități comune

Secretul unei relații fericite și funcționale este să aveți cât mai multe activități și pasiuni pe care să le împărtășiți împreună. Fie că este vorba de un hobby, de călătorii sau de a descoperi lucruri noi, fiecare dintre acțiunile pe care le faceți în comun vor da, de fiecare dată, satisfacție, scop și un sens comun relației, ajutând la consolidarea și îmbunătățirea ei. 

  • Evită să faci mereu reproșuri

O comunicare asertivă cu partenerul de cuplu nu înseamnă să păstrezi nemulțumirile pentru tine, ci să transmiți într-o manieră asertivă dorințele și așteptările tale. În plus, evită să faci mereu reproșuri, ci încearcă să înțelegi și mai ales, acordă sfaturi sau ajutorul când este cazul. Chiar și atunci când se ajunge la conflicte, faptul că știți să ascultați și să le gestionați aduce creștere și îmbunătățire a relației.

După cum afirmă și autorii în această carte, relațiile nu se dezvoltă într-o armonie perfectă, conflictele sunt inevitabile, dar abilitatea de a le gestiona este esențială pentru creștere, schimbare și pentru relații mai bune cu noi înșine și cu ceilalți.

Provocări în cuplu

  • Suntem diferiți și gândim diferit

Fiecare dintre noi reprezintă o personalitate distinctă, și ar fi o greșeală să-i impui celui de lângă noi cum să gândească sau să vadă lucrurile. Prin acceptarea calităților și defectelor, pe care însă le poți ajuta să se modeleze înspre varianta cea mai bună, pozitivă, puteți ajunge împreună la împlinire, respect reciproc și creștere.

  • Asigură-te că nevoile tale și ale celui de lângă tine sunt acoperite

Este o greșeală ca unul dintre partenerii de cuplu să prioritizeze doar propriile nevoi. Eforturile în cuplu trebuie să acopere doleanțele și cerințele ambilor parteneri în mod egal. Comunicarea este, și de data aceasta, element cheie pentru un limbaj comun. 

  • Îmbunătățește, nu încerca să schimbi

Poate una dintre cele mai mari greșeli într-un cuplu este că unul dintre parteneri încearcă să-l ”modeleze” pe celălalt conform așteptărilor și dorințelor proprii. Acesta poate fi chiar un punct în care simte că relația stagnează, datorită refuzului celuilalt de a se schimba. Încearcă să identifici punctele forte, dar și defectele celuilalt pentru a le putea accepta așa cum sunt și chiar a le îmbunătăți sau corecta. Același lucru este valabil, însă și pentru tine.

Și totuși, ”De ce iubim?” Vei afla răspunsul pe care îl oferă Anna Machin în această carte, o explorare a științei dragostei, sentiment pe care, dealtfel, ”suntem norocoși să îl putem experimenta într-o mulțime de feluri”, după cum afirmă și cei de la New Scientist. 

Greșeli de evitat

  • Punctul de vedere al celuilalt

Una dintre provocările pe care le pot întâlni, și cu care se confruntă frecvent partenerii dintr-un cuplu îl reprezintă faptul că nu acceptă punctul de vedere al celuilalt. Și totuși, ascultarea atentă și netezirea căilor de comunicare fac o relație să crească și să se maturizeze. Respectul se cultivă atent, pas cu pas, din mici gesturi și cuvinte frumoase și atente.

  • Dispute verbale care pot degenera în conflicte fizice

Din greșeală sau neatenție, nemulțumirile sau chiar frustrările personale se pot transforma cu ușurință în violență verbală, de la care, de multe ori, nu este nevoie decât de un pas înspre cea fizică. 

Într-o relație de cuplu, atenția și respectul reciproc se cultivă zilnic și se câștigă treptat. Toate gesturile de atenție și de înțelegere a celuilalt trebuie să conducă spre o consolidare și o maturizare a legăturii dintre voi doi, lucru care va conduce spre un viitor comun mult mai bun. Nestematele fericirii, după cum spune și autorul cărții de mai jos, se află la îndemâna noastră, și ține de noi să le vedem și sa le culegem.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *