Cele mai frumoase librării și biblioteci din lume

Lectura și cărțile se numără printre cele mai mari și întâlnite pasiuni ale oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Nu e de mirare, așadar, că există în lume spații magice pentru citit și locuri unice în care se pot găsi volume ale unor autori care nu mai au nevoie de nicio prezentare.

Articolul de astăzi ne poartă din loc în loc, pe toate meridianele lumii, pentru a descoperi împreună cele mai frumoase biblioteci și librării, zone care aduc în filele aceleiași povești elemente decorative arhaice și stiluri de amenajare de ultimă generație, într-o atmosferă de sărbătoare care aduce un veritabil omagiu lecturii.

  1. Librăria Zhongshuge, Chengdu, China  

Pentru un iubitor de carte, intrarea în orice librărie are întotdeuna un farmec aparte. Însă, odată ce ai pășit în acest loc descris de linii moderne, construite cu atenție în jurul dragostei pentru cărți, tot ce știai până la acel moment despre ideea de „librărie” pare că este lăsat în urmă. 

Zhongshuge Bookstore este deschisă recent, pe două etaje care surprind prin decoruri inspirate din natură și topografia zonei care înconjoară orașul Chengdu. Tavanele pe care sunt aplicate oglinzi și pardoselile negre trasează un spațiu ale cărui dimensiuni sunt  delimitate de cărțile din jur, aranjate cochet în spații neconvenționale. 

„Am mutat peisajul local în spațiul interior”, spunea la conferința de inaugurare Li Xiang, fondatorul X + Living, biroul de arhitectură desemnat să realizeze acest proiect inedit. 

  1. El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina 

Votată în 2008 drept a doua cea mai frumoasă bibliotecă din întreaga lume, El Ateneo Grand Splendid din capitala argentiniană reprezintă o atracție turistică impresionantă, chiar și pentru cei care nu sunt pasionați de carte. 

Deschisă în sala unui fost teatru, inaugurat cu mare fast în anul de grație 1919, această librărie-cult surprinde prin atmosfera boemă care învăluie întregul spațiu și pe care o simți imediat ce ai făcut primul pas printre rafturile pline de cărți. 

Arhitectura este divină, tavanul, ornamentele, draperiile și luminile de interior jucând un rol repetat cu sârguință de arhitecții acestui spațiu. Dacă următoarea vacanță te poartă în Buenos Aires, adu-ți aminte de acest loc unic. 

  1. Livraria Lello, Porto, Portugalia 

Cea mai frumoasă librărie din lume, după cum a fost ea votată, se află în orașul portughez Porto și și-a deschis porțile pentru pasionații de cărți bune în anul 1906. 

Clădirea în care își continua activitatea Livraria Lello se bucură de o fațadă în stil gotic, iar, la interior, cărțile unor autori de top ai ultimilor generații trăiesc în armonie cu volume seculare. Detaliile care i-au adus acestei librării distincția supremă sunt scara interioară și vitraliile originale. 

Monograma librăriei, prezentă pe sticla care aduce în interior lumini din alte lumi, este însoțită de motto-ul acestui spațiu magic: “Decus in labore” (trad. “Demnitate la locul de muncă”).

  1. Bibliotheque nationale de France, Paris, Franța

BnF este localizată în Paris, fiind sediul tuturor publicațiilor apărute sub editură franceză. Clădirea în care funcționează Bibliotheque nationale de France a fost pentru o perioadă sediul fostului arsenal al Parisului, locație militară fondată în 1512 de regele Ludovic a XII-lea al Franței. 

În acest spațiu dedicat tuturor celor care doresc să studieze în liniște tomuri vechi și noi, carti in limbi straine și alte lucrări de interes pentru mediul academic, elementele vechi de decor își dau întâlnire cu tehnologia. Spunem asta deoarece BnF este totodată spațiul din care poate fi accesată una dintre cele mai mari biblioteci digitale din întreaga lume. 

  1. Librăria Daunt Books, Londra, Marea Britanie 

Galerii în stil edwardian și sute de titluri de carte veche par să fie doar două dintre ingredientele succesului librăriei “Daunt Books” din Londra, votată la rându-i drept una dintre cele mai frumoase din întreaga lume. 

Librăria, inaugurată de James Daunt în 1990, își duce existența într-o clădire de la începutul secolului al XX-lea (1910), fostă proprietate a unui celebru negustor de antichități de la acea vreme. Arhitectura impresionează prin linii simple și o cromatică ideală pentru un astfel de spațiu, în care nimic nu iese în evidență dacă nu acorzi atenție detaliilor fascinante, descoperite de la raft la raft.

