Cum interpretăm limbajul trupului

Simți că poți comunica cu o persoană fără ca aceasta să scoată un cuvânt, că îi înțelegi mișcările corporale, modul în care te privește, modul în care îți zâmbește? Atunci înțelegi că aceste caracteristici fac parte din limbajul pe care îl transmite trupul prin comunicarea nonverbală.

Ce înseamnă limbajul trupului

Limbajul trupului oferă semnale prin care o persoană poate transmite anumite informații fără ca aceasta să comunice verbal. Identificarea și interpretarea acestor gesturi a fost analizată de mulți specialiști care au transmis informațiile scrise către publicul larg.Tu poți să îți dai seama de comportamentele primare ale celor din jur chiar fără să cunoști detalii despre limbajul trupului. Totuși, prin înțelegerea acestuia, adaugi în dezvoltarea ta personală calitatea de a pătrunde în adevărul relațiilor, grupurilor de oameni din care faci parte și a comunicărilor verbale și nonverbale la care asisti.

De ce îți dorești să interpretezi limbajul trupului

Complexitatea comunicării

Conversațiile pe care le ai cu ceilalți sunt pline de gesturi complexe ale comunicării nonverbale. O mână ridicată la ceafă, clipirea deasă, bătutul din picior, mișcări bruște și scurte, toate acestea sunt expresii pe care le transmite atât corpul tău cât și al celorlalți.

Contextul și legătura dintre gesturi

Un alt motiv pentru care vrei să înțelegi limbajul trupului este dat de seria de gesturi pe care le face o persoană, cât și de contextul prezent. Spre exemplu, transpirația abundentă a unui receptor nu înseamnă doar tensiune ridicată, emoții, stânjenire, minciună. 

Dacă persoana respectivă a depus efort sau se află într-un loc cu temperaturi ridicate, acestea pot fi indicii plauzibile în ceea ce transmite corpul său. 

Cu atât mai mult, pentru o descifrare corectă, trebuie observate mai multe gesturi, nu doar unul individual.

Mesajul tău în comunicarea cu ceilalți

În ultimul rând, oamenii vor să cunoască comunicarea nonverbală datorită beneficiilor pe care le oferă pe planurile educaționale, profesionale și personale. Aceștia recurg la cărți și  cursuri NLP (Neuro–Linguistic Programming) pentru a înțelege cum funcționează mecanismele unei persoane și cum sunt acestea folosite de zi cu zi.

Cum descifrezi limbajul trupului

Comunicarea interpersonală verbală este o artă a adevărului și a minciunilor, este o piesă de teatru prin care oamenii oferă și primesc informații din multe domenii: de afecțiune, cotidiene, profesionale, etc. Limbajul trupului susține sau respinge subiectele comunicate, de aceea trebuie să înțelegi cum se interpretează acesta.

Înțelegerea comunicării nonverbale la femei

Femeile comunică și înțeleg mult mai bine prin limbajul trupului decât bărbații. De asemenea, ele sunt capabile să transmită mult mai multe informații prin comunicarea nonverbală cât și să mintă mai ușor. 

Adesea, dacă o femeie dorește să mintă, ea va încerca să facă și alte activități în timp ce spune minciuna pentru a distrage atenția.

Înțelegerea comunicării nonverbale la bărbați

Bărbații au tendința de a minții mai degrabă prin comunicarea verbală, fără a ține foarte mult cont de conduită. Le este mai greu să stăpânească limbajul nonverbal. Folosesc aceleași gesturi până devin automatisme și adesea încearcă să se abțină din a gesticula atunci când vor să mintă. 

Care sunt cele mai frecvente gesturi nonverbale și ce înseamnă acestea

Microexpresiile faciale

Microexpresiile sunt emoțiile de scurtă durată ce pot fi observate în anumite momente ale discuției și pot arăta ceea ce simte o persoană. Acestea sunt:

  • Fericirea;
  • Tristețea;
  • Surprinderea;
  • Furia;
  • Frica;
  • Confuzia;
  • Uimirea;
  • Mânia.

Interpretarea privirilor

Ochii și privirea sunt trăsăturile pe care le observi prima oară la o persoană. Comportamentul acestora este foarte complex și trebuie analizat alături de alte gesturi.

  • Pupilele dilatate: pot însemna fie afecțiune pentru receptor, fie un sentiment de dezgust;
  • Clipitul: acest gest poate fi unul de flirt, de afecțiune sau de minciună;
  • Evitarea contactului sau contactul îndelungat: contactul îndelungat poate însemna că o persoană are „ochi și urechi” doar pentru tine, fie spune o minciună sau aude una; evitarea contactului arată un sentiment de inferioritate sau rușine, cât și o minciună.

Poziția capului

  • Capul ușor dat pe spate în timpul conversațiilor îți arată simpatia emițătorului față de tine, uneori chiar flirt.
  • Capul plecat într-o discuție serioasă înseamnă fie ascunderea adevărului, fie rușine sau timiditate.

Poziția și gesturile brațelor și ale mâinilor

  • Mâinile deschise: relaxate, prezintă o atitudine pozitivă, sinceră care oferă celeilalte persoane sentimentul de siguranță;
  • Brațele încrucișate: denotă o atitudine închisă. Atunci când discuți cu o persoană și aceasta stă cu mâinile încrucișate, înseamnă că nu dorește continuarea conversației, fie minte sau este neliniștită;
  • Brațele la spate: acest gest poate semnifica fie neliniște, fie dorința de a comunica sincer, deschis;
  • Mângâierea feței: este un gest care oferă persoanei în cauză un sentiment de liniște și adesea este mulțumit de informațiile pe care le aude;
  • Tragerea de lobul urechii: înseamnă minciună sau suspiciune;
  • Jocul cu diferite obiecte: folosirea unui obiect înseamnă, adesea, un semn de nerăbdare sau de opoziție pentru receptor;
  • Sprijinirea bărbiei în palmă: înseamnă că persoana este plictisită sau obosită.

Interpretarea picioarelor în comunicarea nonverbală

Înțelegerea limbajului picioarelor este important deoarece majoritatea nu controlează gesturile acestora atunci când doresc să comunice anumite lucruri. Cele mai cunoscute gesturi sunt:

  • Mișcarea continuă a picioarelor: denotă stres, furie, plictiseală, nervozitate;
  • Picioarele încrucișate: pe de-o parte poate însemna încredere, relaxare și atenție către receptor, iar pe de altă parte poate arată timiditatea emițătorului;
  • Picioarele îndepărtate: denotă siguranță, sentiment de lider și încredere în sine.

Interpretarea limbajului trupului este util atât în situațiile cotidiene din viața ta cât și în situațiile speciale. Pe de-o parte, te ajută să înțelegi cum funcționează mecanismul comportamentelor nonverbale ale oamenilor, iar pe de altă parte te ajută să îți dezvolți anumite abilități specifice planurilor educaționale, profesionale și personale.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *