Un roman colaj despre un supravie&539;uitor al lag&259;relor din Transnistria despre existen&539;a sa ulterioar&259; într-o dictatur&259; comunist&259; &537;i exilul în America Dis-cursul narativ se desf&259;&537;oar&259; pe mai multe niveluri fiind poten&539;at cu un colaj de fragmente literare semnificative &537;i însemn&259;ri de lectur&259; despre identitate iubire &537;i literatur&259;Metafora Umbrei ca purt&259;toare a

Umbra exilata

de Norman Manea

Cod produs: 0000226113

Editura: Polirom S.A.

Data aparitie: 2021

ISBN: 978-9-734-6853-32

Numar de pagini: 304

Disponibilitate:

livrare rapida

Livrare detalii

retur

14 de zile drept de retur. detalii

Acest produs nu mai este la vanzare. Vedeti mai jos alte produse similare disponibile.

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:

Un roman colaj despre un supraviețuitor al lagărelor din Transnistria, despre existența sa ulterioară într-o dictatură comunistă și exilul în America. Dis-cursul narativ se desfășoară pe mai multe niveluri, fiind potențat cu un colaj de fragmente literare semnificative și însemnări de lectură despre identitate, iubire și literatură.

Metafora Umbrei ca purtătoare a identității, o referire la clasica povestire germană a lui Adelbert von Chamisso Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl, rămâne un laitmotiv pe toată întinderea cărții și exprimă obsesia protagonistului cu privire la destinul său incert și înstrăinarea prin care trece. Dialogul dintre protagonist (Nomadul Mizantrop, N.M.) și vechiul său prieten Günther, un român de etnie germană exilat la Berlin, comunist înfocat și critic al realităților din România dictaturii, obsedat de vina germană și de implicațiile ei actuale, este, în fapt, o retrospectivă a realității postbelice din estul Europei. „Arhiva Günther”  cumulează tensiunea dintre cei doi prieteni, motivată de obsesiile lor diferite.

Ceea ce menține constantă intensitatea epică a cărții este relația de intimitate dintre protagonist și sora sa vitregă, orfani și supraviețuitori ai Holocaustului, marcați de trauma lagărului și de vina de a fi supraviețuit urgiei, ca și de dorința de a găsi un echilibru în existența lor plină de contradicțiile prezentului.

Romanul este, în fapt, o călătorie prin dramaticele evenimente ale secolului XX: naționalism, fascism, comunism și exil. La sfârșitul lecturii, cititorul se află solidar cu protagonistul nomad, cu melancolia, umorul și îndârjirea sa de supraviețuire.


Data aparitie 2021
ISBN 978-9-734-6853-32
Loc aparitie Iasi
Numar de pagini 304
Tip coperta Cartonat
Autor

Norman Manea

Numar pagini 304
Scroll