  1. Spațiul cultural Arc N Book, Seul, Coreea de Sud

Arc N Book este un spațiu cultural cu o dinamică proprie, în cadrul căruia o librărie își dă întâlnire cu un magazin de lifestyle. Ca loc ce promovează pasiunea pentru lectură, Arc N Book este împărțit în patru secțiuni tematice: Daily, Weekend, Style și Inspiration. 

Arcadele tavanului învăluite în pagini de carte trasează o poarta către un spațiu fantastic, spre care toți oaspeții sunt invitați să pășească fără teamă, pentru a se conecta unii cu alții într-un univers în care dragostea pentru cartea bună primează.   

  1. Librăria Daikaya, Xi’an, China

Librăriile din China surprind prin stiluri de amenajare interioară care aduc laolaltă, în aceeași armonie a formelor și culorilor, influențe ale Occidentului și motive din Orientul Îndepărtat. Librăria Daikaya din orașul Xi’An este un exemplu ideal, în acest sens. Cei care poposesc în acest spațiu dedicat cărții vor fi copleșiți (într-un mod plăcut) de grandoarea sa. 

Designul librăriei Daikaya integrează o serie de concepte culturale și istorice, de o însemnătate uriașă pentru poporul chinez: elemente care amintesc de Drumul Mătăsii, războinicii din teracotă, moștenirea orașului mitic Xi’An, șamd. 

Pe acest fond cultural de mare preț, se suprapun elemente ale arhitecturii moderne, ce par să pregătească vizitatorii librăriei Daikaya pentru luxul regăsit la nivelurile superioare ale hotelului Grand Hyatt din Xi’an, la baza căruia se află acest loc unic. 

  1. Biblioteca Regală Portugheză, Rio de Janeiro, Brazilia

Deschisă publicului în 1900, Biblioteca Regală Portugheză găzduiește cea mai mare colecție de lucrări portugheze din afara Portugaliei. Printre cele aproximativ 350.000 de volume naționale și internaționale, se găsesc o mulțime de tomuri rare, alături de picturi semnate de Jose Malhoe, Carlos Reis, Oswaldo Teixeira, Eduardo Malta, Henrique Medina și alții.

Aspectul acestui spațiu este sublim: fațada clădirii este lucrată în piatră adusă tocmai din Lisabona, iar cele patru statui de pe acoperiș îi înfățișează pe Pedro Alvares Cabral, Luis de Camões, Infante D. Henrique și Vasco da Gama. În plin sezon estival, între 500 și 1000 de turiști vizitează zilnic acest spațiu unic în Rio de Janeiro. 

  1. Biblioteca Pierpont Morgan, New York, SUA

În 1924, J.P. Morgan Jr. a oferit publicului larg cheile către misterele bibliotecii tatălui său, Pierpont Morgan, considerat cel mai mare finanțist din istoria SUA. Colecționar avid, Pierpont Morgan a direcționat de-a lungul timpului către propria-i colecție privată o mulțime de obiecte de literatură cu o valoare inestimabilă. 

Cărți rare, manuscrise vechi de secole, schițe, tipărituri și multe alte surprize îi așteaptă pe cei dornici de cunoaștere în acest loc unic, devenit astăzi muzeu grație urmașilor celui care a fost Pierpont Morgan. Acum, acest muzeu poartă un alt nume: The Morgan Library & Museum.  

  1. Biblioteca Mănăstirii Strahov, Praga, Cehia

Ultima oprire de astăzi are loc în sala bibliotecii din incinta Mănăstirii Strahov, în capitala Cehiei. Această bibliotecă găzduiește în prezent frânturi din istoria cehă, regăsindu-se pe rafturile acesteia, sau în alte locuri bine păstrate, aproximativ 200.000 de tipărituri vechi și peste 3.000 de manuscrise, majoritatea datând din secolele XVI-XVIII. 

Decorul bibliotecii de la Mănăstirea Strahov surprinde prin grație și atenția la detalii. Fiecare cameră spune o altă poveste despre istoria încărcată a poporului ceh, prin lucrări de amenajare interioară realizate în jurul albului. Lemnul, picturile de pe tavan și decorațiunile vin dintr-un univers al frumosului, pe care îl poți vizita și tu în vacanța ta din Praga. 

Acestea sunt, așadar, cele mai frumoase biblioteci și librării din întreaga lume, conform topului pe care l-ai descoperit astăzi alături de clb.ro. Dacă această incursiune prin lumea cărților ți-a trezit pofta de a citi, intră acum pe site și vezi ultimele oferte pe care ți le oferim cu drag. Lectură plăcută!

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *