![Povestea cafelei turcesti Mul&539;i scriitori i-au atribuit cafelei brusca proliferare a poe&539;ilor scriitorilor &537;i gânditorilor celebri ai lumii precum &537;i progresul rapid &537;i f&259;r&259; precedent al &537;tiintei &537;i tehnologiei în Fran&539;a începând cu domnia regelui Ludovic al XIII-lea 1601–1643 Se &537;tie c&259; acesta a fost prima persoan&259; din Fran&539;a care a b&259;ut cafea Rousseau Voltaire &537;i Balzac au fost numai](https://cdn.clb.ro/img/pozeprod/228/1002/60/352399.jpg)
Povestea cafelei turcesti
de M. Sabri Koz, Kemalettin Kuzucu
Cod produs: 0000198213
Editura: Corint logistic SRL
Data aparitie: 2019
Editie: Editia I
ISBN: 978-606-793-680-3
Numar de pagini: 272
Disponibilitate:
![livrare rapida](/assets/images/icon/truck_clock.png)
Livrare detalii
![retur](/assets/images/icon/refresh.png)
14 de zile drept de retur. detalii
Mulți scriitori i-au atribuit cafelei brusca proliferare a poeților, scriitorilor și gânditorilor celebri ai lumii, precum și progresul rapid și fără precedent al știintei și tehnologiei în Franța, începând cu domnia regelui Ludovic al XIII-lea (1601–1643). Se știe că acesta a fost prima persoană din Franța care a băut cafea. Rousseau, Voltaire și Balzac au fost numai câțiva dintre băutorii pasionați de cafea din Franța secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Mirabeau, unul dintre eroii Revoluției Franceze și un orator eminent, descria cafeaua ca fiind o „băutura a creierului” și nu se ridica să vorbească până nu o consuma în cantități mari. Când era bolnav, împăratul Napoleon îi spunea medicului personal că durerile i se mai atenuau dacă bea cafea din belșug.
„Există un proverb turcesc care spune: «O ceașca de cafea nu se uită vreme de 40 de ani». Contează oare dacă o bei în Istanbul sau în Constanța? Cuvintele «40 de ani» și «nu se uită» sunt cele care contează, dar, indiferent unde ne este servită cafeaua, întotdeauna înseamnă același lucru: Ziyade olsun, ferah kahveleriniz olsun, adică «Fie să aducă prosperitate, iar motivul pentru o nouă ceașcă să fi e o sărbatorire plăcută».
Cafeaua și cultura cafelei au pătruns în ținuturile otomane mai întâi prin intermediul arabilor, al dervișilor și al proprietarilor de cafenele, apoi s-au răspândit în lumea întreagă, mai ales în țările europene. Cafeaua a devenit astfel o marfă de comerț internațional nemilos. Dacă la început a fost un «produs scump și o băutura scumpă», s-a transformat într-o plăcere nouă și «inofensivă» care a înlocuit vechile obiceiuri și, deși supusă prohibiției religioase și politice, a căpătat o însemnatate uriașă din toate punctele de vedere.” M. Sabri Koz
Data aparitie | 2019 |
Editie | Editia I |
ISBN | 978-606-793-680-3 |
Loc aparitie | Bucuresti |
Numar de pagini | 272 |
Tip coperta | Necartonat |
Autor | M. Sabri Koz, Kemalettin Kuzucu |
Numar pagini | 272 |