10 recomandari de carti fantasy in functie de varsta

carti pentru copii

Pe rafturile librăriilor se găsesc foarte multe cărți pentru copii, este din ce în ce mai greu să faci selecția potrivită, în funcție de vârsta copilului. O parte dintre aceste cărți le cunoaștem din propriile lecturi, despre altele am auzit, sau am văzut filmele realizate. În acest articol îți propunem câteva cărți fantasy pentru copii, pe categorii de vârstă, cu mențiunea că există numeroase alte alternative interesante. Cel mai bine ar fi să cereți sfatul celor din librărie atunci când nu sunteți sigur dacă o carte este sau nu potrivită pentru un copil.

Recomandări pentru bebeluși de până la 2 ani

Băița distractivă: Vehicule

Ce poate fi mai plăcut pentru un bebeluș decât să facă băiță cu o cărțulie din plastic, frumos colorată și care îi atrage atenția? Paginile cărțuliei Băița distractivă: Vehicule sunt durabile și sunt ușor de curățat.  

Recomandare pentru copiii de 3-5 ani

Maimuțica Bramburica, Julia Donaldson

Ce se întâmplă atunci când îți pierzi mama? Încerci s-o găsești. Așa și-a pus în gând să facă și o maimuțică pe nume Bramburica. Numai că n-a plecat la drum singură, ci împreună cu un fluture. Și au avut noroc, numai că au trecut împreună printr-o serie de aventuri din care au învățat foarte multe lucruri și care i-au făcut mai puternici.  

Recomandare pentru copiii între 6-9 ani

Pippi Șosețica, Astrid Lingren

Pippi este o fată năzdrăvană și foarte prietenoasă. Motiv pentru care se aventurează în misiuni de neuitat alături de 2 copii din vecin, un cal și un măgar. Colecția în care Pippi Șosețica este personajul principal este o recomandare potrivită pentru năzdrăvanul tău, pentru că fetița este veselă și face șotii peste șotii. 

Recomandări pentru copiii între 10-12 ani

Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă, Michael Ende

Copilăria înseamnă aventură, iar copiii au nevoie, la această vârstă, de eroi. Jim Năsturel este un fel de erou. Cartea este plină de umor și cumva absurdă. Prima din serie este Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă.

Cartea junglei, Rudyard Kipling 

Cartea junglei este o poveste care a încântat generații de copii, deși prima culegere de povestiri a apărut în 1894. Copilul crescut de lupi apăruse într-o poveste din 1893. Mowgli nu era un copil, ci un tânăr din armata britanică din India, dar nu un tânăr oarecare, ci unul care cunoștea foarte bine animalele junglei. În poveste apar tot soiul de creaturi interesante, dar probabil cel mai simpatizat personaj de-a lungul vremii este ursul Baloo (Bhalu înseamnă urs, în limba hindi). În carte, Baloo este un personaj mai sobru decât cel imaginat ulterior, în filmul de desene animate.

Povești, H.C. Andersen 

Poveștile scrise de H.C. Andersen sunt printre cele mai îndrăgite povești din lume, personajele create de scriitor sunt de neuitat, fie că este vorba despre Crăiasa Zăpezii, Degețica, Fetița cu chibriturile, sau Lebedele. Andersen a vrut să fie cunoscut ca romancier și dramaturg, iată însă că numele lui este legat de unele dintre cele mai frumoase povești pentru copii care au fost scrise vreodată. 

Povești, Frații Grimm

Poveștile Fraților Grimm au întâmpinat critici serioase atunci când au fost inițial publicate. Ulterior, frații Grimm au modificat conținutul, le-au adăugat ilustrații, iar poveștile au devenit, încetul cu încetul, cele pe care le cunoaștem noi astăzi. 

Recomandări pentru copiii între 13-17 ani

Descifrarea Universului, Stephen Hawking, Lucy Hawking

Descifrarea Universului este de fapt o lecție mai mult decât interesantă despre Univers. Copiii au o curiozitate fantastică, se întreabă cum ar fi dacă roboții ar cuceri lumea, dacă oamenii ar ajunge pe Marte. Cartea este cu atât mai interesantă cu cât este scrisă de un om de știință și de fiica acestuia, într-un limbaj foarte accesibil copiilor.

Mary Poppins, P.L. Travers

Mary Poppins este o guvernantă foarte specială, care a fost creată în 1933 și care poposește într-o zi, pe aleea Cireșilor. Este o guvernantă cum nu mai e alta, care se poate deplasa cu umbrela și care are o geantă în care găsești tot ce vrei.

Cronicile din Narnia, C.S. Lewis

Cronicile din Narnia este una dintre cele mai populare cărți fantasy pentru adolescenți. Cititorii pășesc pe un tărâm magic, Narnia, în care, din fericire, binele învinge întotdeauna. Este o călătorie fascinantă în lumea unui rege leu, Aslan, a vrăjitoarei Albe și a prințului Caspian.

Există numeroase cărți fantasy pentru copii, iar acestea sunt extraordinar de importante pentru formarea lor. Este esențial să le oferiți copiilor spre lectură cărțile care le pot face plăcere și care le pot stimula curiozitatea.

Was this article helpful?
YesNo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *