Coordonare note &351;i postfa&355;&259; de Ion VarticEdi&355;ie îngrijit&259; de Ioan Cristescu &351;i Ion Vartic„Concep&539;ia despre art&259; a Cercului Literar al Universit&259;&539;ii «Regele Ferdinand I» din Cluj în exil la Sibiu s-a cristalizat în patru pa&537;i Pasul 1 «Manifestul» scris de Negoi&539;escu cu un fond de idei &537;i principii stabilite în mod colectiv; pasul 2 «De la stilul

Un roman epistolar

de Radu Stanca , I. Negoi?escu

Cod produs: 0000245836

Editura: Polirom S.A.

Data aparitie: 2022

ISBN: 978-973-469-183-8

Numar de pagini: 480

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Coordonare, note şi postfaţă de Ion Vartic

Ediţie îngrijită de Ioan Cristescu şi Ion Vartic

„Concepția despre artă a Cercului Literar al Universității «Regele Ferdinand I» din Cluj în exil la Sibiu s-a cristalizat în patru pași. Pasul 1: «Manifestul», scris de Negoițescu, cu un fond de idei și principii stabilite în mod colectiv; pasul 2: «De la stilul istoric la stilul filosofic» de Radu Stanca; pașii 3 și 4: ideea complexității interioare a operei de artă, susținută pe filieră germană de Victor Iancu, a trecut ca «furaj axiologic complex» în eseul «Resurecția baladei», la Radu Stanca. Acest ideal estetic complex a intrat în patrimoniul comun al Cercului, iar I. Negoițescu i-a schimbat numele în «euphorionism».” (Marta Petreu)

Un roman epistolar participă, împreună cu numeroase alte cărți – În căutarea timpului pierdutCălătorie la capătul nopțiiPrivește, înger, către casăTropicul CapricornuluiViața ca o pradă etc. –, la una dintre marile orientări ale secolului: a desființa frontiera dintre viață și literatură prin manifestarea în spațiul fiecăreia a potențelor amândurora. Un roman epistolar este viață și creație în aceeași măsură.” (Livius Ciocârlie)

„I. Negoițescu a dorit ca romanul său epistolar cu Radu Stanca să aibă, ca ilustrație de copertă, gravura colorată a lui J. Hoeg Düsseldorf, care reprezintă emblematica Fleischergasse, cu amestecul său de gotic și baroc tipic Sibiului. Totodată, pentru că a locuit pe această stradă (astăzi a Mitropoliei) în vremea studenției sale și pentru că aici, în casa cu numărul 12, a avut loc, în 13 iunie 1943, într-o atmosferă euforică, primul cenaclu al Cercului Literar. În fine, pentru că gravura însăși i se părea a fi germenele unei balade a prietenului său.” (Ion Vartic)


Data aparitie 2022
ISBN 978-973-469-183-8
Numar de pagini 480
Tip coperta Necartonat
Autor

Radu Stanca , I. Negoi?escu

Numar pagini 480
Scroll